Отидете към основна версия

5 042 128

Напрежение в Прибалтика! Естония, Латвия и Литва протестират остро срещу Русия

  • русия-
  • прибалтика-
  • литва-
  • латвия-
  • естония

Държавната агенция ТАСС заяви във вторник, че балтийските служители са обвинени в "разрушаване на паметници на съветски войници", действия, които се наказват с пет години затвор според руския наказателен кодекс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Естония, Латвия и Литва отправиха дипломатически протести в сряда към Москва, след като руската полиция обяви водещи балтийски политици в списък за издирване заради унищожаването на паметници от съветската епоха, предава "Ройтерс".

Трите балтийски държави някога са били управлявани от Москва, но сега са членки на Европейския съюз и НАТО, а след руската инвазия в Украйна се появиха като твърди поддръжници на Украйна и гласовити критици на Русия.

Премиерът на Естония Кая Калас и държавният секретар Таймар Петеркоп бяха в списъка на издирваните от полицията, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис и около 60 настоящи и бивши членове на парламента на Латвия, според Русия.

Руската държавна агенция ТАСС заяви във вторник, че балтийските служители са обвинени в "разрушаване на паметници на съветски войници", действия, които се наказват с пет години затвор според руския наказателен кодекс.

Министерството на външните работи на Латвия заяви в изявление, че работи с ЕС за решаване на въпроса и се стреми да смекчи всеки риск за гражданите на страната.

"Министерството... ще продължи да поддържа, с партньорите от ЕС и НАТО и с други страни в рамките на международни организации, въпроса за политически мотивираните случаи на Русия и извънтериториалните набелязвания", се добавя в него.

Междувременно Литва поиска нейните политици да бъдат извадени от списъка.

"Тези руски решения противоречат на общопризнатите норми на международното право, показват опити за фалшифициране на миналото и демонстрират неуважение към историческата памет на Литва", пише външното министерство.

Естония в изявление заяви, че нейните дипломати са "изразили възмущение" и са поискали обяснение от Кремъл.

"Министерството на външните работи също уведоми представителя на Русия, че тези стъпки на руската държава няма да ни попречат да направим правилното нещо и Естония няма да промени решителната си подкрепа за Украйна", се казва в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания