Last news in Fakti

5 Януари, 2024 03:13 1 394 20

5 януари 1968 г. Началото на „Пражката пролет“ в Чехословакия

  • александър дубчек-
  • чехословакия-
  • пражка пролет-
  • социализъм с човешко лице

Александър Дубчек идва на власт

На 5 януари 1968 г. Александър Дубчек, убеден комунист, става новият първи секретар на Комунистическата партия на Чехословакия и се опитва да либерализира комунистическия режим. Той започва да прокарва поредица от реформи, като дава на пресата по-голяма свобода на словото, реабилитира жертвите на политическите чистки от ерата на Сталин и поставя началото на икономически реформи и широкообхватна демократизация на политическия живот в Чехословакия.

Това припомня Европейският парламент.

Тези реформи обаче пораждат опасения в Москва и на 21 август 1968 г. усилията на Дубчек да придаде на социализма „човешко лице" рухват, след като танковете на Варшавския договор поемат контрола над Прага. Дубчек е отвлечен от КГБ и е отведен в Москва, където е задържан за кратко време.

През 1970 г. той е обвинен в държавна измяна, свален е от поста си и е изключен от Комунистическата партия на Чехословакия. В продължение на 15 години той работи като обикновен работник и едва през 1988 г. започва отново да участва в политическия живот като активист, борещ се за граждански права.

Когато на 22 ноември 1989 г. му е връчена наградата „Сахаров", Дубчек продължава да е гражданин, лишен от своите човешки права в собствената си държава, но само няколко дни по-късно, на 28 ноември, Комунистическата партия на Чехословакия отстъпва властта под натиска на т.нар. „нежна" революция.

В послание до Европейския парламент на 10 декември 1989 г., само четири дни преди смъртта си, Андрей Сахаров пише: „Убеден съм, че „полъхът на свободата", на който се радваха чехите и словаците, когато Дубчек беше техен водач, беше предшественик на мирните революции, които се извършват сега в Източна Европа и в самата Чехословакия".

След революцията през 1989 г. в Чехословакия Дубчек е избран за председател на Федералното събрание от 1989 г. до 1992 г. В обръщението си към Европейския парламент през януари 1990 г. при получаване на наградата „Сахаров" Дубчек отбелязва, че „дори в най-трудните мигове от историята си народите, от които е съставена моята страна, никога не са преставали да вярват, че са част от великата борба на човечеството за свобода" и че от Пражката пролет до „нежната" революция „идеалите за свобода, суверенитет и социална справедливост са съхранили своята жизненост".

Александър Дубчек умира при автомобилна катастрофа през ноември 1992 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излъганите камилчета

    19 10 Отговор
    "мирните революции", "правата на човека" СЛЕД 1990-та г? Излъгаха ни. Така целият свят падна в ръцете на хазарскатя мафия, рисувачите на доларите. България е много ярък пример. Открито вече.се унищожава всичко БЪЛГАРСКО и защо? Да ни няма нас? Трябва им само "чиста и зелена" територия и е без разлика, как ще изчезнем: демогоафска криза, отишли на гурбет или за следват в чужбина, умрели от тлад, поради изкуствената инфлация, отровени с инжектиране или с ГМО-храна... Права на човека никога и на Запад не е имало. Тази боза е била само пропаганда. Шараните обаче са повярвали....

    Коментиран от #2, #3, #6

  • 2 ТрампЛин

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Излъганите камилчета":

    Няма ли доктори на близо, или нямаш здравна осигуровка?
  • 3 Някой си

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Излъганите камилчета":

    Ти не си камилче . Ти си шаран !
  • 4 Абсурдистан

    10 7 Отговор
    Срамен епизод за Българската армия и България, под командването на Червената армия!
  • 5 Коко

    8 5 Отговор
    Много са объркани понятията но ако това сега се нарича свобода а онова диктатура предпочитам второто.Защито думите нищо не значат.

    Коментиран от #12

  • 6 ТрампЛин

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Излъганите камилчета":

    Излъгаха ни. Вярно ни излъга свитата на Андрей Луканов, Лилов, Ст.Тодоров….Подмениха БКП с БСП., Разделиха си де що можаха с ДС и започнаха да строят Демокрация. Внесоха банани и Пармазан, изядоха пармазана и бананите, а нас подхлъзнаха на банановите обелки

    Коментиран от #8

  • 7 И ПРИВАТИЗИРАХА ШКОДА

    6 2 Отговор
    ОГРОООООООООМЕН МАШИНОСТРОИТЕЛЕН И ВОЕНЕН КОМПЛЕКС НА ЦЕНА КЪТ ЗА 10 АОАРТАМЕНТА......
  • 8 Някой си

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТрампЛин":

    Аба човек . И аз това ти говоря , ама не си само ти ! Тогава , ( а и сега ) сте 2/3 от българското население . Ама нали " Демокрация " !

    Коментиран от #9, #10

  • 9 ТрампЛин

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Нито знам кой си, нито какво си ми казвал! Важното е едно, няма вече Червена армия и Кремълски заповеди! Всичко друго е второстепенно, дори и пармазана! Магнитната буря ще сложи в ред нещата, така както ги е сложила в ред в Цяла Западна Европа, Япония и Южна Корея.

    Коментиран от #11, #16

  • 10 ТрампЛин

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    И да, разбирам те накъде биеш. Китайците казват-На врага мога да простя, но на приятеля НЕ! В този смисъл прощавам на ББ, на ДП, на Доган….не бих простил на Хр.Иванов, на Кирил Петков, на Асен Василев….
  • 11 Няма заповеди от Кремъл ама

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    има от Брюксел и посолството.
    И то спо-лоши последствия.
    Айде бегай улево.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 ТрампЛин

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    Предпочиташ комунистическата диктатура, ама обичаш да говориш? Внимавай какво си пожелаваш!
  • 13 ТрампЛин

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Няма заповеди от Кремъл ама":

    Всякой друг не и кремъл!!! Който е тръгнал след бръмбара, все при л..то отива! Примери бол! Сев.Корея, Венецуела, Куба….
  • 14 ТрампЛин

    10 4 Отговор
    БКП поднесе ли своите извинения на братския чешки народ? Въпроса ми е риторичен, не се напъвайте.
  • 15 ТрампЛин

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Няма заповеди от Кремъл ама":

    В ЕС имаш Право на Вето! Във Въшкарския договор имахме право единствено да козируваме и да изпращаме войски да потушават анти комунистическите протести и революции.
  • 16 Някой си

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    Само си мислиш че няма вече Червена армия и Кремълски заповеди! Нищо не се е променило за съжаление в България , освен фасадата ! Дошла е Свободията , А хората си мислят че е дошла свободата . А и всички управници до сега са от червеното котило .
  • 17 Гориил

    5 9 Отговор
    Не е вярно, че Москва се е страхувала от промени в Чехословакия. Никой не възрази срещу Пражката пролет. Брежнев беше разтревожен от разговорите на реформаторите за оттегляне от Съвета за икономическа взаимопомощ и Варшавския договор. Брюксел наказва подобни приказки със замразяване на субсидиите и блокиране на Шенгенската зона.
  • 18 Всъщност,

    5 3 Отговор
    Свободата и Демокрацията за които мечтаехме, борихме и отстоявахме кой-както може, днес са една химера в Колониална България.
  • 19 ПРАТИХМЕ АРМИЯ В ПРАГА

    5 2 Отговор
    Да защитава Съветския комунизъм в Чехословакия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания