Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Февруари, 2024 20:50 1 453 44

Кой е новият главнокомандващ украинската армия, назначен от Володимир Зеленски?

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • олександър сирски-
  • валерий залужни

Генерал-полковник Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна, поема високия пост в изключително труден момент

Кой е новият главнокомандващ украинската армия, назначен от Володимир Зеленски? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мъжът, когото украинският президент Володимир Зеленски вчера назначи за ръководител на въоръжените сили на страната имаше ключова роля в някои от най-големите украински победи във войната срещу Русия, включително в успешната отбрана на столицата през първите дни на инвазията.

Генерал-полковник Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна, поема високия пост в труден момент. Войната е напът да навлезе в третата си година и бойният дух е нисък, въоръжените сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и жива сила, и Киев се опитва да запази подкрепата на Запада.

Изборът на Сирски за главнокомандващ едва ли е изненада, тъй като малко хора в украинските въоръжени сили притежават опита и знанията, за да могат да поемат ролята на популярния му предшественик генерал Валерий Залужни. Успехите на Сирски на бойното поле му спечелиха подкрепата на войниците му, които от две години водят ожесточени битки.

Петдесет и осем годишният Сирски има заслуга за първоначалното организиране на отбраната на Киев през февруари 2022 г., когато мнозина в Украйна все още отхвърляха предупрежденията на Запада, че руската атака изглежда предстои всеки момент. По-късно му бе връчена наградата Герой на Украйна – най-високото звание в страната – за ролята му при отблъскването на офанзивата на Москва към столицата.

През септември 2022 г. Сирски бе отговорен за организирането на контраофанзивата в Харковска област, която бе най-значимата украинска победа през войната и позволи на Киев да отвоюва градовете Купянск и Изюм от руснаците.

Той също така ръководи операцията в Бахмут, която бе най-дългата и кръвопролитна през войната и срещу която бяха отправени критики заради множеството загуби, понесени от украинските сили. Тактиката руските сили да бъдат задържани в миньорския град за добив на сол без стратегическо значение обаче също така изтощи руските войски и ресурси и ограничи възможностите им да постигнат значителни пробиви другаде.

След като триумфите се превърнаха в изтощение на фронта, на Сирски бе отредено да ръководи най-трудната фаза на войната, която ще навлезе в третата си година по-късно този месец. Недостигът на боеприпаси и на нови военнослужещи заплашва да отслаби украинските линии, докато руснаците се подготвят за настъпление. Основната цел на украинските сили тази зима е да задържат територията, която контролират, тъй като така силно необходимата американска военна помощ се бави в Конгреса, което заплашва военните планове на Киев.

Сирски е роден през 1965 г. в Съветския съюз (в село Новинки, Владимирска област, сега в Русия - б. пр.). Той завършва Висшето военно командно училище в Москва и служи в съветските артилерийски войски. Според наблюдатели стилът му смесва йерархичната природа, характерна за съветската военна стратегия, с натовските принципи на оперативна гъвкавост.

Описван като човек, обсебен от разработването на планове и с желязна дисциплина, Сирски бе командир на сухопътните сили в Източна Украйна и изигра важна роля във войната през 2014 г., когато Русия анексира Крим.

Превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледахте ли внимателно интервюто

    7 22 Отговор
    Путин е бесен на НАТО, защото не са взели Русия в НАТО !
    Изплака си човека мъката !

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Голяма грешка

    21 2 Отговор
    Зеленски трябваше да назначи Тагарев

    Коментиран от #10

  • 3 ПХА ХА ХА .

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гледахте ли внимателно интервюто":

    Сега нато е пред разпад

    Коментиран от #18

  • 4 Капитан Салам

    10 1 Отговор
    Пътник е,къфффф да е...
  • 5 Пич

    13 1 Отговор
    Важното е кой ще бъде - поредната жертва на наркоманския режим!!!
  • 6 Турчин

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гледахте ли внимателно интервюто":

    Русия трябваше да бъде член на НАТО и на ЕС както и Турция . И да се построят стени по границите и да не се допускат никакви бежанци от никъде. Ние си бяхме достатъчни.

    Коментиран от #17

  • 7 Мъдю

    11 3 Отговор
    Сирски е фашист. А дядо му се е бил с хитлеристите по време на втората световна война.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 Механик

    18 1 Отговор
    "Кой е новият главнокомандващ украинската армия, назначен от Володимир Зеленски?"
    Как кой е? Ами той е онзи, дето загуби Марупол, Бахмут и още... Той е тоя, дето вкара най-обучените и най-подготвените украински бригади в месомелачките, от които те нямаше как да излязат.
    В Укрйна му викат "Месаря". Много го "обичат" в О-краина. Много.

    Коментиран от #26

  • 9 Селянин

    16 1 Отговор
    Някой извратеняк ще да е, щом самите украинци го наричат генерал 200.
  • 10 Пич

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голяма грешка":

    Хахаха , прав си ! Голям абдал излезе Зеленски !
  • 11 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдю":

    Съдбата му ще е като на дядо му.
  • 12 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    15 1 Отговор
    Генерал Сиренски-Генерал 200,Месаря,Генерал Котел.Къф украинец е тоя?! Раждан в Русия ,учил и завършил там.Е Това Ако не е доказательство за гражданска война?!Генерал Сырский -генерала обкръжен в Дебальцево,загубил Артёмовск,Соледар,скоро и Авдеевка
  • 13 Кви успехи има тоя

    10 1 Отговор
    Кви 5 лв
    Ръководеше отбраната на бахму
    И кво унищожи най елитните части ката ги остави да ги смачкат вагнеровците

    Просто е послушко
    Нищо добро не очаква ВСУ
  • 14 Иванушка 🇷🇺

    9 1 Отговор
    "...Кой е новия главнокомандващ..."

    Зад гърба му войниците го наричат Генерал 200, заради провалните месни щурмове. От утре явно ще бъде наречен Генерал 1000 и ще получи вместо медал на гърдите, куршум в тила ))

    Коментиран от #24

  • 15 Факт

    1 9 Отговор
    Запада е виновен за ситуацията.Как без оръжие Укряйна да спечели.

    Коментиран от #16

  • 16 Иванушка 🇷🇺

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    А трябва ли убийците от Буча, азiвците от Мариупол и евреите от Радата да спечелят ?
  • 17 Турчин

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Турчин":

    Икономиката на Германия. Работната сила на Турция. Ресурсите на Русия. Никой нямаше да ни се опре на нашата Европа. Ние щяхме да бъдем най силната икономика и военна сила на Планетата. Нито Китай ,нито Индия никой. Но сами се затрихме. Европа е пълна с бежанци. Русия се напълни с радикални ислямисти защото Русия също е слаба. Вътрешно е слаба и не може да контролира всичко вътре това е огромна страна. В Турция има региони населени с 80% бежанци. Турците са малцинство в тези райони. По магазините има надписи на арабски. На площад Таксим на нова година повечето от половината "празнуващи" нова година бяха бежанци и опипваха турските момичета. Стигна се до безредици и полицията не употребява сила спрямо тях. Дори турската полиция гледа и не предприема действия .

    Коментиран от #29

  • 18 Бг тъпунгер

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПХА ХА ХА .":

    НАТО има 2 нови члена!
  • 19 Хахахаха

    1 11 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдю":

    На Сирски дядо му се е бил срещу фашистите, сега и на Сирски му се налага да воюва срещу фашистите! Кремълските.

    Коментиран от #23

  • 20 Хаха

    7 1 Отговор
    Как кой е? Генерал Дебелцов - "специалист" по вкарване на армията си в котли! Под "вещото" му ръководство предстои ревю по всички телевизии на нацитатуировки от Авдеевка....
  • 21 Костя end цончу мекият....

    1 6 Отговор
    Победихме ли?, кога ще превземем Берлин и Габрово?, колко пари ще получим с Цончу?, да се намажим ли с л@й.н@ в знак на протест че Тагарев дава снаряди и БТРри на Украйна?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чичо Долф.........

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахаха":

    Руските варвари пак ще са зад Урал!!!!
  • 24 Киев за три дни

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка 🇷🇺":

    Провалената украинска контра офанзива е планувана от Залужни. А изгонването на руснаците от Киевска, Харковска, Херсонска и почти цялата Запорожка област е планувано от Сирски! Нормално е точно той да бъде главнокомандващ на украинската армия.
  • 25 Сандо

    4 1 Отговор
    Толкова много и толкова продължително го хвалят човека,че от завист Зеленски ще се разстрои и ще го уволни.Ами ако се окаже некадърник,дали пак ще го хвалят?
  • 26 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Ако продължаваш да го иписваш по тоя начин ще решим,че е дълбоко законспириран агент на Путин.Пък и защо да не е?
  • 27 Колко поред статии

    4 1 Отговор
    за Генерал Груз 200 ??

    И все потате "кой е"
    Като не знаете кой е, па прочетете коментарите под статиите си, там ви е обяснено. И за истинския му прякор и за истинското му име, и за "геройствата" му.
    И спрете да се излагате!
  • 28 Мирослав

    6 1 Отговор
    Майка му и баща му в момента живеят в Москва, както и брат му. Баща му е бил полковник от руската армия. Самият сирски е отритнат от семейството си и както се вижда има защо!
  • 29 Евроатлантик

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Турчин":

    Ейййййй..... Кво толко станало, че някой ти пипнал кадънката по дупето? Да не я е изял? И те са хора все пак

    Коментиран от #32

  • 30 Снежен леопард

    5 1 Отговор
    Сложна личност . Вчера във Факти беше с прякора Груз 200 заради жертвите които е причинил
    на укр войници . WP пропуска да съобщи че е чист руснак . Баща , майка и брат в Русия .
    Подобно на Залужни учи в Москва . Тоест ватенка , ушанка , алкохолик , блатния според някои
    в този форум . Един народ казва Путин .

    За своите заслуги Сирски е награден с орден "Богдан Хмелницки" .
    Хмелницки иска помощ от руския цар против игото на Полша .
    От лошо никой не бяга .

    Коментиран от #34

  • 31 Само да питам

    4 1 Отговор
    Кой е ОлександърСвински?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Синовете на Сирски не искат да го чуват. Викат" Тоя предаде и родината си и семейството си. Мамеше жена си и се хвана с преводачката си. Като командир е гола вода. В Дебалцево бяха го хванали в котела, та добре , че Путин го спаси от позора.
  • 34 Киев за три дни

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "Снежен леопард":

    Ставате много смешни! Уж Русия беше най- силната във военно отношение страна, но не може Харков, който се намира на 40 километра от руската граница, вече две години! В същото време САЩ напълно превзе Ирак , който беше въоражен с най- доброто съветско оръжие за точно 20 дни от първата изстреляна ракета до пълната капитулация на Ирак.

    Коментиран от #38, #39, #40, #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Залеснки в Крим лятото

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Киев за три дни":

    А бе иди От,въпроса е не само какво оръжие имаш ,а колко можешь да боравиштс него.Америка беше бита и е......на във Виетнам точно със съветско оръжие
  • 39 Ахъ

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Киев за три дни":

    Голяма манипулация си преживял! Ирак преди превземането му беше над 20 години под ембарго и с оръжия от 50-60 години на миналия век. В Ирак имаше бомбени килими и над 900 000 жертви.
  • 40 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Киев за три дни":

    Я пак влез в нета и провери колко продължи и първата и втората иракска война. Някъде да видя 20 дни? При положение , че Горбачов предаде Ирак през първата. САЩ никога не са водили истинска война, с изключение на гражданската.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Лисан

    1 0 Отговор
    Абе, къде е Сирски? Баща му го търси да го бие.
  • 44 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Киев за три дни":

    САЩ бяха бързи във Фалуджа , още по бързи в Хирошима .
    А Израел в Газа . Е и ? Какво общо има с коментара ?

    Когато има хранилка или грантове има птичета и хора .
    Чуруликат .
Новини по държави: