Отидете към основна версия

3 556 65

Напрежение в Киев! Службите за сигурност очакват масови безредици при оставка на генерал Залужни

  • украйна-
  • киев-
  • валерий залужни-
  • володимир зеленски

На срещата на 29 януари президентът Володимир Зеленски е предложил на главнокомандващия само позицията на съветник на властите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) се готви за евентуални безредици в Киев в случай на оставка на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валери Залужний, съобщава "Украинская правда".

"Службата за сигурност на Украйна предупреди работниците да бъдат подготвени за възможни вълнения в Киев. Някои от действащите командири на батальони и бригади във въоръжените сили на Украйна в същото време получиха искане от СБУ да наблюдават по-внимателно техния персонал, така че никой да не напуска позициите си или да планира преместване“, съобщава изданието.

Както пише "Украинская правда“, позовавайки се на свои източници, обявяването на оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни беше планирано за 2 февруари, но беше отложено, тъй като СБУ се опасяваше, че на този ден ще започнат безредици улиците на Киев и във военни части от военните.

Освен това, според изданието, това е предшествано от данни от закрито проучване на общественото мнение сред населението на страната относно рейтингите на правителството. Източниците на медията твърдят, че резултатите от проучването са били неочаквани за кабинета на Зеленски, тъй като процентът на онези, които подкрепят скорошно прекратяване на войната чрез "някакъв вид компромис“ с Русия, се е увеличил. Освен това данните регистрират спад в рейтингите на сегашното правителство на фона на нарастващото доверие към Залужни.

През последните дни слуховете за възможната оставка на Залужни бяха широко обсъждани в украинските и западните медии. По-специално се разбра, че на срещата на 29 януари Зеленски е предложил на главнокомандващия само позицията на съветник на властите. Въпреки че, както писа списание The Economist, на Залужни беше предложен и постът секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, той е отказал.

Медиите посочиха началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов и командващия Сухопътните войски Александър Сирски като вероятни наследници на Залужни начело на въоръжените сили. Твърди се, че и двамата са отказали.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: