Отидете към основна версия

6 735 84

Свежи попълнения в украинската армия! Колумбийски командоси се бият срещу Русия

  • колумбия-
  • украйна-
  • войници-
  • русия-
  • наемници

В безизходицата на бойното поле Киев разширява системата си, позволявайки на хора от цял свят да се присъединяват към украинската армия, заяви Александър Шахури, офицер от отдела за координация на чужденците във въоръжените сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Професионални войници от Колумбия са подсилили редиците на Въоръжените сили на Украйна, помагайки на Киев да замести загубената жива сила във войната с Русия, пише Associated Press.

Агенцията отбелязва, че колумбийците допълват редиците на доброволци от цял свят, които откликнаха на призива на украинския президент Володимир Зеленски чуждестранни бойци да се присъединят към войната на неговата страна с Русия.

Армията на Колумбия се бори наркокартели и бунтовнически групи от десетилетия, което прави нейните войници едни от най-опитните в света.

С армия от 250 000 души Колумбия има втората по големина войска в Латинска Америка след тази на Бразилия. Повече от 10 000 се пенсионират всяка година. И стотици се насочват да се бият в Украйна, където много от тях печелят четири пъти повече, отколкото печелят опитни подофицери в Колумбия, или дори повече.

Пенсионирани колумбийски войници започнаха да се отправят в чужбина в началото на 2000 г., за да работят за американски военни изпълнители, защитаващи инфраструктура, включително петролни кладенци в Ирак. Пенсионирани членове на колумбийската армия също бяха наети като обучители в Обединените арабски емирства и се присъединиха към битката на Йемен срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути.

Ролята на Колумбия като място за вербуване на частните военни компании също има своите по-тъмни, наемнически ъгли: Двама колумбийци бяха убити и 18 бяха арестувани, след като бяха обвинени в участие в убийството на президента на Хаити Ховенел Моис.

Във военната болница, където обикновено се лекуват ранени украински войници, група от около 50 колумбийски бойци прекарват по-голямата част от времето си, взирани в екраните на телефоните си - звънят вкъщи, сърфират в интернет и слушат музика между храненията и медицинските процедури, повечето за леки наранявания.

В безизходица на бойното поле с Русия Украйна разширява системата си, позволявайки на хора от цял свят да се присъединяват към украинската армия, заяви Александър Шахури, офицер от отдела за координация на чужденците във въоръжените сили на Украйна.

В началото на 2022 г. властите обявиха, че 20 000 души от 52 държави са били в Украйна. Сега, в съответствие със секретността около всякакви военни числа, властите няма да кажат колко са на бойното поле, но казват, че профилът на бойците се е променил.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: