Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 09:57 3 104 77

В какво Западът греши за Сталин и Путин

  • русия-
  • съветски съюз-
  • йосиф сталин-
  • владимир путин

Наред с подчертаното увеличение на статуите на Сталин в цяла Русия - повече от 100 от 2012 г. насам - центровете на Сталин изглежда потвърждават една опростена история: Кремъл реабилитира "Вожда" - или великия лидер

В какво Западът греши за Сталин и Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналия месец беше открит нов "Сталин център" в Барнаул, Сибир. Целта му, подобно на предшествениците му в руските градове Пенза и Бор, е да прослави комунистическия диктатор, пише за СиЕнЕн Джейд Макглин, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Наред с подчертаното увеличение на статуите на Сталин в цяла Русия - повече от 100 от 2012 г. насам - центровете на Сталин изглежда потвърждават една опростена история: Кремъл реабилитира "Вожда" - или великия лидер.

Но по-задълбочената проверка усложнява историята. Първият Сталински културен център беше открит през 2016 г. в западния руски град Пенза с подкрепата на местните комунисти - но не и на партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия".

Вторият такъв център, който отвори врати през 2021 г. в Бор, също в западната част на страната, първоначално беше частна инициатива на местен комунистически бизнесмен. Започна със статуя на Сталин, надвиснала над река Волга. Кметът на Бор дори поиска премахването му, макар и неуспешно.

И сега най-новият център, в Барнаул. Той е създаден от Комунистите на Русия, радикална и маргинална сталинистка партия, която е отделна от много по-голямата прокремълска Руска комунистическа партия.

С други думи, тези центрове, подобно на много от новите паметници на Сталин, не са наложени от Кремъл, а по-скоро обикновени или поне недържавни инициативи. Може би това не трябва да е изненадващо. Според независимия център "Левада" Сталин заема първо място в тяхното проучване: "Кой е най-великата фигура на всички времена и всички хора" от 2012 г. насам.

Разбира се, това благоприятно мнение не е безспорно. Руската правозащитна организация "Мемориал" работи неуморно повече от 30 години, за да документира съветските престъпления, които бяха широко обсъждани по време на Горбачов и постсъветската епоха.

Съвсем наскоро руският журналист и YouTube звезда Юрий Дуд силно изобрази ужасите и наследството на сталинските лагери за принудителен труд Гулаг в своя документален филм от 2019 г. "Колима: Родното място на нашия страх". Видеото в YouTube има над 29 милиона гледания.

Отношението на Путин към Сталин взема под внимание и двете позиции. Вместо възхвала на комунистическия диктатор, той предлага донякъде двусмислен възглед, който се стреми да успокои както про-, така и анти-Сталин електората в руското общество.

За да направи това, той замазва, но не отрича големия мащаб на терора и репресиите на комунистическия диктатор. През 2017 г. Путин откри първия в Русия паметник на жертвите на сталинските репресии в Москва: "Стената на скръбта". По време на откриването той заяви: "Никога повече не трябва да тласкаме обществото към опасната пропаст на разделението."

През неговите 24 години на власт риториката на Путин по отношение на Сталин остава сравнително последователна. Той не отрича престъпленията на Сталин, а по-скоро се опитва да отклони вниманието от тях, признавайки ужаса на Гулаг и масовите репресии, но настоявайки, че споменът за тези престъпления не трябва да засенчва постиженията на сталинизма. Според него усилията за прекалено "демонизиране" на Сталин са част от атака срещу Русия.

Заглушаване на жертвите на Сталин

Докато Путин не показа голям ентусиазъм да прославя Сталин, правителството му работи методично, за да заглуши или поне да направи абстрактен спомена за жертвите на Гулаг.

Например, мемориалният комплекс "Перм-36", единственият останал непокътнат Гулаг в Русия, беше поет от местните власти през 2015 г. Когато беше отворен отново, отделните истории за живота на затворниците бяха заменени от съдържание, прославящо пазачите на затвора и приноса на лагера за производството на дървен материал по време на Втората световна война.

От друга страна затварянето през 2021 г. на Мемориала — който документира съветските нарушения на човешките права, особено по време на Големия терор — и неотдавнашното премахване на плочите с "последен адрес", отбелязващи жертвите, изпратени в Гулаг, почти сигурно бяха ръководени от държавата инициативи, които се стремят да заличат напомнянията за човешката цена на сталинските репресии.

Премахването им обаче не може да се сведе само до въпроса за наследството на Сталин — то може да се разглежда и като опит да се елиминират доказателства за престъпленията на службите за сигурност, в които се корени кариерата и властовата база на Путин.

В крайна сметка мисленето за отделните жертви води до мислене за отделните извършители.

Путинисткият режим

Изтриването на персонализирани напомняния за Гулаг и терора трябва да бъде контекстуализирано в рамките на използването на историята и мита от Кремъл за легитимиране на путинисткия режим, войната на Русия срещу Украйна и статута на велика сила на страната. Както заяви прокурорът в процеса за ликвидация на Мемориал през 2021 г.: "Мемориал опетнява нашата история. Това ни принуждава - поколение от победители и наследници на победители - да оправдаем нашата история."

Коментарите на прокурора разкриват не непознаване на тъмните петна от историята, а желание те да бъдат игнорирани. Има очевидни паралели с днешния ден, когато много руснаци усилено се опитват да игнорират опустошителната война, която страната им води срещу съседна Украйна.

Разбира се, това е по-уместна точка за сравнение от идеята, че режимът на Путин по някакъв начин се доближава до този на Сталин. Приблизителното лишаване от свобода на между 628 и 1011 политически затворници в днешна Русия е ужасяващо напомняне за бруталния авторитаризъм, с който управлява Кремъл. Но да го сравняваме с милионите, изпратени да работят до смърт в сибирски трудови лагери или екзекутирани в мазета на КГБ, е хиперболично.

В какво Западът греши за Сталин и Путин

Освен това тези сравнения отклоняват вниманието от важните различия между режимите на Сталин и Путин. Отвъд драстично различните мащаби на репресиите, най-очевидният е, че сталинизмът е дълбоко мобилизираща идеология, която се стреми да преработи човека и предприе индустриализация с безпрецедентен мащаб и скорост. Това съвсем не е така в Русия на Путин, където правителството вместо това насърчава ритуален патриотизъм и политическа апатия.

Подобни заключения сочат неразрешими въпроси на политиката и сигурността на Запада. Ако Путин беше на власт единствено благодарение на машината на репресиите, тогава не Русия е заплаха за сигурността, а нейния режим. В такъв случай проблемите, породени от неговия режим, биха престанали да съществуват, когато той престане да съществува.

По същия начин, ако някой твърди, че Путин е единствената движеща сила зад реабилитацията на Сталин, тогава може да продължи фантазията, че ако не беше Путин, руснаците биха прегърнали западната либерална демокрация и биха спрели да оправдават жертвата на хиляди животи за капризи на държавата.

Тези предположения са погрешни и им липсват нюанси, колкото и утешително да е такова плитко разбиране на руското общество.

Западната тенденция да се сведе масовата престъпност до всемогъщ лидер винаги е била подвеждаща. Дори сталинизмът не беше дело на един човек, а на службите за сигурност и лица, готови да изобличават съседите си за жилищни права или дребни оплаквания, както роденият в Киев руски писател Михаил Булгаков толкова безмилостно осмива в своите разкази от онова време.

По същия начин усилията да се преструваме, че путинизмът е дело само на един човек, ще доведат до късогледо мислене и лоши аналитични прогнози по отношение на бъдещето на Русия. Въпросът за позицията на Путин по отношение на сталинизма предполага, че той далеч не е всемогъщият подбудител на култ към Сталин, а по-скоро манипулативен мениджър на различни, про- и анти-Сталин обществени нагласи, които той се опитва да балансира и слее в работещ и обединяващ национален разказ.

Фактът, че забележителна част от руското общество излъчва носталгия по лидер, който репресира милиони, осветлява широко разпространени и тревожни въпроси, които трябва да доведат до прогнози и планове за Русия след Путин.

Проблемът не е само в един силен човек - той е, че толкова много хора искат такъв силен човек на водещо място.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    77 58 Отговор
    Путин е пътник

    Коментиран от #6, #49

  • 2 Българин

    67 46 Отговор
    Хаяско разсипа страната си
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    70 46 Отговор
    руснаците никога са нямали толкова глупав цар

    Коментиран от #24, #39

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Еми

    33 51 Отговор
    Бахмут, Авдеевка... Наред е гнездото на фаш агите - Киев, или Киий, както те изопачават името на града по хох ленски.

    Коментиран от #14

  • 8 Контранаступа се оказа

    33 50 Отговор
    Тотален провал, а широкорекламираният леопарди, Челинджъри, брадлита и въобще баровско оръжие, пълно фиаско!
  • 9 Зеленски е в паника

    29 52 Отговор
    Крие се дрогиран в бункера в Киев!

    Коментиран от #29

  • 10 Украйна се разпада

    28 51 Отговор
    На части, бандеровците се захапаха един друг за гърлата и се самоизяждат!
  • 11 В какво Светът греши за Сащ

    38 73 Отговор
    А пък сащ избиха 100 милиона индианци и нямат паметник на жертвите на колониалните репресии !!

    И легитимираха на бушкия режим, войната на Сащ срещу Ирак, която отне един милион иракски жертви!!

    И днес сащският режим тормози света - Сирия, Ирак, Тайван, Ю.корея, Япония, Украйна,...на хиляди км. от тяхната държава.
  • 12 Бонев

    47 50 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Представям си два часа интервю с Байдън без тефтерчето. Ще бъде най великото шоу на света.

    Коментиран от #43, #44

  • 13 Киевската хунта

    30 51 Отговор
    Се разпада!
  • 14 рота ЧАРЛИ

    18 9 Отговор

    До коментар #7 от "Еми":

    твърде АМАТИОРСКО -- ОДЕСА Е СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ ХОД ---БЕЗ ИЗЛАЗ НА МОРЕ
  • 15 Граф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃

    18 6 Отговор
    Чух от стари хора, че само при Сталин наистина сме правили нещо за хората. След войната имаше много силен морален подем сред населението. Цените на стоките в магазина намаляха. При Сталин магазините не се заблуждаваха или обесваха (страхуваха се). Но-да, Сталин беше диктатор.

    Коментиран от #75

  • 16 Кирил

    17 25 Отговор
    Възможно е само в русия. Там населението е от една страна робско, от друга, зомбирано имперско и с култ към насилието

    Коментиран от #25

  • 17 Сталин

    21 8 Отговор
    Демократия,ето строй при котором кучк@ мерзавцев управляет толпой идиотов

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бамбука

    12 11 Отговор
    Приживе вожд, посмъртно махнат от Мавзолея и зазидан в стената. Остана само чичкото с каскета да мръднат и мястото остава свободно за следващия вожд

    Коментиран от #26

  • 23 Глупости на търкалета

    17 8 Отговор
    За пореден път нито разбрах тънката мисъл на автора на тази глупост, нито имах търпението да я прочета докрай.
  • 24 Прокурор

    22 11 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Така самонареклия се "българин" е доста добре финансиран от "известни" посолства и НПО-та за да бъде неумирно на клавиатурата и пише "гениалните си " изводи .
  • 25 БАРС

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "Кирил":

    ЗОМБИРАНА ТИ Е ГЛАВАТА НА ТЕБЕ.ТЕ ПРОСТО ОБИЧАТ РОДИНАТА СИ И ГО ДОКАЗВАТ А В БЪЛГАРИЯ ПЪЛНО С ЛЪЖЕ ПАТРИОТИ В ПАРЛАМЕНТА.

    Коментиран от #30

  • 26 баи РАМБУ с двата НОЖА

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бамбука":

    МАИ СИ СЕДНАЛ НА НИКА СИ
  • 27 Сталинист

    4 10 Отговор
    Предлагам другарят Сталин да бъде върнат в мавзолея,за да отида да му се поклоня отново.

    Коментиран от #33

  • 28 Хи Хи Хи

    9 17 Отговор
    Народ, който в 21 век ..ере и ..кае в кофи , тури му пепел..
  • 29 Анализатор

    14 18 Отговор

    До коментар #9 от "Зеленски е в паника":

    Единственият от всички световни лидери, който се криеше като плъх в бункера си по време на ковида, а след това и войната в Украйна, е безстрашният, безаналогов мишкояд - Путин!
  • 30 Хи Хи Хи

    9 12 Отговор

    До коментар #25 от "БАРС":

    Ами ве..обичали! Тия ги разправяй на някой друг.. като отворя някой руски сайт за запознанства и е пълно с преуспели( в кавички) мамашки, даващи мило и драго да изчезнат от матушката с трета космическа скорост.
  • 31 Стадо азиатци

    11 11 Отговор
    Руснаците са човешки подвид които не почита живота..личноста и правото на собственост на индивида извън контекста на държавния организъм

    Коментиран от #47

  • 32 ПО ТОЧНО

    13 4 Отговор
    МНОГО ДЪЛГИ И БЕЗСЪДЪВЖАТЕЛНИ ПАСкВИЛИ СЪЧИНЯВАТЕ ..............ОТ СИЕНЕН.............
  • 33 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Сталинист":

    За твое съжаление няма нищо за връщане , щото вече са останали само кокали , ако и те не са изгнили от годините киснене в какви ли не химии ! Обаче виж какви новости , "местен комунистически бизнесмен" , ахахахаххахах !! Е те такова животно нема , както биха казали в Перник !! Хем комунист , хем бизнесмен , къде отиде класовата борба , къде отиде властта на народа и пролетарии обединявайте се , хахахаххахаха !!!

    Коментиран от #37, #42

  • 34 Хи Хи Хи

    9 5 Отговор
    Вторият такъв център, който отвори врати през 2021 г. в Бор, също в западната част на страната, първоначално беше частна инициатива на местен комунистически бизнесмен. ..паднах от смех с тоа местен комунистически бизнесмен.. то и при нас са все такива.. на Луканов издънките ..
  • 35 !!!?

    16 4 Отговор
    Руский мир - там където всеки диктатор е предпоследен !!!?

  • 36 Разбрах

    8 6 Отговор
    От статията разбрах, че лагер е заведение с по-лек режим от затвор , защото там се работи. През 30-те години процентът на хората с ограничена свобода в САЩ и СССР е съпоставим с превес около процент за СССР,а когато интернират японците в лагери след 1941г. процентите се изравняват. Има и качествени разлики - в САЩ затварят мафиоти и японци , а в СССР троцкистите-откачалки бълнуващи за световна пролетарска революция.

    Коментиран от #45

  • 37 Що бе? Ленин е най-големият

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Ленин е най-големият комунистически бизнесмен. Анадъмо?

    Коментиран от #52

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Урюрвкос

    9 9 Отговор
    не може да се коментират репресиите на Сталин защото няма информация по тях. Основно се цитират измислиците на Солженицин като се украсяват с псевдо научни теории на Запад а не в Русия.

    Коментиран от #55

  • 41 Доцент Вацев каза, че

    12 3 Отговор
    новите паметници на Сталин в Русия са 264 и това било МНОГО ОБНАДЕЖДАВАЩО!

    Коментиран от #65

  • 42 Име

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Айде стига - капитализмът ограничава интересите на хората, всичко е - в къщи и на работа, аз се интересувам от много теми - това - си го искам. искам да живея с музика, с картини, с всичко.

    Не съм против поо-фолка и не е толкова изобщо. Ха-ха.

    Класовата борба - наистина ли мислиш - че е шега целата работа. Комунизмът носи топлина - всеки имаше парно - целодневно - аз съм наясно с - огорчението - не даваха образование висше - примерно при комунизма - това - да.

    Каквото искате - женита са наши, парите са наши - времето е ваше.
  • 43 Хахахаха

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Бонев":

    Пусин не използва тефтерчето, а му диктуват през слушалката.
  • 44 6666

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бонев":

    Извода е,че Байдън е много по-безопасен от путин.
  • 45 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #36 от "Разбрах":

    Нищо не си разбрал , ама карай ! Само ако можеше за един месец , не за година , да опиташ разликата между руска "колония" и американски затвор с лек режим , щото точно това са истинските институции , нямаше да плещиш глупости !! Щото американския затвор щеше да ти изглежда като ваканция на ол инклузив в сравнение с руската каторга , от която вероятността да остане жив е не повече от 10-20 % , особено пък по време на Сталин !! Също така и по времето на Сталин и особено сега населението на САЩ е между 2 и 3 ПЪТИ по-голямо от руското , така че дори еднакъв брой затворници значи 2-3 ПЪТИ по-малко на глава за САЩ срещу Раша !!
  • 46 Стийли мен

    6 4 Отговор
    Си ЕнЕн са си фейкнюз от 1990г, които потвърди Ралица Василева, която водеше новините там доста време.

    Измислят си не само настоящето, за да е угодно на властта в Щатите, но взеха и миналото да измислят или отричат. Пак за угода на властта си.

    А как сте го възхвалявали Сталин в Америка, точно до момента на в който се разбрало, че СССР също е направил атомна бомба.

    Хубаво е, че слагат паметници. Те преди са ги рушали, сега ги връщат.

    Хайди напишете нещо за паметниците на хитлеристите в Украйна. Пишете колко са хубави и красиви, и естествено, че Хитлер highly likely was wa good man. Хахах
  • 47 Факти

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Стадо азиатци":

    публикува глупости от Сулю и Пулю, кои-то насърчават оправдани хамалски псувни.
  • 48 Комунистически бизнесмен

    10 4 Отговор
    Хаххаха, CNN, толкова ли сте станали кухи, че измислихте това?

    Иначе си плюйте по Сталин, бутайте паметници, изяждайте се от яд. Нищо добро не направихте за 34 години. Едно даже.

    Коментиран от #51, #69

  • 49 Чифут

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А ти кът гледам си кондуктора.

    Коментиран от #62

  • 50 Смех в блатото

    3 8 Отговор
    Ква "частна инициатива" бе? :)))

    В руската болница само ботокса решава какво ще се строи, към кой ще има култ и прочие :))))
  • 51 Ми да

    4 9 Отговор

    До коментар #48 от "Комунистически бизнесмен":

    "Иначе си плюйте по Сталин,"

    Е, не бе, ще му се кланят, на най-големия масов убиец на 20 век.

    Трябва да си напълно изтрещял, за да ти идват такива идеи. Или да си завършен фашист като самия Сталин.

    Коментиран от #54, #67

  • 52 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Що бе? Ленин е най-големият":

    Е именно за това говоря , на всичките "комунисти" ви липсват ОСНОВНИ познания за понятия и принципи !!! Бизнесмен е човек , който се занимава със стопанска дейност С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА !!!!! ЗА НЕГО печалба , а не за "народа" !!! И с тази печалба той увеличава ЧАСТНАТА СИ СОБСТВЕНОСТ , именно двете основни неща , които комунизма отрича и обявява за основен враг и цел на съществуването си като борба ПРОТИВ тях !! Или викаш , щом са го кръстили "комунист" , ваш човек е , нищо че си е жив капиталист и то от най-гадните , тия дето са забогатели с кражба на държавно имущество и не е фалирал само защото има гръб от държавен диктатор , иначе конкуренцията ще го изяде с парцалите за един месец най-много !!

    Коментиран от #60

  • 53 Сталин

    8 8 Отговор
    спаси Съветския съюз и Европа от фашистката чума. Защо да не му вдигат паметници?! САЩисаните постоянно преиначават историята и демонизират опонентите си. Сега пък Вова ще им избие от главите неофашизма, който натрапиха на укрите. Простите краварски кратуни не можаха да разберат, че Русия е непобедима.

    Коментиран от #59, #61

  • 54 Мн си евтин

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ми да":

    Явно Хитлер е борец за свобода. Учи историята, не си бъркай в ...
  • 55 Западната статистика

    6 5 Отговор

    До коментар #40 от "Урюрвкос":

    Солженицин преди да почине се отрече от простотиите ,които беше написал. На Запад приемат литературните творби на Солженицин за научни статистически данни. Поне от 20 години в Русия има статистика по години и по видове изправителни заведения,колко са били въдворени,колко са починали. Там се вижда,че е имало 4-5 категории завединея с различен режим на строгост. В съветските заведения са въдворявани най-вече троцкисти и точо наследниците им от Хрушчово време та досега вдигат врява и вият на умряло. Реалността обаче показа,че въпреки ,че Сталин е поиизчистил троцкистите , тия през 1941г. съзнателно саботират фронта и довеждат Чевената армия до колапс - ген Власов е красноречив пример. Чак когато се налоижиха новите генерали и маршали през 1942-43 г. нещата тръгнаха към оправяне.
  • 56 Вова

    5 6 Отговор
    Путин е най-великия лидер на съвремието, в сравнение с него колективните англосакси изглеждат като зла детска градина.

    Z

    Коментиран от #58

  • 57 Техник

    6 4 Отговор
    Колкото повече разбирам за блатната история толкова повече искам да нямам НИЩО ОБЩО с БЛАТАРИТЕ

    Коментиран от #66

  • 58 Познай

    4 4 Отговор

    До коментар #56 от "Вова":

    Хахаах поредната Z мажоретка на рус наци

    за по кратко маZоретка
  • 59 Палим

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Сталин":

    Никога не казвай никога
  • 60 Пишлигарче

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Явно си пишлигарче от функционално неграмотните поколения и въобще и бъкел понятие си нямаш какво е ставало в Съветска Русия от 1921 до 1927/8г. Безплатни уроци обаче не давам.

    Коментиран от #64, #68

  • 61 6666

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "Сталин":

    рассия се е самопобедила откакто съществува.Винаги е била черно бяла.....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Оле,лее,

    2 0 Отговор
    Пенза не е на запад бе ей. Нататък не ми се чете!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да ти кажа..

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Доцент Вацев каза, че":

    Нема лошо..да си направят ако щат и 7777 паметника...ние да разчистим тука МОЧИ, Гальоши, гащи и тем подобни, че сме заприличали на савецки гробищен парк..па на Вацата като му харесва да гледа сталински паметни ци-- чемадан вакзал-МАСКВА..
  • 66 Историк

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "Техник":

    Ами то тя и история няма.. всичката им история е крадена и шита с бели конци... Иначе как ще се оправдават , че след Екатерина до Горбачев все чужден ци са командвали парада.. И на-голям напредък е бележила Русия, когато на кормилото са били германците

    Коментиран от #70

  • 67 Да ти кажа..

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ми да":

    Фактологически не си прав де, но въпреки това съм ти сложил +.. най -големия сатрап е Мяо, затрил без проблем и задръжки над 120 млна китайчета, след него иде Сталин, Пол Пот и Йенг Сари ..тия сумарно са изтребили почти два пъти повече собствен народ, отколкото англичаните - индианци
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 И точно затова

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "Историк":

    И точно затова това е най-големият ужасТ на ингелизи и янки - да не вземат да се съюзят немци и руснаци. Когато имаше съюз на тримата императори Европа дълго живя без общоевропейска война.
  • 71 Вие в германистан

    3 0 Отговор
    нямате ли си друга работа? Нямате ли турци да ви заплождат? Гледайте си ги, разплождайте се с тях и не си търсете нещо там, където не сте го изгубили.
  • 72 Скайуокър

    4 1 Отговор
    CNN май има само две новини откакто съществува: колко е хубаво управлението на Америка, и колко е зле в Русия.

    Затова некой не я гледа и се налага да си плащат да им тиражират пропагандата по други медии. Те пък се радват. Ме само копи-пействат и си взимат пари за това.

    Нелепото е, че се наричат жуналисти. Все едно гледаме реална постановка по разказите на Алеко Константинов.
  • 73 Българин

    2 1 Отговор
    За Родину, за Сталину ! - това са последните думи на хилядите руски войници във Втората Световна Война ! Преди да се хвърлят с гаранатите под немските танкове ! Кой ги принуждаваше ?

    Коментиран от #74

  • 74 Хи Хи Хи

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Кой ли ги е карал? Ами СМЕРШ и Загранотрядите.. а тия за родину и заСталину.. много филми си гледал.
  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Граф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃":

    1. Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС...
    2. Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
    3. След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на стотици милиони мужици вече е сменен.
    4. Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...А дали това е действително Вова не се знае, защото жена му Людмила, с която са разведени, казва, че не разпознава "Путин" в този, който ни го представят за него?
    5. Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    6. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
    7. ...
  • 76 ИНЖ1

    0 0 Отговор
    Каквото си посял - това ще пожънеш!!! Рано или късно руснаците ще се убедят в това житейско правило!!!
  • 77 ганю

    0 0 Отговор
    Ванга някога каза:
    Ще дойде от север Големия брат и ще ци вземе своето,Европа ще си прибере своето
    и украйна ще загуби Полша и съседите също ще си вземат даденото от Сталин.
    ще загубят украинците за съжаление