Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Февруари, 2024 15:32 3 318 65

Прякор "Снежен леопард": Кой е Олександър Сирски?

  • зсу-
  • олександър сирски-
  • снежен леопард-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • прякор

Сирски ръководи отбраната на Киев и контранастъплението на изток и юг

Прякор "Снежен леопард": Кой е Олександър Сирски? - 1
Снимка: Телеграм/ СИРСЬКИЙ

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). На негово място е назначен генерал-полковник Олександър Сирски, който преди това е бил командир на Сухопътните войски. "Той има успешен опит в областта на отбраната - ръководил е защитата на Киев - както и в нападение – от освободителната операция в Харков", мотивира решението си президентът.

Назначението на Сирски не е изненада: през последните седмици имаше много съобщения в медиите за възможно кадрово обновяване на Генералния щаб на украинската армия, които по-късно бяха потвърдени и от Зеленски - в интервю за италианския обществен телевизионен канал RAI. В тази връзка наблюдателите посочиха Сирски сред най-вероятните кандидати за заместник на Залужни.

Сред експертната общност Сирски е добре познато име, но не и сред обикновените украинци. Според проведено през декември от Киевския международен институт по социология (КМИС) проучване Сирски е сред тримата военни командири с най-високо обществено доверие: Залужни е одобряван от 92% от анкетираните, началникът на военното разузнаване Кирил Буданов се ползва с доверието на 60% от украинците, а одобрението за Сирски е 33 процента, но в същото време цели 48% не знаят кой е той.

Служил е и в Съветската армия

Олександър Сирски е роден на 26 юли 1965 г. във Владимирска област. От 1980-те години живее в Украйна. За разлика от генерал Залужни, който няма никакъв опит в Съветската армия, Сирски е завършил Московското висше училище за командири, а след дипломирането си през 1986 г. е служил пет години в мотострелковите войски на Съветската армия. В тази връзка агенция Ройтерс цитира военни анализатори, според които в обучението на Сирски ясно си личат следите на съветските йерархични структури.

Именно заради тази подробност от биографията си Сирски не е особено обичан от редовите военни, които го смятат за командир от съветски тип, написа "Вашингтон Пост". Съвсем различно послание излъчва самият Сирски. В свое интервю той подчерта, че украинската армия се управлява по коренно различен начин от съвременната руска армия и че за него животът на войника е най-висшата ценност. "Виждаме, че хората са пушечно месо за тях (руското ръководство – б.ред.). Това определено не е основна ценност в руската армия. Ние имаме напълно различен подход. За нас хората са първата ценност", каза Сирски през декември 2022 година в ефира на украинския телевизионен канал 1+1.

Кадрови военен

Олександър Сирски е професионален военен. След като Украйна обявява своята независимост през 1991 година той се премества там. В украинските въоръжени сили преминава през почти всички нива, започвайки от командир на взвод. Когато през пролетта на 2014 започват военните действия в Донбас той е назначен за началник на щаба на антитерористичната операция, както в Украйна първоначално наричаха войната в Донбас.

Името на Сирски най-често се споменава тогава във връзка с координацията на изтеглянето на украинските военни от Дебалцево, което през 2015 г. беше обкръжено от руските сили и където украинската армия претърпя тежки загуби. Сирски създава групата под кодово наименование "Снежен леопард", с помощта на която става извеждането на украинските части от града. Тогава именно си спечелва и прозвището „Снежния леопард“. За своите заслуги Сирски е награден с орден "Богдан Хмелницки" трета степен и е повишен. Следващото му издигане в кариерата е назначаването му през 2019 година за командир на Сухопътните войски на Украинската армия.

Ръководи отбраната на Киев и контранастъплението на изток и юг

Сирски има основна заслуга за защитата на Киев по време на руското настъпление към града. Той организира двустепенна отбрана на украинската столица, за целта са били разрушени мостове и създадени водни препятствия в региона. Според много военни наблюдатели именно този комплекс от мерки е възпрепятствал настъплението на руснаците. След това руските сили са принудени да отстъпят.

Сирният украински отпор накара много скептици, които смятаха, че Украйна няма да издържи и няколко седмици, да признаят, че са подценили потенциала на украинските въоръжени сили и готовността на украинците да се бият. През април 2022 г. Сирски е удостоена със званието „Герой на Украйна“. През 2022 г. военният командир играе водеща роля в редица други операции, включително в украинската контраофанзива за Харков и Херсон, където Украйна постига светкавичен пробив и освободи тези свои територии. През есента на 2022 г. и пролетта на 2023 г. Сирски ръководи отбраната на Соледар и Бахмут, от които украинците в крайна сметка се изтеглят. Някои военни анализатори се питаха дали си е струвало разрушеният град Бахмут да се брани с цената на толкова много убити и ранени. Сирски обаче настоява, че отбраната на Бахмут е изтощила руските части и е отслабила наемническата групировка "Вагнер".

През юли 2023 г. пред Би Би Си Сирски назова причините, поради които украинското контранастъпление не успя да повтори блестящите успехи от предишните офанзиви. Тогава той обясни, че това се дължи най-вече на това, че руснаците са били добре подготвени за украинското контранастъпление, включително с изградените от тях мощни отбранителни съоръжения.

Отбраната става приоритет?

Коментирайки назначението на Сирски, военните наблюдатели отбелязват, че при него има по-добри отношения между Генералния щаб и политическото ръководство, отколкото при неговия предшественик. В същото време някои експерти смятат, че причината за това назначение е по-скоро политическа, отколкото военна.

Британският военен анализатор Майкъл Кларк смята, че рокадата в ръководството на Генералния щаб "няма да окаже голямо влияние върху хода на войната, тъй като Сирски е командвал сухопътните войски. В същото време смяната на генерали по време на война не е необичайна практика: "Като се има предвид актуалната ситуация в Украйна от военна гледна точка и голямата вероятност Авдеевка да бъде загубена, смяната на един генерал с друг може да се обясни с желанието за промяна на тактиката“, обяснява Кларк.

Нико Ланге, военен експерт на Мюнхенската конференция по сигурността, не изключва промени в тактиката на украинските въоръжени сили при новото ръководство. Пред ZDF той предположи, че под ръководството на Олександър Сирски тази година ще се заложи на устойчива отбрана. "Вярвам, че Сирски е човек, който познава много добре руските въоръжени сили, и разбирам, че в днешната ситуация в Източна Украйна е важно да има човек, който разбира от отбрана", каза Ланге. Според него на този етап украинската армия не е в състояние да провежда сложни настъпателни операции, по-скоро ѝ се налага да се защитава с ограничени ресурси. А Сирски има богат боен опит и това може да е една от причините за назначаването му за главнокомандващ, смята експертът.

Автор: Дмитро Каниевски


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ❓❓❓❓❓❓❓❓

    62 4 Отговор
    Съдбата на американските марионетки

      √Иракският лидер Саддам Хюсеин получи оръжие от САЩ за войната с Иран. През 2006 г. Саддам Хюсеин беше обесен и Ирак беше окупиран от НАТО.

    √Осама бин Ладен получи оръжия от САЩ за войната със съветските войски в Афганистан. През 2001 г. той беше назначен за отговорен за терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк и беше ликвидиран през май 2010 г. от американските специални части.

    √Муамар Кадафи дойде на власт в Либия с подкрепата на ЦРУ. Убит през 2011 г. след избухването на организираната от САЩ гражданска война.

    √Сега Владимир Зеленски получава оръжия от Съединените щати......???

    Коментиран от #40

  • 2 Последния Софиянец

    56 4 Отговор
    Прякорът му е Груз 200

    Коментиран от #43

  • 3 Хаха

    53 2 Отговор
    По скоро генерал 200 🤭🤭🤭
  • 4 Жмръц

    58 3 Отговор
    Последно-Снежен леопард или Генерал 200?Заради неуспешните си опити за атака на руските части?
  • 5 Град Симитли

    50 4 Отговор
    за теЪ украински фатмаци се изписа повече,
    отколкото за българската армия - от създаването и!
  • 6 бай Кольо

    56 5 Отговор
    Те да го барнат руснаците само на снежни леопардчета ще стане!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 2 Отговор
    С друг прякор е известен, ама нали не е политКУРектен ❕❕❕

    Коментиран от #9

  • 8 Сатана Z

    56 7 Отговор
    Прякорът на Сирски в Украйна е “Генерал 200”(Грузия 200) ,който му е даден от войниците ,които е изпращал на смърт в Бахмут и Соледар .Но за всички ,Сирски си остава “Касапинът от Бахмът” обрекъл на смърт 72 000 укри.

    Коментиран от #64

  • 9 Мдааа

    40 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Американското издание цитира военни, според които назначението е "много лошо решение"

    Politico: В Украйна новият главнокомандващ Сирски е наричан „кас@.пин“ и „генерал 200“

    Новият главнокомандващ е изключително непопулярен сред редовия състав, той се смята за командир, който безсрамно излага подчинените си на опасност на бойното поле

    Украински военнослужещи дадоха на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Александър Сирски прякори като „кас@.пин“ и „Генерал 200“ заради загубите, които претърпяха войските ,му под негово командване, пише американското издание Politico.
  • 10 За друг прякор четохме

    34 2 Отговор
    Този има ли нещо общо с колумбийския сняг?
  • 11 баба

    38 4 Отговор
    Да го гърмят, все тая какъв му е прякора. Не бива да се мобилизират хора против волята им, който ще да ходи да се пуца и мре, като толкова им е акъла.
  • 12 ТаУмВзе

    43 4 Отговор
    Тоя е некъф нов окраиснки Пудел на краварите! ХАХАХ Залужни си Дезертира качествено де. Z
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    44 2 Отговор
    Всъщност прякорът,под който е най-известен и с който заслужено е възнаграден от войниците е "Мясник".За незнещите руски език това означава "Касапин".И това грозно и страховито прозвище този негодник го е заслужил заради лекотата с която изпраща бойците си на явно осмъртяване.След тази малка бележка продължавайте с хвалбите си по негов адрес.

    Коментиран от #23

  • 15 Глупости,

    30 4 Отговор
    прякора му "Месарю", неговите родители срамуват се от това гадно животно

    Коментиран от #25

  • 16 Дедо

    32 3 Отговор
    Тоя скоро ще стане НаСирски.
  • 17 Жамбаса

    26 1 Отговор
    Айде на амбразуратааааа . Понеже вече стана ясно че, всъщност прякора му е Генерал 200 (приликите с Груз 200 не са случайни) и веднага тръгнахме да измисляме нови "красиви" и "умни" прякори....Смешни сте бе
  • 18 САЩисан вие на поляна

    32 2 Отговор
    Руснаците много ги е страх от Леопарди..ама много.
  • 19 Механик

    25 2 Отговор
    "Прякор "Снежен леопард": Кой е Олександър Сирски?"
    Как кой е? Ми тоя дето загуби Мриупол и дето изби ней-подогтените и надъхани украински бригади в месомелачката на Бахмут.
    И кой му е дал тоя прякор? С какво го е заслужил? Да не е работил в планинската спасителна служба?
    п.п.
    То и ние тук в сайте си имаме подобни самозванци. Име един дето ту е Акула, ту е Дракон, а понякога е и Истиснки Атомен Град.
    Имаме друг един, дето ту е БАлгарин, ту е к0тарак, ту е Иванушка, ту е русофил....
  • 20 Лост

    23 0 Отговор
    Руснаците и украинците не използват думата снежен леопард.За тях е барс.

    Коментиран от #44

  • 21 Бат Бойко !

    21 3 Отговор
    И тоя ши излези-,,Пунта-Мара",кът ЗалЪжни...!
  • 22 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    28 3 Отговор
    Тоя Сирски от руснак станал украинец през 1991-ва година и от Александър се преименувал на Олександър.

    Коментиран от #35

  • 23 опълченец

    4 18 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Сандооо, как беше прякора на Суровикин, че нещо ми бяга от паметта. Много му се радвахте на Суровикин, но нещо в мнооого дълга отпуска излезе.

    Коментиран от #29

  • 24 СЛАВА РОССИЯ

    23 4 Отговор
    НАПРАВО МИНАЛ ПОКРАЙ ЛЕОПАРДА,ПРЕДАТИЛИ НИЦИСКИ
  • 25 опълченец

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Глупости,":

    Внимавай с Google translator, че понякога бърка словореда
  • 26 Русо Маха

    13 3 Отговор
    Ако ще и клузетно пате да му викат - Украйна приключи
  • 27 Наблюдател

    18 1 Отговор
    Генерал Сирски, в Украйна е с прякор "генерал 200 "и "Касапин" според американското издание на Politico.
  • 28 макдоналдс тръмп

    16 1 Отговор
    Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски има прякорите „Генерал 200“ („Карго 200“) и „Бахмутски касапин“ за големите загуби на украински войници в командваните от него военни операции.Най мразеният командир в украинската армия
  • 29 Що не?!

    21 2 Отговор

    До коментар #23 от "опълченец":

    Суровикин изгради цели 4 отбранителни и непробиваеми линии за нула бройки!
    Доказа,че е военен стратег и сега го пазят-в сянка ,но не е в никакъв случай в изгнание!
    Панимайш...?!

    Коментиран от #46, #57

  • 30 Атина Палада

    20 0 Отговор
    Родителите и брат му живеели в Русия. Това защо не го написахте?

    Коментиран от #33, #39

  • 31 ссад

    16 2 Отговор
    Какво мисли МиСирски, че за него животът на войника е най-висшата ценност. "Виждаме, че хората са пушечно месо".Да видяхме го с операцията бахмуд
  • 32 Гошо

    15 3 Отговор
    Пръдналия леопард...
  • 33 Хъм?!

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Атина Палада":

    Значи могат скоро да паднат от някой висок прозорец...
  • 34 БАРС

    11 1 Отговор
    ПИШАВИ САМАТА ИСТИНА ЗА ДЕБАЛЦЕВО И ТО ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ С УЧАСТНИК КАК РАЗ КОТЕЛА ДЕБАЛЦЕВО.ТОЙ МИ Е БЛИЗЪК УКРАИНЕЦ ОТ НЕГО ЗНАМ ЧЕ ПОЛКОВНИКЪТ ГИ Е ИОСТАВИЛ И ИЗБЯГЪЛ 3 ДЕНА ПРЕДИ ДА ГИ ОБКРАЖЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ОСТАВИЛ СОЛДАТИТЕ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА От НЕГО ЗНАМ ЧЕ СА ОСТАНАЛИ САМО 18 ЧОВЕКА И КАЗА ЦЯЛОТО ПОЛЕ САМО УКРАИНСКИ СОЛДАТИ НАСТЛАНИ.НО КОЙ ТОЧНО ГИ ИЗОСТАВИЛ НЕ ПОМНЯ ФАМИЛИЯТА МУ НО ДРУГОТО ИНТЕРЕСТНО ТОВА ГО ПОМНЯ ПОРОШЕНКО НАГРАДИ ТОЯ ПОЛКОВНИК ТОГАВА.

    Коментиран от #59

  • 35 Ха ха ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Какво чудно? Ми то и тагара стана тагарчук и от българин на хохал, и той учил в Москва. При някои парите правят чудеса и загубват човешки облик, до колкото са го имали.
  • 36 Фелейшио Кейн

    10 2 Отговор
    какво ни засяга нас обикновените хора кой е Свирски?
  • 37 дедо..

    14 3 Отговор
    Истинския прякор на този бандерец е цивилния леопард..от обкражението край дебалцево е излязъл преоблечен със женски цивилни дрехи,даже го има на снимка със забрадка..как се промъква потихонечко край поста на опълчението..
  • 38 Сократ

    8 2 Отговор
    Напишете как го наричат в армията. Катафалка, месар и подобни епитети.
  • 39 Ъхъ!!!

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Атина Палада":

    Не е полит коректно да го споменават. Мекокитковците са много чуствителни и с лабилна психика. Няма да им издържи ампеража.
  • 40 БАРС

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "❓❓❓❓❓❓❓❓":

    ЗА ОРЪЖИЕ ДАДЕНО НА ИРАК СИРЕЧ НА САДАМ ХЮСЕИН НЕ ЗНАМ .НО СЪС СИГУРНОСТ ЗНАМ ЗАЩО ТЕ УДАРИХА ИРАК И ОБЕСИХА САДАМ УДАРИХА ИРАК ЗАЩОТО ОСТАВАХА 8 МЕСЕЦА ДА ВДИГНАТ САНКЦИИТЕ НА ИРАК.И САДАМ КАЗА ЧЕ СЛЕД КАТО ПАДНЕ ЕМБАРГОТО НА ИРАКСКИЯТ НЕФТ ТО ТОЙ ЩЕ СЪБОРИ ЦЕНАТА НА БАРЕЛ НА 20 ДОЛАРА.А ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСА НА САЩ ЗАЩОТО НАИСТИНА ЩЕ Я СЪБОРЯТ В ИРАК 10 ГОД.НЕ СЕ Е ДЪРПАЛО НЕФТ.ТА ЗАТОВА БЕШЕ ЦЯЛАТА ВОЙНА.ИСТИНАТА Е ЧЕ ТОГАВА ОЩЕ АМЕРИКАНЦИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ ЩЯХА ДА ЯДЪТ ГОЛЯМ ПЕРДАХ АКО АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ БЯХА ПОДКУПИЛИ 9 ГЕНЕРАЛА КОИТО НЕ ВДИГАТ ПОДЧЕНЕНАТА ИМ АРМИЯ КАКТО И РАКЕТНИ ВОИСКИ И АВИЯЦИЯТА КЪМ ТЯХ.

    Коментиран от #47

  • 41 Умирам от смях

    3 5 Отговор
    Сред укровойните прякора му бил Генерал 200
  • 42 тато

    7 1 Отговор
    тоя изглежда и звучи като насирски...ахахахах...ми така или зеле и залужи.....зелето е кривия, ама по ниския по ранг го отнесе......
  • 43 Факт е,

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По-точно прякорът му сред военните КАСАПИНЪТ !
  • 44 Винъсвил

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Лост":

    Една от теориите за етимологията на името на
    Княз Борис I ,посочват връзка с животни като барс.
    Барс - Барис - Борис.

    Коментиран от #61

  • 45 Снежно коте някакво

    5 0 Отговор
    Има да го гушкат руснаците. Ще се гаврят и с него руснаците, а той ще се умилква. И прякора му е 200. Позивна за мъртвите украински момчета.
  • 46 опълченец

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "Що не?!":

    Понимаю, конечно
    А Суровикин где?
    В тюрме :-)

    Коментиран от #48

  • 47 опълченец

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "БАРС":

    Предполагам подкупа ти лично го отнесе, та си така добре запознат :-)
  • 48 ТОЙ И ЖУКОВ БЕ В ТЮРМЕ АКУ НЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "опълченец":

    ЗНАЕШ.......АМА ПАТОМ ЧТО СДЕЛАЛ А БЛЯАААД......И БАЩАТА И МАЙКАТА НА СЪВЕТСКОТО РАКЕТОСТРОЕНЕ БЕ В ТЮРМЕ В СИБИР И ПАТОМ ЧТО СДЕЛАЛ ААА БЛЯД....
  • 49 Хехе

    8 0 Отговор
    Защо лъжете бе??? Прякорът му е касапин. И то на своите войници.
  • 50 Йеронимус БОШ

    3 0 Отговор
    А кога Зеления ще уволни и Леопарда ?
  • 51 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Новият главнокомандващ на украинските въоръжени сили Сърски има репутацията на касапин.

    „Много лошо решение“, коментира пред изданието назначението на Сирски капитан от украинските въоръжени сили, пожелал анонимност.

    Неговата гледна точка беше подкрепена от друг военнослужещ, който каза, че назначаването на нов главнокомандващ едва ли ще доведе до положителни резултати за Украйна.

    Според събеседници на вестника военните дали на Сирски прякорите „касапин“ и „Генерал 200“ заради склонността му да рискува живота на своите войници.

    Сирски е непопулярен сред военните, цитира мнението му Politico, тъй като той ръководи украинските сили в битката при Артемовск, където загинаха над 72 000 войници от украинските въоръжени сили.

    Според вас Сирски ще бъде ли по-лош от Залужни?
  • 52 усрайнецъ

    4 0 Отговор
    с него окрайна ще капитулира
  • 53 Факт

    3 0 Отговор
    Путин позволи на закарпатските унгарци да се присъединят към Унгария, тоест да се върнат у дома
  • 54 ами

    1 0 Отговор
    ха ха ха - друго си е съветската школа
  • 55 От страни

    2 0 Отговор
    Леле-мале, къв леопард снежен ви гони? Бахмутския месар е. Нито един свестен прякоринема тоя.
  • 56 любопитен

    2 0 Отговор
    Сега ще му измисляме нови прякори ли,защото другите му два не са подходящи?
  • 57 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Що не?!":

    Тия дни в новините в Русия видях Суровикин на едно съвещание на воените и то от високо ниво.
  • 58 снежния пасрич

    4 0 Отговор
    ха хааа ха хааах
  • 59 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "БАРС":

    Това и аз знам за дебальцевския котел. И това че избяга е истина. А днес е още по зле - командирите от сержант нагоре не се намират при войниците си изобщо. Седят по селата навътре и командват по джиесемите.
  • 60 Мишел

    3 1 Отговор
    Сирски ще бъде главнокомандващ много кратко време. Защото е обещал на Зеленски да не позволи Авдеевка да бъде превзета от руснаците.
    Повече от век няма град, който руснаците да са тръгнали да превземат и да не са го превзели.
  • 61 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Винъсвил":

    Борис се превежда северен. Борисфен е думата дала произход на името - северен вятър.
  • 62 Снежен леопард

    1 1 Отговор
    Сложна личност . Вчера във Факти беше с прякора Груз 200 заради жертвите които е причинил
    на укр войници . WP пропуска да съобщи че е чист руснак . Баща , майка и брат в Русия .
    Подобно на Залужни учи в Москва . Тоест ватенка , ушанка , алкохолик и боклук както някои ги
    наричат в този форум . Един народ казва Путин .

    За своите заслуги Сирски е награден с орден "Богдан Хмелницки" .
    Хмелницки иска помощ от руския цар против Полша1645 . Удачна награда .
    От лошо никой не бяга .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Така му викат руснаците, защото е изпратил много на оня свят!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: