Отидете към основна версия

10 790 123

Нова заплаха! Русия удари Украйна с ракета "Циркон"

  • циркон-
  • калибър-
  • ракета-
  • русия-
  • украйна

След ударите командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна публикува доклад, в който се споменава единствено за прихващане на крилати ракети като Х-555, Х-101 и "Калибър“

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В последната си масирана атака срещу територията на Украйна руските сили са се опитали да поразят цели в столицата Киев с помощта на новото си "вундервафе“ – свръхзвуковата ракета ЗМ22 "Циркон“, съобщава изданието Defense Express.

Експертите обръщат внимание на съответната маркировка на снаряда. "В частност, на един от фрагментите има надпис "3М22“, съответстващ на този на "Циркон“, която, заедно с "Кинжал“, влиза в т.нар. "вундервафе“ арсенал на Путин“, пише изданието.

Отломките от ракета са намерени в Днепърския район на Киев, близо до електропровод. Малко вероятно е такова оръжие да бъде използвано срещу конвенционален електропровод, така че остават две възможности: или ракетата да се отклони от курса, или да е била свалена.

След ударите командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) публикува доклад, в който се споменава единствено за прихващане на крилати ракети като Х-555, Х-101 и "Калибър“. Източниците на Defense Express не успяват да потвърдят информацията за "Цирко“" поради силното раздробяване на снаряда.

Припомня се, че в началото на годината в Украйна бяха открити почти идентични фрагменти: тогава също имаше предположение, че те принадлежат на ракетата "Циркон“. Следователно е възможно днешните удари да не са били първите, в които руснаците използват този вид ракета, обобщават от редакцията.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: