Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Февруари, 2024 16:10 2 618 54

Премиерът на Украйна: Европа най-после се събуди от своята сънна сиеста

  • денис шмигал-
  • украйна-
  • жозеп борел-
  • русия-
  • володимир зеленски

Денис Шмигал каза по време на среща с Жозеп Борел, че европейската отбранителна индустрия увеличава производствените обеми, за да подкрепи Киев

Премиерът на Украйна: Европа най-после се събуди от своята сънна сиеста - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел е на двудневно посещение в Киев и обсъжда с украинските власти доставката на боеприпаси за украинските въоръжени сили, съобщава Би Би Си.

Миналата година ЕС обеща да достави на Украйна един милион снаряда до март 2024 г., но в действителност ще може да изпълни това обещание само наполовина.

Сега Борел каза, че до края на 2024 г. Украйна трябва да получи 1,155 милиона боеприпаси от ЕС, съобщават украинските медии.

"Отбранително-промишленият комплекс на Европейския съюз продължава да расте и да се развива. Може да се каже, че способностите му са се увеличили с 40%", каза Борел, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Преди пътуването си до Киев Борел каза, че ЕС не изпълнява собствените си планове за доставка на Украйна с артилерийски снаряди, не защото страните от ЕС нямат достатъчно производствен капацитет, а защото изнасят снаряди за други страни.

Украинският премиер Денис Шмигал каза по време на среща с Борел, че европейската отбранителна индустрия увеличава производствените обеми, за да подкрепи Киев.

"Европа се събужда от своята "сънна сиеста". Европейският отбранителен индустриален комплекс увеличава капацитета си и съм сигурен, че скоро ще го усетим. Обсъдихме това с г-н Борел днес," каза Денис Шмигал.

Европейският съюз одобри четиригодишен механизъм на стойност 50 милиарда евро за Украйна миналата седмица. Той е от първостепенна важност за Киев, който зависи силно от своите западни съюзници за военна и финансова подкрепа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в социалната медийна платформа X, че ЕС планира да започне плащанията през март. Украинското правителство заяви, че очаква да получи около 4,5 милиарда евро от ЕС следващия месец.

Основният пакет от помощ от Съединените щати обаче все още остава блокиран в Конгреса на фона на политически борби.

Украински военни заявиха, че са изправени пред остър недостиг на боеприпаси и артилерийски снаряди, докато руските сили продължават подновените атаки срещу няколко района в източната и югоизточната част на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кресна

    46 7 Отговор
    Алистър Хийт ,Великобритания ;Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света, Европа, е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейц
  • 2 Къв е този

    58 9 Отговор
    ЕС си беше добре с Русия и евтината газ-чица
  • 3 Българин🇧🇬

    52 6 Отговор
    Заглавието е грешно.
    Путин събуди НАТО и ЕС.
    А сега ги приспива.
  • 4 Яне Сандански

    44 6 Отговор
    До къде ще стигнат тези пари и за какво ? До нормалните украинци няма да стигнем и сантим.

    Коментиран от #14

  • 5 Европа се събуди

    48 8 Отговор
    Украйна в кома
  • 6 Търновец

    44 6 Отговор
    Украйна и Изра.л рушат ЕС и САЩ, само в ЕС са на милостиня поне 4 милиона от Украйна, веднъж не благодариха
  • 7 Пръц

    29 6 Отговор
    И след доставката,контранаступа 17м.Обещаваме
  • 8 така така

    31 6 Отговор
    Събуди се с махмурлик ли??
  • 9 Механик

    13 41 Отговор
    Крайно време беше да се събудят и да проумеят , че путин е свръхопасен . Пазете Европа , пазете Украйна , пазете себе си . Живот ще има и след путин , колкото и да не му се иска .
  • 10 Само БМВ,

    12 32 Отговор
    Фолксваген и Мерцедес=Бенц произвеждат 4 мил. автомобили годишно. Смяташ ли, че не могат да направят 1млн. 155мм снаряди за 1 година. Кое се прави по-трудно - един автомобил или един снаряд? Просто икономиката им не се командва еднолично и тоталитарно като руската. РФ имаше несметни запаси от оръжия останали от СССР, но и те свършиха. Ометоха складовете на Белорусия, Кимчо им даде още 1млн. 152мм снаряди. Какво друго произвеждат руснаците освен оръжия - 1/3 от държавния бюджет отива за една локална война срещу 4 пъти по-малка съседна държава, която завладяха на 17,5% като територия за 10 години. Да не говорим, че в Украйна живеят 8млн. руснаци които всячески бойкотират съпротивата срещу РФ - така наречените "ждуни". Те са в основата на сепаратистките движения в Крим, ЛНР и ДНР

    Коментиран от #18, #20, #30, #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДюДю

    27 4 Отговор
    Събудихте трактористите...Скъпи горива, скъпи торове....
  • 13 Рошав таралеж

    20 7 Отговор
    Шушумигал пак е ял грешни гъби.

    Коментиран от #16

  • 14 От страни

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "Яне Сандански":

    От 55-те милиарда тази година ще им дадат 8, Другата също 8 но имат да връщат проценти 9 милиарда та ако искат могат направо да ги дават на американците. То така и става - тия пари не напускат Европа. Що мислиш че американците натискат Европа да дава пари на укрите? Щото американците имат да взимат от там и то доста. По тоя начин претичат от европейския в американски джоб.
  • 15 ами

    15 6 Отговор
    ха ха ха европа ще загине без украина
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 По добре късно....

    8 24 Отговор
    И републиканците в конгреса да спрат с тези блокажи на помощта за Украйна, и заедно с европейците да доставят всичко от което се нуждае украинската армия, включително и F-16 и ракети с голям обсег на действие, танкове и ПВО, и пак да гледаме истеричните припадъци на копейките😁

    Коментиран от #28

  • 18 Абе на кого на Запад

    18 7 Отговор

    До коментар #10 от "Само БМВ,":

    му пука за Крайна? От марионетките на Ротшилд, които сами се избират за "премиери", "президенти", "сглобки" и урсуля, евро-комисари... може да ви обещават и да дават парите на народа, НО икономиката тука е частна. Ако нямат печалба, предприятията НИЩО няма да произведат и ви дадат! А даже и няма да ви продадат, понеже да продаваш оръжия, така и така, без специални разрешения на държавните органи, не може!
    И какво на нас да ни пука за Укра? Вие там си имате "руски проблеми", останали още от времето на СССР. Нас това изобщо не ни интересува!
  • 19 Дедо ви...

    11 8 Отговор
    Дали се е събудила е спорно!?!?! Алистър Хийт, " The Telegraph ".
    Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света, Европа, е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейци.?
    Германия, Франция, Холандия и други са на ръба на социален взрив, като фермерите са последните, които се радикализират. За всеки млад, амбициозен европеец би било по-добре да се премести в Америка, особено във Флорида или Тексас. Те ще плащат по-малко данъци, ще живеят по-добре, по-щастливо и по-свободно. Ще бъде по-малко вероятно да се сблъскат с тотална война. Жизненият им стандарт ще се повиши драстично.
  • 20 Кирето

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Само БМВ,":

    А колко хапчета произвеждат виагра примерно!!! Всяко хапче снаряд или бомба!!! Ех ,ако и цените на БМВ или Мерцедес бяха на тези цени, щеше да си купиш цяла опаковка Мерчани!!! Маратонки с цвета на Мерцедес за деня, а?!!!
  • 21 Иван Иванов

    9 8 Отговор
    А коги палиите живи бесарабски българи ти ко сънува?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 оКРАИНСКИ МАЛОУМНИЦИ

    15 4 Отговор
    ОТ 50 МИЛИАРДА 37 СА ЗАЕМ.

    ЩЕ ВРЪЩАТ ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД

    Коментиран от #41

  • 24 Думи на разума

    15 5 Отговор
    Да, Европа се събуди,и протестира ежедневно против прокси войната на територията на Украйна,в която погинаха стотици хиляди украинци и против милиардите евро които се наливат от пусто в празно в корумпираната Украйна! Кога ще разберете,че руската мечка никога няма да я победите,или чакате да умре и последният украинец??? Ами чакайте тогава! То всичко е за ваша сметка,но за съжаление и за сметка на на европейските данъкоплатци! Това ще разбие ЕС напълно!
  • 25 Иван Иванов

    10 4 Отговор
    Евреинът е прав: Европа се събуди от сиестата и затегна кранчето на хвърлените пари залудо......
  • 26 Нека някой да каже

    12 4 Отговор
    Още един път че срещу Русия не воюва цяла Европа както това беше при Наполеон и при Хитлер
    Знаем как завършиха и двата случая
  • 27 Абе те хубаво увеличават

    12 3 Отговор
    производството на оръжия, ама като не останаха украински мъже в разплодна възраст, Борел и Шмигал ли ще се нагърбят с тия задължения?
  • 28 Занев

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "По добре късно....":

    Казваш: "По добре късно".....ама ще е НИКОГА! Промит мозък!
  • 29 Циник

    9 3 Отговор
    Добре, че има такива статии да се сетим, че Окраина има и премиер. Те почти като истинска държава, браво!

    Коментиран от #50

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Циник

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Само БМВ,":

    Ами могат. Ама тогава няма да правят Мерцедеси. И тогава няма да има пари за снаряди. А за 8-те милиона руснаци, като се има предвид, че Украйна сега е има-няма 20 милиона, то почти половината са руснаци, значи. Тоест, половината Украйна си е руска. Какво обсъждаме тогава. Да казват на Зеленски да връща чуждата територия, да се извини, и снаряди няма да са нужни никому.
  • 32 Тома

    7 4 Отговор
    Ама вие вече го усещате как идва чисто твърд с протестите на хората от европа
  • 33 Тако Вако

    17 5 Отговор
    А когато Цялата тая Европа пупаше евтина газ и се топлеше почти безплатно-беше добре! После Краварите се усетиха,че ако искат да избегнат рецесията им трябва Война и то не къде да е ами в Европа-защото се опариха от Африка .....Латиносите-немогат да ги барнат щото имат акъл,Азиатците също......видяха,че Европа е Гнил Колос на глинени крака и какво направиха- Война с Русия на гърба на един марионетен наркомански режим! Така с един удар-два заека....Русия спира газа за Европа /естественно/- Тъпите ЕвроГейци плащат за страха от Путин на една бита карта-Окрайна......това и малоумните го разбраха! Само тук от ПОСОЛСТВОТО все още захранват ПРОМИТИ МОЗЪЦИ.....

    Коментиран от #37

  • 34 Р.К.И.

    7 1 Отговор
    Реалната политика не са цилиндрите и белите ръкавици на балния паркет. Време е на запад да го проумеят. Понякога политиката е мръсна работа, а тя с бели ръкавици не се върши.
  • 35 Българин

    10 3 Отговор
    Този Шмъркал е много нагъл.Спокойно , Путин ще се погрижи и за него.
  • 36 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    8 3 Отговор
    Рекламните агенти от шайката около Зеленски забогатяха неимоверно от осигуряване на милиарди долари и евро за Украйна, които потъват в техните бездънни лични сметки, докато обикновените украинци загиват на фронта! Ето защо не Европа, а те трябва да се събудят най-накрая и да прозрат истината!
  • 37 Р.К.И.

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "Тако Вако":

    Кое е безплатно и кое струва труд, интелект, енергия, материали ...? Газът извира от земята, в тази точка себестойността му е Нула! Колко струва да се произведе един Мерцедес? Той каква себестойност има? Хайде сега да видим с каква норма на печалба продава Газпром и с каква норма на печалба продава Мерцедес! На западния свят ще му просветне и ако печалбите се изравнят, русията умира от глад!

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Тако Вако

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Р.К.И.":

    Ами произведи го Ти бе малоумник....извлечи го от земята и го продай.....Да да ама НЕ! То и нефта е така ама на Теб не ти е ясно-защото си ограничен! Има ДЪРЖАВИ богати на НЕФТ....Други на ГАЗ.....Ти в коя от тях си?.....Русия НИКОГА НЯМА ДА УМРЕ ОТ ГЛАД-ДОКАТО ИМА ГАЗ.....Суадитите и Венецуела-също! А Ти ми говори за купчина ламарина на седмия завой след среща с Волгата на Баба Ти......Елиментарен си!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ВСУ

    7 2 Отговор
    Не само в Европа, но и в Америка, където беше планиран и осъществен украинският проект, сега гръмко заявяват: спасението на украинците вече е дело на самите украинци. И те могат да направят това само по един начин: да поискат преговори в момента, докато има шанс поне под някаква форма да спасят страната. Но Зеленски, който си въобразява, че е Наполеон, иска война на последния украинец!

    Коментиран от #46

  • 41 наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "оКРАИНСКИ МАЛОУМНИЦИ":

    до 23 лъжеш - от къде ги знаеш тия договори - по руската ли ги разказват
  • 42 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    Украйна загуби цяло поколение млади хора убити и ранени. Освен това е на изчерпване на боеприпаси, военно оборудване и военни доставки, мрачно обобщава The New York Times две години битки.

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 един

    2 3 Отговор
    Добра вест,Европа е длъжна да подкрепи максимално Украйна в борбата и срещу Русия!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Това е

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "ВСУ":

    Само Руското Болно въображение.
  • 47 граф Монте Кристо

    1 3 Отговор
    От сиеста преминават във фиеста,военен разгул,фашизация и милитаризация,ЕС става военен съюз.Зеленски ще го използват за последен път за да вземе да се моли на военизиращия се ес за помощ,за интервенция и спасение от разгром.Европейското нато дори му подсказва тази възможност,курдисва 90 хил. войници в близост до окраина и като стане напечено на фронта зеления ще ги привика на помощ.От своя страна те ще кажат--няма как да откажем на такава жалостива молба да спасим заклетия зверски бандеровски режим,да се изпречим на руската армия,щото иначе лошо им се пише и на режимите в ес.
  • 48 И през това

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Време Груз 400 хиляди продължава .

    Коментиран от #49

  • 49 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "И през това":

    Украйна загуби цяло поколение млади хора убити и ранени. Освен това е на изчерпване на боеприпаси, военно оборудване и военни доставки, мрачно обобщава The New York Times две години битки.
  • 50 И той е украинец

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Циник":

    като Зеленски и Резников ....затова са толкова загрижени за украинския народ
  • 51 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    В Украйна няма нацизъм!", крещяха те. "Това е най-демократичната от всички страни на бившия СССР!", чу се от всички гласове на Запад. "Последната цитадела на европейската свобода и крепост на сигурността в Западен свят!", повтаряха техните политици. И сега всички те изведнъж видяха в Украйна това, което винаги е било ясно видимо: откровен фашизъм. Сега те пишат обратното, в Украйна няма свобода на словото, няма демокрация, няма права на човека уважаван.Как е възможно?Доскоро всичко имаше,а сега го няма?
  • 52 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    Въпреки че в ситуацията с Украйна не е нужно да си разузнавач, за да разбереш: бедствието наближава. Киевската хунта, която от самото начало беше придатък на американските и европейските „ястреби“, ще умре при всеки опит да слезе от финансовата и логистична игла на Запада. А антируската „спринцовка“ бързо се изпразва.
  • 53 балкански

    2 1 Отговор
    жална ви майка ! събудихте мечката от север! са да ви видя....
  • 54 Премиер на укрия

    1 1 Отговор
    Яицеглавият пак се изока.
Новини по държави: