Отидете към основна версия

1 343 41

"Предизвестена хуманитарна катастрофа": Какво става в Рафах?

  • рафах-
  • газа-
  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • египет

Рафах е единственото място в цялата крайбрежна ивица, което "Хамас" все още държи под контрол

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел започна да атакува и цели в Рафах, където десетки хиляди палестинци намериха убежище от сраженията в северните части на ивицата Газа. Наблюдатели предупреждават за нова хуманитарна катастрофа в Близкия изток.

Най-малко 31 души загинаха след извършените от Израел нападения в Рафах в южната част на ивицата Газа в ранните съботни часове, съобщи Асошиейтед прес. Стотици хиляди цивилни пристигнаха там след избухването на войната между Израел и Хамас. Твърди се, че в Рафах живеят около 1,3 милиона души, повечето от които са избягали там от други части на ивицата Газа, информира ARD. Преди разразяването на конфликта в града е имало около 280 000 души.

Германската обществено-правна медия посочва, позовавайки се на медицински източници, че над 20 от жертвите са се намирали в две атакувани от въздуха къщи. Кметът на града Мохамед ал-Суфи е потвърдил броя на жертвите пред германската информационна агенция ДПА. Поразен е и автомобил на Хамас, а сред тримата загинали при това нападение са шефът на полицейската разузнавателна служба на ислямистката организация и заместникът му. Това са потвърдили полицейски източници и очевидци, научаваме още от публикацията на ARD. Тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници на място.

Рафах е единственото място в цялата крайбрежна ивица, което Хамас все още държи под контрол. В момента в града няма разположени израелски сухопътни части. Това обаче скоро може да се промени.

Настъплението към Рафах

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на армията да подготви настъпление към Рафах, където все още се намират четири батальона на Хамас. Военното ръководство трябва да планира евакуацията на цивилните.

Някои хора в региона реагираха на изявлението на Нетаняху с паника. Не е ясно къде другаде биха могли да отидат те, ако израелската сухопътна офанзива бъде удължена. Газа е изолирана и откъсната от света и нейните приблизително 2,3 млн. жители не могат да напуснат крайбрежната ивица.

В международен план обявяването на офанзивата в Рафах доведе до недвусмислени критики. Германската външна министърка Аналена Бербок предупреди, че това ще бъде "предизвестена хуманитарна катастрофа". "Хората в Газа не могат да се изпарят във въздуха", написа тя в X (преди Туитър).

Бербок подчерта, че Израел трябва да се защитава срещу терора на Хамас, но и да облекчи страданията на цивилното население, доколкото това е възможно. Според нея е необходимо прекратяване на огъня, включително и за да могат да бъдат освободени повече заложници.

Предстояща хуманитарна катастрофа?

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и американското правителство също предупредиха за хуманитарна катастрофа и за последици за хората в палестинските територии. Палестинският президент Махмуд Абас нарече офанзивата в Рафах "опасна прелюдия" към политика на изселване. Той призова Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия, посочва още ARD.

Контролираното от Хамас Министерството на здравеопазването на Газа обяви в събота, че за последните 24 часа в болниците в ивицата са били докарани телата на 117 души, които са били убити при израелски въздушни удари, съобщава АП. Така, според здравното ведомство, общият брой загинали при въздушната и наземната офанзива е нараснал до 28 064 души - предимно жени и деца. По данни на министерството над 67 000 души са били ранени през последните четири месеца.

Нетаняху обещава, че войната ще приключи само с "пълна победа" за Израел, включително и със смазването на Хамас. Някои в Израел обаче смятат тази цел за непостижима. Войнстващата групировка управлява Газа от 17 години, след като я завладя през 2007 г. Преди войната тя е управлявала правителствен апарат с десетки хиляди държавни служители и гражданска полиция, припомня Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини