Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 08:46 1 332 41

"Предизвестена хуманитарна катастрофа": Какво става в Рафах?

  • рафах-
  • газа-
  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • египет

Рафах е единственото място в цялата крайбрежна ивица, което "Хамас" все още държи под контрол

"Предизвестена хуманитарна катастрофа": Какво става в Рафах? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел започна да атакува и цели в Рафах, където десетки хиляди палестинци намериха убежище от сраженията в северните части на ивицата Газа. Наблюдатели предупреждават за нова хуманитарна катастрофа в Близкия изток.

Най-малко 31 души загинаха след извършените от Израел нападения в Рафах в южната част на ивицата Газа в ранните съботни часове, съобщи Асошиейтед прес. Стотици хиляди цивилни пристигнаха там след избухването на войната между Израел и Хамас. Твърди се, че в Рафах живеят около 1,3 милиона души, повечето от които са избягали там от други части на ивицата Газа, информира ARD. Преди разразяването на конфликта в града е имало около 280 000 души.

Германската обществено-правна медия посочва, позовавайки се на медицински източници, че над 20 от жертвите са се намирали в две атакувани от въздуха къщи. Кметът на града Мохамед ал-Суфи е потвърдил броя на жертвите пред германската информационна агенция ДПА. Поразен е и автомобил на Хамас, а сред тримата загинали при това нападение са шефът на полицейската разузнавателна служба на ислямистката организация и заместникът му. Това са потвърдили полицейски източници и очевидци, научаваме още от публикацията на ARD. Тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници на място.

Рафах е единственото място в цялата крайбрежна ивица, което Хамас все още държи под контрол. В момента в града няма разположени израелски сухопътни части. Това обаче скоро може да се промени.

Настъплението към Рафах

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на армията да подготви настъпление към Рафах, където все още се намират четири батальона на Хамас. Военното ръководство трябва да планира евакуацията на цивилните.

Някои хора в региона реагираха на изявлението на Нетаняху с паника. Не е ясно къде другаде биха могли да отидат те, ако израелската сухопътна офанзива бъде удължена. Газа е изолирана и откъсната от света и нейните приблизително 2,3 млн. жители не могат да напуснат крайбрежната ивица.

В международен план обявяването на офанзивата в Рафах доведе до недвусмислени критики. Германската външна министърка Аналена Бербок предупреди, че това ще бъде "предизвестена хуманитарна катастрофа". "Хората в Газа не могат да се изпарят във въздуха", написа тя в X (преди Туитър).

Бербок подчерта, че Израел трябва да се защитава срещу терора на Хамас, но и да облекчи страданията на цивилното население, доколкото това е възможно. Според нея е необходимо прекратяване на огъня, включително и за да могат да бъдат освободени повече заложници.

Предстояща хуманитарна катастрофа?

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и американското правителство също предупредиха за хуманитарна катастрофа и за последици за хората в палестинските територии. Палестинският президент Махмуд Абас нарече офанзивата в Рафах "опасна прелюдия" към политика на изселване. Той призова Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия, посочва още ARD.

Контролираното от Хамас Министерството на здравеопазването на Газа обяви в събота, че за последните 24 часа в болниците в ивицата са били докарани телата на 117 души, които са били убити при израелски въздушни удари, съобщава АП. Така, според здравното ведомство, общият брой загинали при въздушната и наземната офанзива е нараснал до 28 064 души - предимно жени и деца. По данни на министерството над 67 000 души са били ранени през последните четири месеца.

Нетаняху обещава, че войната ще приключи само с "пълна победа" за Израел, включително и със смазването на Хамас. Някои в Израел обаче смятат тази цел за непостижима. Войнстващата групировка управлява Газа от 17 години, след като я завладя през 2007 г. Преди войната тя е управлявала правителствен апарат с десетки хиляди държавни служители и гражданска полиция, припомня Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фелдмаршал Паулус

    11 14 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Иран трябва да бъде изключен от ООН. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реплика

    11 5 Отговор
    Вместо предизвестена можеше да бъде предотвратена,но явно на политическите лица е позволено само да говорят,вместо да действат .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бен Гурион

    6 5 Отговор
    Агенцията за палестинците към ООН още не е излязла с позиция по въпроса, защото в момента заседава заедно с Хамас в тунелите под сградата й, за които не знае.

    Коментиран от #11

  • 8 Антитрол

    18 7 Отговор
    Не чувам рев на нашите козячета против зверствата на евреите - да не би да има нещо общо с това че чичко Сорос е евреин.

    Коментиран от #10, #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бен Гурион

    5 14 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Какви "зверства на евреите"?

    Коментиран от #12, #26

  • 11 Запознат

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бен Гурион":

    "Агенцията за палестинците към ООН"

    Както цялото ООН така и тази агенция се държи от евреите - ти очакваш да имат "позиция по въпроса" - в тази агенция няма един палестинец.

    Коментиран от #17

  • 12 Антитрол

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "Бен Гурион":

    Е то избиването на хиляди цивилни палестинци не са никакви зверства - зверства са само постановките в Буча със 10 налягали по земята.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Българка

    9 13 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.

    Коментиран от #18

  • 14 Мата Хари

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Антитрол":

    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамаз да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 99-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа.Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинцте да мигрират на нейна територия.

    Коментиран от #16, #25

  • 15 Бен Гурион

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Антитрол":

    Хамас държи цивилните като жив щит пред себе си. Доказано.

    В ръцете на самите цивилни е да започнат да съдействат на Израел, за елиминирането на Хамас.

    Вместо това, цивилните помагат на Хамас да връща избягали заложници. Доказано. Цивилините помагат на военните структури на Хамас в терористичните им дейности. Доказано.

    Коментиран от #24

  • 16 Мата Хари

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мата Хари":

    Поправка: 72-те девственици
  • 17 Бен Гурион

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    "Както цялото ООН така и тази агенция се държи от евреите - ти очакваш да имат "позиция по въпроса" - в тази агенция няма един палестинец."

    И двете ти твърдения не отговарят на реалността.

    Коментиран от #21

  • 18 Военен

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Само че тунелите съществуват само в еврейската пропаганда (и американската) - трудно се пълнят виртуални тунели. Пък не ви чух да призовавате да пълнят тунелите на Азовстал за да издавят бандерите - защо така пак двойни стандарти.

    Коментиран от #19

  • 19 Бен Гурион

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Военен":

    "Само че тунелите съществуват само в еврейската пропаганда (и американската) - трудно се пълнят виртуални тунели. "

    Ти нямаш връзка с реалността, а няма "военни" които да нямат връзка с реалността. Не и истински такива.
  • 20 Мдаа

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Стига писа глупости.
  • 21 Запознат

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бен Гурион":

    "И двете ти твърдения не отговарят на реалността"

    И двете ми твърдения отговарят на реалността но не отговарят на праведната пропаганда и това е проблем за вас.

    Коментиран от #23

  • 22 честен ционист

    1 3 Отговор
    Така се върши Възродителен процес, не като на Ганчо ментетата.
  • 23 Бен Гурион

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "Запознат":

    "И двете ми твърдения отговарят на реалността"

    Ако "ООН" се "държеше" от "евреите" там нямаше да има нито един подкрепящ терористите от Хамас.

    А в Агенцията за палестинците в ООН работят стотици служители с палестински произход. Някои от тях вече доказани помагачи на Хамас.

    Коментиран от #28

  • 24 Антитрол

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бен Гурион":

    Азов и Десен сектор държат цивилните като жив щит пред себе си. Доказано.

    В ръцете на самите цивилни е да започнат да съдействат на Русия, за елиминирането на неофашистката хунта.

    Така как ти звучи или това не съответства на праведната пропаганда

    "Цивилините помагат на военните структури на Хамас в терористичните им дейности. Доказано"
    Не е ли да се бият срещу завоевателите които са им заграбили земите - иначе укрите защитавали държавата си но палестинците провеждали "терористични дейности" - ех пуста праведна пропаганда и двойни стандарти.

    Коментиран от #27

  • 25 Реплика

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Мата Хари":

    Имам два въпроса към вас - 1- кога се появи радикалният ислям и 2 - как израелската армия различава цивилен палестинец от член на Хамас?
  • 26 Даат

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бен Гурион":

    Как какви?! Убиват семити-палестинци,техни кръвни братя.Това е антисемитизъм,според ционистката доктрина!
  • 27 Бен Гурион

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Антитрол":

    В Украйна има пълно единодушие за борбата срещу атакуващия ги руски фашизъм, и руските опорки не вървят. Опита за сравнение между украинците и Хамас катастрофира още тук.

    А ако някой участва на страната на терористите от Хамас, както си написал, той не е "цивилен", нито е "невинен".

    Коментиран от #31, #33

  • 28 Запознат

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бен Гурион":

    "А в Агенцията за палестинците в ООН работят стотици служители с палестински произход. Някои от тях вече доказани помагачи на Хамас"

    Какво значи "с палестински произход" - то Обама също е с произход от една африканска държава ама защитава САЩ а не тази държава. Служителите в тази агенция не са нейни членове и не могат да вземат решения. И според праведната пропаганда всеки който е за палестинците е помагач на Хамас.

    Нещо забравихте за "териториалната цялост"

    Коментиран от #29

  • 29 Бен Гурион

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Запознат":

    "Значи", че палестинците, нямат държава, и произхода им е единственото определение, което може да се даде за тях, независимо от правния им статут.

    "Военен", "антитрол", "запознат", ..... "намери си работа". Истинска. Става с четене и знаене, не с висене по телеграм групи и форуми.

    Коментиран от #34

  • 30 Аха

    7 5 Отговор
    Става това,че ционистките 🇮🇱🐖 извършват геноцид над мирното палестинско население.
  • 31 Антитрол

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бен Гурион":

    В Палестина има пълно единодушие за борбата срещу атакуващия ги еврейски фашизъм, и краварските опорки не вървят. Опита за сравнение между киевската хунта и палестинците катастрофира още тук.

    А ако някой участва на страната на неонацистите от Киев, както си написал, той не е "цивилен", нито е "невинен".

    Това не съответства на краварската пропаганда но е по-вярно.

    Коментиран от #32

  • 32 Бен Гурион

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Антитрол":

    Не става само с копи-пейст, но ти няма как да го знаеш ....

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Запознат

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бен Гурион":

    "Значи", че украинците, нямат държава, и произхода им е единственото определение, което може да се даде за тях, независимо от правния им статут, евреите също нямат държава - това че някой който се е писал "велика сила" и е решил да заграби парче от една държава и да го даде на други не съответства на никокви правни норми. Шиптърите също нямат държава въпреки че господарите ти им заграбиха едно парче от Югославия и им направиха.

    Та ако пропагандата ти не върви "намери си работа". Истинска. Става с четене и знаене, не с висене по телеграм групи и форуми.

    Коментиран от #35

  • 35 Бен Гурион

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Запознат":

    ""Значи", че украинците, нямат държава"

    Казах ти, че с копи-пейст не става.

    Коментиран от #38

  • 36 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бен Гурион":

    Ами гледам при теб става с копи-пейст на опорките от Козяк докато не се появи някой да те обори.

    Но ви пречат двойните стандарти - не става за едно и също единия път да плюеш по едните а другия път по другите в зависимост от това на коя страна са "спонсорите" ви. Нали ужким сте за някакви "ценности" и "правила".

    Коментиран от #37

  • 37 Бен Гурион

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Антитрол":

    Ти не "оборваш" нищо. Само спамиш.

    Хайде стига съм ти хранил присъствието, отдавна не си по темата.
  • 38 Запознат

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бен Гурион":

    Ами един комунист Ленин за пръв път създава такава държава Украйна (преди това е просто област) за да може да си прави революции в Русия - та ужким сте против комунистите но много обичате творенията им - защо така?

    Те комунистите създадоха и Македония но такава държава няма. Как ти се струва ако някой реши да създаде държава Добруджа но не ви бърка че създадоха държава Косово.

    Просто ви личи че не ви интересуват правила и морални ценности а само на коя страна са господарите ви?
  • 39 Гост

    2 0 Отговор
    Унищожете ХАМАС.

    Коментиран от #40

  • 40 О.К.

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Първо трябва да се унищожат ционистите,които пряко и преносно ги създадоха.Чакаме мешиаха!
    Какво става с Нов Израел в Крим и областта на Хххарков? Ще се се разберат ли двата полуръстта или Яхве,лично ТЯ ще ги разпъне на кръст с главите надолу?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.