Отидете към основна версия

4 157 165

Сенатът на САЩ одобри пакет от помощи за Украйна на стойност 95 млрд. долара

  • сенат-
  • сащ-
  • законопроект-
  • помощ-
  • украйна-
  • милиарди-
  • израел-
  • тайван

Депутатите одобриха мярката със 70-29 гласа, с което надхвърлиха прага от 60 гласа за приемане

Снимкa: БГНЕС

Във вторник Сенатът на САЩ, ръководен от демократите, прие пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95,34 млрд. долара, въпреки че пред него се очертава несигурен път в контролираната от републиканците Камара на представителите, предаде Ройтерс.

Депутатите одобриха мярката със 70-29 гласа, с което надхвърлиха прага от 60 гласа за приемане в камарата и изпратиха закона в Камарата на представителите. Двадесет и двама републиканци се присъединиха към повечето демократи, за да подкрепят законопроекта.

"От години, а може би и от десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който има толкова голямо въздействие не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Ръководството на Украйна смята, че финансирането е от решаващо значение, тъй като продължава да отблъсква руските атаки и се опитва да поддържа икономиката си в състояние на готовност, докато войната наближава третата си година.

Президентът на САЩ Джо Байдън настоява за пакета от месеци, но се сблъсква със съпротивата на републиканските хардлайнери, особено в Камарата на представителите.

Гласуването в Сената се състоя преди изгрев слънце, след като осем твърдолинейни републиканци, противници на помощта за Украйна, проведоха нощен маратон от речи, които доминираха в залата в продължение на повече от шест часа.

Пакетът включва също така средства за Израел, хуманитарна помощ за палестинците в Газа и защита на Тайван.

Украински официални лица предупредиха за недостиг на оръжия в момент, когато Русия набляга на подновени атаки.

Украинският президент Володимир Зеленски бързо приветства приемането на законопроекта. "Американската помощ доближава справедливия мир в Украйна и възстановява глобалната стабилност, което води до повишаване на сигурността и просперитета на всички американци и на целия свободен свят", заяви Зеленски в социалната платформа X.

Двете камари на Конгреса трябва да одобрят закона, преди Байдън да го подпише.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: