Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 19:55 1 294 20

Офанзивата в Рафах: стотици хиляди няма къде да избягат

  • рафах-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • египет-
  • бенямин нетаняху

Месеци наред израелските власти призоваваха цивилните в ивицата Газа да се евакуират на юг

Офанзивата в Рафах: стотици хиляди няма къде да избягат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над един милион палестинци са избягали в Рафах в южната част на ивицата Газа. Но и там Израел подготвя широкомащабна сухопътна офанзива срещу Хамас. Какво ще стане с цивилното население?

Месеци наред израелските власти призоваваха цивилните в ивицата Газа да се евакуират на юг. По данни на неправителствените организации към момента около 1,5 милиона души са в град Рафах, разположен на границата с Египет, който преди войната имаше около 300 хиляди жители. Много от хората бяха евакуирани многократно от октомври 2023 година на юг и сега живеят в катастрофални условия - във временните лагери е студено, недостигат храна, вода и лекарства.

Положението на вътрешните бежанци там обаче може да се влоши допълнително - израелският премиер Нетаняху настоява сухопътната офанзива в Рафах, насочена срещу терористичната организация Хамас, да се разшири. Преди това обаче на цивилните щяло да бъде позволено да се преместят на сигурно място, заяви още Нетаняху.

“Предизвестена хуманитарна катастрофа”

Плановете на Израел бяха посрещнати със сериозни критики от международната общност. Дори най-близкият партньор САЩ оправи предупреждения, а германската външна министърка Аналена Бербок заговори за “предизвестена хуманитарна катастрофа” в Рафах. Според здравните власти в ивицата Газа, които се контролират от Хамас, от началото на израелската офанзива са били убити близо 29 хиляди души.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Палестинската автономия в Западния бряг Мохамед Щайе призова израелското правителство да позволи на населението в южната част на ивицата Газа да се върне по домовете си. И предупреди Нетаняху, че с Египет работят усилено, за да не позволят палестинците от ивицата Газа да бъдат прогонени там. През февруари в Москва ще се проведе среща на всички палестински групи по покана на Русия, каза още Щайе. И допълни, че са готови дори да си сътрудничат с Хамас.

Бившата говорителка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси коментира пред ДВ, че "никой не може да отнеме правото на една страна да се защитава, когато е била брутално нападната по този начин”, но “поведението на Нетаняху е непростимо от гледна точка на последиците и щетите, които се нанасят на децата и семействата”. Председателят на ХДС Фридрих Мерц пък заяви пред ДВ: “Защитавайте цивилното население, но се борете с тероризма в ивицата Газа, за да не възникне този проблем никога повече."

Няма къде да се скрият

Къде обаче да отидат палестинските бежанци, ако започне мащабна сухопътна офанзива в Рафах? Някои медии съобщиха, че Египет е готов да ги приеме в огромни бежански лагери за до 100 хиляди души. Кайро обаче наскоро отхвърли категорично тези съобщения. Властите в Египет заявиха, че са против прогонването на палестинците и също против доброволното напускане на ивицата Газа.

Въпреки това Египет е изградил буферна зона от своята страна на границата много преди началото на израелската военна операция. Според египетски източници от сферата на сигурността тя не е предвидена за бежански лагери, а за хуманитарна помощ. “Хората не трябва да преминават границата. Според мен Египет има основателни причини - това би било катастрофа за палестинците, особено за тези, които ще трябва да бъдат разселвани отново. Би било катастрофално за Египет във всяко едно отношение и което е по-важно - още една бежанска криза може да се превърне в пирон в ковчега на бъдещ мирен процес”, коментира пред Би Би Си върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Египет се обяви против приемането на палестински бежанци още от началото на войната. Страната има тежки икономически проблеми и страхът, че не може да се справи с подобно предизвикателство, е голям. И в момента Египет е приютил десетки хиляди бежанци. Страната се притеснява също така, че Израел няма да допусне палестинците никога повече да се върнат в Газа. Страхът, че сред бежанците може да има и терористи от Хамас също е сериозен аргумент за позицията на Египет.

Друг вариант, в случай че Израел започне сухопътна офанзива в Рафах, е преместването на бежанците в до голяма степен разрушените градове в северните части на ивицата Газа, както заяви наскоро и представител на израелската армия.

Ще има ли прекратяване на огъня?

Според израелския вестник “Аарец” едно такова преместване би било трудно - в близкото градче Ал Маваси няма как стотици хиляди да бъдат настанени в палатки. В град Газа или в Хан Юнис хората трябва да водят “живот между руини без инфраструктура”.

По данни на ООН към края на януари половината от сградите в ивицата Газа са разрушени или повредени. Територията на практика е “необитаема”. В последните дни медии съобщават за въздушни удари срещу Рафах. На 20 февруари Съветът за сигурност на ООН може да даде глътка въздух на хората, като разгледа резолюция за “незабавно хуманитарно прекратяване на огъня” и освобождаване на израелските заложници. САЩ обаче вече заявиха, че ще наложат вето на резолюцията. Вашингтон настоява за освобождаване на израелските заложници в замяна на шестседмично прекратяване на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даа!

    18 3 Отговор
    Това изобщо не е геноцид! Само дребно " прочистване" А цял свят,витиевато,под сурдинка отправя упреци.Да си представим,че РФ беше стоварила цялата си мощ ,с ракетни системи,от въздуха,от вода,под вода,танкове и артилерия директно върху Киев..Гарантирано, стотици хиляди жертви.Щяха да ореват орталъка,целия свят.Но за дългоносите- не!
  • 2 😆😆😆

    12 3 Отговор
    Тежък удар от Унгария 😆😆😆
    Управлението на Унгария е отказало среща с американската делегация, която дошла да ги убеди в сътрудничество против Русия 😆😆😆
  • 3 👏👏👏

    9 1 Отговор
    Хусите са свалили Американски безпилотен апарат на стойност да 30 мил. $ 🙄
    Уафили са едни американски и един
    британски кораб 😆😆😆

    Коментиран от #5

  • 4 Хохо Бохо

    4 7 Отговор
    Защо трябва да бягат?
    Просто да предадат терористите от Хамас и да освободят заложниците...

    Коментиран от #8

  • 5 Хохо Бохо

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "👏👏👏":

    Разбирам, че това много те кефи... Що за човек си? Човек ли си?

    Коментиран от #6

  • 6 😆😆😆

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Че нали са много яки и непобедими тези американци с хусите немогат да се справят 🙄 😆😆😆
    Винаги търсят коалиция - балъци да умират за техните интереси 😆😆😆

    Коментиран от #11

  • 7 Антисемитист

    11 4 Отговор
    Айде стига, бе тия са се вилнеят половин година и никой копче не може да им каже. Изтребват жени и деца и нагло се заканват , че ще ги унищожат, а хегемона им гласува военна помощ и им пази гърба, а вие тука ще вземете и да плачете колко от горките войничета на цахал са дали фира. Майк...ата да ..им се е.. на тия наглеци.
    Много добре правят хуситите - днеска корабче, утре дронче за 300 милиона и прехвалени те скъпарски машинки да намаляват. Скоро време ще се разбере кой кум , кой сват.
  • 8 Защото

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Всичките там са Хамас.
  • 9 Стеф БГ

    6 1 Отговор
    Демократичен израелски геноцид ! На "колективния и демократичен" запад не му дреме !

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 балък

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "😆😆😆":

    твоята черна торбичка те чака 🤡

    Коментиран от #18

  • 12 890765

    4 1 Отговор
    Арабските държави не пускат бежанци,за да не се обезлюди Газа от палестинци и така ги оставят на произвола на съдбата.Само ,че ивицата е почти разрушена ,Израел продължава военните действия,има хуманитарна катастрофа,и никоя държава не ще палестинци.Когато започна войната в Украйна целия ЕС съответно БГ ,Великобритания,дори Канада прие хиляди,а към момента са милиони извън Украйна.А арабите не щат,дори в погранични лагери ,защото разчитат международното съчувствие да спре Израел.А защо международната общност допусна това огромно въоръжаване и подземни градове на Хамас под носа й и то при толкова много помощи и финансиране от целия свят?
  • 13 Кака Маца

    2 2 Отговор
    Най-бързото решение е палестинците да предадат терористите на правосъдието. Щом ги крият, значи са техни съучастници.

    Коментиран от #14

  • 14 Ами добре,но

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кака Маца":

    как точно да стане?Терористите са въоръжени,цивилните ислямизилани,в училищата ги учат за унищожение на Израел.Не знам къде са били ООН и другите хуманитарни мисии които подпомагаха населението в Газа,да не разберат какво се случва с помощите,по точно с финансова част която е отивала директно при Хамас,както и с образованието?Много е сложно!
  • 15 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    0 0 Отговор
    КАК НЯМА...ИМА...
    ДЕЦАТА В АВДЕЕВКА....
    МЪЖЕТЕ В ХЕРСОН....
    ЖЕНИТЕ В...ЙЕЕМЕН......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Че Фот

    1 0 Отговор
    Щом няма къде да отидат, ще ги изтрепем за да не се мъчат.
  • 18 Шаран

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "балък":

    а твоите торбички съвсем са се спаружили. Козяшки гай.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.