Отидете към основна версия

1 569 32

Захарова: Ниското ниво на политическата класа в САЩ е причина за силовите им действия

  • мария захарова-
  • русия-
  • мвнр

Белият дом е в истерия след интервюто на Путин с Карлсън, заяви говорителят на МВнР на Русия

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече истерична реакцията на Белия дом и Държавния департамент на САЩ на интервюто на руския президент Владимир Путин с журналиста Тъкър Карлсън.

"Руският външен министър Сергей Викторович Лавров преди няколко години каза, че има такава игра, която на английски език звучи Chicken - кой ще мигне пръв. В този случай американците мигнаха два пъти - това е феноменално. Реакцията им е толкова показателна за лъжливостта на техния подход, че, честно казано, е невъзможно да се повярва. Вижте, изпаднали са в истерия - Белият дом, Държавният департамент, всички водещи медии крещят само едно: "Не гледайте и не позволявайте на американския журналист да прави интервю"", заяви Захарова в интервю за вестник "Известия" по повод Деня на дипломатическия работник.

"Само преди няколко седмици американски журналист от чилийски произход, но притежаващ американско гражданство, беше измъчван до смърт в лапите на киевския режим на Зеленски, който е изцяло финансиран от Белия дом от А до Я. И американските официални лица не казаха нищо по въпроса. Те само заявиха, че не са следили за това. Това е двойно саморазкриване на американския елит"", отбеляза Захарова.

Служителката на руското външно министерство посочи, че представителите на гражданското общество не са подкрепили своя журналист в този случай, защото не са харесали съдържанието. "Още по-лошо за Щатите, защото те винаги са говорили за плурализъм. А плурализмът, разнообразието на мненията, е в основата на демокрацията. Тук всичко е изложено на показ", подчерта Захарова.

Тя отбеляза, че САЩ не успяват да повлияят на вътрешната ситуация в Русия и да вградят своите интереси и "това ги вбесява най-много". "Но най-важното нещо е друго. Във всяка страна, където чуят от хора от Държавния департамент: "Как е със свободата на словото и правата на човека?" - трябва да привеждат тези примери като непробиваем аргумент. Те нямат какво да кажат", заключи Захарова.

„Набирането на дипломатическа служба в Америка се извършва не чрез конкуренция в професионалната среда, а в резултат на, така да се каже, политически дрязги, включително и чрез чисто финансов принос към предизборната кампания. Тоест, ако човек е платил пари, след като тази или онази партия или президент победи, той се назначава за посланик в тази или онази страна пропорционално на финансовата подкрепа на цялата предизборна кампания. Същото се случва и при средно ниво служители. Професионалното майсторство просто е загубено“, отговори Захарова на въпроса на „Известия“ какво е нивото на западната дипломация.

Тя подчерта, че дипломацията е изгубена не само като занаят, но и като начин на мислене и като вариант за решаване на определени проблеми. Според Захарова влошаването на политическата служба в САЩ е довело до разчитането на силови решения на проблемите, изнудване и натиск.

"Например Близкия изток. В края на краищата те увериха, че ситуацията там не само е под контрол, но "никога не е имало такъв просперитет". И буквално няколко седмици след публикуването на същата запомняща се статия от американския президентски съветник по националната сигурност Джейк Съливан, избухна ужасна криза - трагедията от 7 октомври 2023 г. И има много такива примери“, каза официалният представител на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания