Отидете към основна версия

1 950 35

Киев обвини Москва: Използвахте токсични оръжия в повече от 200 атаки на бойното поле

  • русия-
  • украйна-
  • химическо оръжие-
  • война-
  • хлорпикрин

Русия отхвърли твърденията за използване на химически оръжия в Украйна и обвини украинските сили в използването им, което Киев отрича

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна обвини Русия в петък, че е използвала токсични химикали в повече от 200 атаки на бойното поле само през януари, предава "Ройтерс".

Русия отхвърли твърденията за използване на химически оръжия в Украйна и обвини украинските сили в използването им, което Киев отрича. Нито една от страните не е представила доказателства.

Украйна по-рано обвини Москва в използването на хлорпикрин, който е бил използван като отровен газ през Първата световна война. Последното изявление на украинския генерален щаб посочи сълзотворен газ (CS), който Русия е използвала в различни гранати.

Сълзотворният газ, широко използван от полицията, е забранен на бойното поле от Международната конвенция за химическите оръжия, която гласи в член 1: "Всяка държава се задължава да не използва агенти за борба с безредиците като метод за водене на война".

Украинският генерален щаб каза: "Регистрирани са 815 случая на използване на боеприпаси, заредени с токсични химикали, от Руската федерация. От тях само през януари 2024 г. - 229 случая". Той не назовава други химикали в изявлението си в приложението за съобщения Telegram.

Генерал Александър Тарнавски, командир на оперативната групировка "Таврия", базирана в югоизточната част, каза отделно в Telegram, че вражеските войски доставят заредени с химикали боеприпаси с дронове. Той спомена хлоропикрина във връзка с химикали, които каза, че са били използвани в четвъртък.

Преди година Русия обвини украинските сили в използване на неуточнени химически оръжия в дронове в окупираната от Русия Източна Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: