Отидете към основна версия

4 145 73

Залужни е бил уволнен заради неуспешната контраофанзива

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • олександър сирски-
  • зсу-
  • контраофанзива

Нека сме честни - стигнахме до застой в южната част на фронта, каза Зеленски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски уволни главнокомандващия ЗСУ Валерий Залужни. В обръщението си президентът разкри и причината за своето решение: неуспешната контраофанзива през лятото на 2023 г.

„Първата година издържахме. Започнахме да си възвръщаме земята. Доказахме на света, че Русия може да загуби. През втората година от тази война спечелихме Черно море. Спечелихме зимата. Доказахме, че можем да си върнем контрола над украинското небе. Но, за съжаление, ние не успяхме да постигнем целите на земята“, каза Зеленски.

Украинската контраофанзива се чакаше с големи очаквания, но заради недостатъчния брой оръжия от Запада и добре укрепените руски отбранителни линии войските на ЗСУ не успяха да си върнат територии. Не е ясно колко войници е загубила украинската армия, защото тази информация се пази в държавна тайна и ще бъде обявена след края на войната.

"Трябва да бъдем честни – усещането за застой именно в южните посоки (на фронта) и трудностите в боевете в Донецка област повлияха на обществените настроения. Украинците все по-рядко говорят за победа. Украинският дух обаче не е загубил вяра в победата. Украйна запазва своя исторически шанс. Наш дълг е да го осъзнаем", каза Зеленски.

"Днес имахме откровен разговор за необходимите промени в армията. Спешни промени. Предложих на генерал Залужни да продължи да бъде част от украинския държавен отбор. Ще му бъда благодарен за съгласието. Днес реших да подновя ръководството на въоръжените сили на Украйна. Тук не става дума за фамилии. И със сигурност не за политика", каза още Зеленски.

"Трябва да превърнем тази година в решаваща. От решаващо значение за постигане на целите на Украйна във войната. Русия не може просто да приеме съществуването на независима Украйна – самия факт на независим живот на страната ни. Но Русия ще трябва да се примири с нашата сила", подчерта държавният глава на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: