Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 21:26 4 264 89

Путин да напада когото иска? Кои страни не би защитил Тръмп?

  • нато-
  • русия-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че дори би насърчил Владимир Путин да напада държави от НАТО, които не отделят достатъчно за отбрана, предизвика истинско възмущение

Путин да напада когото иска? Кои страни не би защитил Тръмп? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тези думи на Доналд Тръмп възмутиха европейците: той обяви, че ако стане президент, не би защитил страните от НАТО, които не отделят достатъчно за отбрана, дори би насърчил Путин да ги напада. Кои държави има предвид?

Изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че дори би насърчил Путин да напада държави от НАТО, които не отделят достатъчно за отбрана, предизвика истинско възмущение. Коя държава може да е имал предвид конкретно, пита по този повод германската обществено-правна телевизия ARD?

Макар заплахите този път да бяха в условно наклонение, в НАТО ги възприемат сериозно. Тръмп е провокативен, както знаем от първия му мандат. Много съюзници имат болезнени спомени от лични негови закани по време на първите му четири години в Белия дом. Последната му атака обаче улучва Алианса право в сърцето, казват натовски дипломати, пише ARD.

На практика Тръмп поставя под въпрос задължението на пакта за оказване на взаимопомощ. Страните от НАТО, които не изпълняват финансовите си задължения, вече не могат да очакват Америка да им се притече на помощ в случай на нападение. Той дори би посъветвал руснаците "да правят каквото си пожелаят" с тях, гласеше посланието на Тръмп от предизборната му проява в Южна Каролина.

Тръмп не е първият, който призовава европейците да спазват изискването за 2%. И Барак Обама навремето го напомни на съюзниците си, но го направи много приятелски. Решението всички държави членки на НАТО да изразходват два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана беше взето през 2014 година след анексирането на Крим, припомня в тази връзка германската телевизия.

Само 11 държави са постигнали целта

Кои държави има предвид Тръмп със словесната си атака? Според изчисленията на НАТО само единадесет държави членки са постигнали целта от 2% до 2023 година. Начело на списъка е Полша, която е похарчила 3,9 процента от своя брутен вътрешен продукт за военни цели, следвана от САЩ (3,4%), Гърция (3,1%), Естония (2,7%), Финландия (2,4%), Румъния (2,4%), Унгария (2,4%), Латвия (2,2%), Обединеното кралство (2%) и Словакия (2%).

Обратно погледнато - около две трети от общо 31 страни членки на НАТО харчат за отбрана по-малко от два процента. На дъното на тази статистика са западноевропейските държави Люксембург, Белгия и Испания, които - ако приемем сериозно заплахата на Тръмп - нямат изгледи да бъдат защитени от САЩ, ако бъдат нападнати от Русия. Точно това обаче се смята за малко вероятно, дори в случай на ескалация, което прави посланието на Тръмп още по-малко убедително, посочва ARD.

По-голям риск да станат жертва на руска агресия има за страните от Източна и Североизточна Европа. Техните военни разходи обаче са далеч по-високи като процент от БВП. Така че и тук ужасяващият сценарий на Тръмп е далеч от реалността, подчертава изданието.

Германия ли визира Тръмп?

Възможно ли е заплахата да се е отнасяла за Германия, пита ARD по-нататък. До миналата година Федералната република е отделяла за отбрана доста под целта - 1,6%. Според германското правителство обаче това междувременно се е променило: в Берлин очакват разходите за отбрана през настоящата година да достигнат поне 2% от брутния вътрешен продукт, а може би и малко повече. Една от причините за това са увеличените средства за въоръжаване.

Но роля играят и слабите конюнктурни данни: когато икономическата мощ намалява, пропорционално расте делът на разходите за отбрана - дори и да не бъде похарчен нито един допълнителен милиард за тази цел. За последен път този ефект се наблюдаваше по време на икономическия спад по време на пандемията от коронавирус, припомня ARD.

Европа трябва да инвестира повече в собствената си сигурност

В спора за справедливо разпределение на тежестта в рамките на НАТО обаче актуалните числа би трябвало да представляват облекчение за Германия. А в самия Алианс очакванията са, че разходите за отбрана ще продължат да нарастват - без това да има пряка връзка със заплахите на Тръмп.

Европейските държави трябва да инвестират повече средства в собствената си сигурност - такъв консенсус съществува в Алианса - и няма значение дали демократът Джо Байдън ще спечели изборите през ноември. Но няма никакво съмнение - и това е основната разлика с опонента му Тръмп - че Байдън държи на трансатлантическия съюз. Тоест и на обещанието Алиансът да се притече на помощ на всяка страна членка в случай на нападение срещу нея, подчертава ARD.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 30 Отговор
    Тръмп ще изтегли войските от Европа и ще настъпи мир и просперитет.

    Коментиран от #6, #8, #17

  • 2 Последния Софиянец

    74 22 Отговор
    ЕС се готви за 10 годишна война с Русия.Вие вярвате ли че европейските джендъри ще изкарат повече от 10 дни в окопите?

    Коментиран от #30

  • 3 ха ха хааа

    15 34 Отговор
    Бай Доню е почнало да го хапи кучиту още повече ... 🤭😁
  • 4 Бум

    40 19 Отговор
    Путин ще ви щракне всички наред
  • 5 В.В.П.

    31 12 Отговор
    Тромп иска парите на наивните пуйки....Войната не го интересува ..За Окрайна няма варианти ..нито Джо нито тромп...
  • 6 Стариа Софеанец

    30 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ти ще преместиш 17-те ресторанта в Еритрея и ще настъпи голем просперитет ... 🤭😁

    Коментиран от #12, #41

  • 7 Тото

    45 13 Отговор
    😂😂😂😂 Ако Тръмп стане президент ЕС да гласи парите че почват шантажите!!!!! Но може във един момент САЩ да си останат във фашисткивт алианс сами !!!! Дори и да плащаме сериозно ли си мислите че при евентуален военен сблъсък със Русия САЩ ще ни защити!!😂😂😂 Ако някой вярва на това то той няма и капка мозък!!!!
  • 8 АБВ

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Идиот

    Коментиран от #18

  • 9 Град Симитли

    16 9 Отговор
    Хелге, ма!
    Според Тагарунгела и България е с >2% за отбрана!
    Наз ша напада ли--през Камчия та в Буенос Айрес?
  • 10 Мхм

    17 26 Отговор
    Цялата кампания на тоя се плаща с руски петролни пари какео очакваме да говори.

    Коментиран от #32

  • 11 SкаnкHunt42

    19 37 Отговор
    Дори без САЩ,НАТО има в пъти повече пари от рашия,повече хора (като население),повече оръжия,които са в пъти по-модерни от рашистките и то като се отделят под 2% за отбрана,сещайте се какво ще е,ако станат 30-40,както е в рашия...... Само в полюциите на рашистите к0чин@та може да нападна НАТО и да спечели!

    Коментиран от #22

  • 12 Последния Софиянец

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Стариа Софеанец":

    Защо не?В Африка е бъдещето.

    Коментиран от #25

  • 13 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    28 6 Отговор
    Европа НЕ ТРЯБВА да плаща за интересите на ФАЩ.
    Ако европейските държави си повишат вноските в НАТО,
    ще плащаме за военните действия на краварите в Украйна, Палестина, Ирак, Сирия,
    за обсебването на Япония, Южна Корея, Тайван, Южна Америка, Африка... НАВСЯКЪДЕ.
    Европа не защитава собствените си интереси, а финансира краварските такива...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сталин

    26 7 Отговор
    Нека да спрем да се преструваме ,че Първата и Втората световна война са били някакви героични истории за съюзниците ,спасяващи света от поредния злодей,и да ги наречем това,което всъщност са били- проектиран геноцид над белите раси,организиран от международните лихвари,които са имали нужда да изкормят белия свят отвътре ,за да запазят паразитния си начин на живот.
  • 16 Сталин

    12 4 Отговор
    "Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy.

    Хенри Кисинджър
  • 17 Атина Палада

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Софиянецо, при тази дългова криза на ЕС за какъв просперитет говориш? Световно водещи финансисти са единодушни - твърдят,че ЕС е в много по тежка криза сега отколкото при голямата депресия през 30-те години на миналия век..

    Коментиран от #43

  • 18 Глупости

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "АБВ":

    Само изключително интелигентен човек би киснал по цял ден в един форум и би коментирал сред първите, всяка новина.
  • 19 Сталин

    31 8 Отговор
    Тази седмица руските въоръжени сили са унищожили леопард с изцяло немски екипаж в Украйна,така че е Украйна вече има войски на НАТО ,не случайно оная вещица Гаргамел беше във Вашингтон ,а Кирчо беше на посещение в английското посолство,за да координират плана за вкарване на България във войната ,има вече доста мъже които са получили повиквателни за армията и на Шабла вече се изграждат протоводесантни съоръжения и наблюдателни постове към морето ,също от източник зная че има и раздвижване в щаба на американските военноморски сили във Варна,голяма група американски офицери са посетили щаба там тази седмица.Тулуоа,Пеевски и другите нищожества само да отърват кожата от Магнитски ще вкарат България във война ,таке че тези кучета трябва да ги унищожим сега преди те да ни ликвидират.

    Коментиран от #31, #78

  • 20 Име

    20 6 Отговор
    Русия не може да бъде победена - за пръв път от столетия - тя изнася войната от собствена територия - на - външна - това са сложни работи, но - като цяло е така.

    Хитлер премазва именно Одеса и Севастопол - нека не забравяме - ужасът и адът на първите години на войната и изобщо - впоследствие - руснаците напредват обратно.

    Това щеше ли да се случи отново - най-вероятно не - сега е доста друг тип война - дронове, ама - първо на първо - защо - война, това е доста странно, Русия никога не е имала крайни намерения.

    Отново си мечтая - за Санстефанска България - а не за вилиците и лъжиците - че то било - наужким - не знам какво си - именно Англия не ни обича, какво пък толкова на шкембето не знам.

    Коментиран от #24

  • 21 Така е

    21 3 Отговор
    САЩ се управляват не от пре9идент и сенат. Тази държава в перспектива и земното кълбо се управлява от финансовия елит. И местен индианец от резерват да е избран за президент, промяна в решенията на САЩ няма да има.

    Коментиран от #37

  • 22 Хохо Бохо

    12 25 Отговор

    До коментар #11 от "SкаnкHunt42":

    Блатниците са 140 милиона прости, бедни и репресирани ватенки, а ЕС са 500 милиона свободни и едни от най-проспериращите хора на света...

    Коментиран от #27, #28, #35

  • 23 Искандер М

    12 6 Отговор
    Некой май са уплашени 😀
  • 24 Хохо Бохо

    7 19 Отговор

    До коментар #20 от "Име":

    Приятелю, кой е тръгнал да побеждава Русия?
    Тя се самоунищожава...
  • 25 Сус бре ,

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Киркоров, искаш африкански , а ?
  • 26 Ах какъв вой

    10 2 Отговор
    и какво учудване че големият татко хвърля децата в помийната яма с прасетата.
    А не видяхте ли как се хвърли детенцето окрайна в устата на вълка Путин.
    Споко за да спаси себе си ще..... направи всичко.
  • 27 Пилотът Гошу

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хохо Бохо":

    Позавишил си ги с 50+ милиона... Отношението богати - бедни навсякъде се променя към зле... Средната класа изчезва главоломно... Не е за хвалби... И тази тенденция не е тръгнала от руснаците.

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 От страни

    11 2 Отговор
    Тръмп казва на глас това което се приказваше преди тихо в кабинетите на държавния департамент и министерството на отбраната - много са маймуните и ще се счупи клонката. САЩ искат да ползват НАТО-ОТАН за решаване на свои проблеми ама всичките да плащат като тях. И даже повече че те така сметат че винаги в своя полза.
  • 30 От страни

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Кажи го 10 часа и нема да сгрешиш и ще поискат за сън да се прибират в дома. а събота и неделя почивен ден. И ако не докарат туалетна хартия спират да воюват.
  • 31 Аз съм прост като Бочко

    2 14 Отговор

    До коментар #19 от "Сталин":

    В КАКВА ВОЙНА ЩЕ УЧАСТВА БЪЛГАРИЯ, ДА НЕ НАПАДА РУСИЯ, ЧЕ ТОВА ОЗНАЧАВА АВТОМАТИЧНО 3ТА СВЕТОВНА ВОЙНА Т.Е.ВОЙНА МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ?
    МНООГО СИ Т.ЪП, "БРАТУШКА"!

    Коментиран от #46

  • 32 От страни

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мхм":

    Тоя има пари да купи руските компании. За разлика от тебе туфлека човека разбира от воден на бизнес.

    Коментиран от #50

  • 33 бай Даньо

    5 11 Отговор
    Не знам защо ганчопитека се радва на второто пришествие на клоуна Тръмп, но изолационистка политика на САЩ и източна Европа оставена без надзора на чичо Сам за България означава поделена между Русия и Турция, само не знам Шипка къде ще падне ... Не знаете какво си пожелавате задочните тръмпанари от Люлин 14 ... две регионални сили като Русия и Турция с традиционни апетити към България оставени без американски намордник че и Гърция с армия тоя път а българската си я знаем не вещае нищо добро.... България отдавана трябваше да върви към модернизация на армията за да е адекватна на такива евентуалности това го пиша поне от 10 години ....

    Коментиран от #40, #48

  • 34 РЕАЛИСТ

    13 1 Отговор
    Изказването на Тръмп беше насочено към избирателите в САЩ, които недолюбват Европа. Кефят се , че няма да плащат на стиснатите европейци. Не знам , що наскачаха , като ужилени в Европа. Това е като при борците, плащаш вноска в НАТО и те пазят. Не плащаш и Тръмп те дава на руснаците. Не е открил топлата вода, аджеба.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 батьо

    17 1 Отговор
    Путин няма да напада никой и всиките пари са един ОГРОМЕН бизнес за оръжията,тези пари трябва да сеинвестират за здравеопазване и открития на нови лекарства ,а не за железа,коитоотнемат животи.
  • 37 Атина Палада

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Така е":

    Това,че САЩ не се управлява от политиците е така. Политиците им са едни фигурнати,включително и президента.Обаче финансовия елит е разделен на две лобита. Условно казано,едното е зад десните -републиканците,а другото е зад левите -демократите..Републиканците искат капитализъм,демократите искат олигархия.,или казано още глобализъм.
    За света е добре да са републиканците,а за САЩ...който и да е -няма спасение вече.
    Левите там направиха най-големите золуми. Само при Обама при двата мандата на САЩ дълга се увеличи с 14 трилиона..До тогава бяха горе долу ....Но вече нямат никакъв изход..Левите доведоха САЩ до тази безизходица.

    Коментиран от #51

  • 38 Мхм

    4 5 Отговор
    Сащ са дъежава която се хвърля във война когато стане ясно накъде везните са наклонени твърде много и естествено застава на страната на победителя.Малкаминвестиция голяма печалба.Русняка ду рак фътля се за безсмислена кауза без оглед на средствата за слава.
  • 39 От страни

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Пилотът Гошу":

    Унищожаването на средната класа е една от задачите на глобализаторите. Няма да има собственост на жилища и коли. Всичко под наем. Инклузивен капитализъм с гарантиран базов доход и система на рейтинги. Вместо пазарна ще бъде командна икономика където всичко става по заповед. Системата не изисква стимулиране на потреблението и ще секнат и заемите и покупките. Бъдещето, такова каквото са го зимислили ти е страшно. Чети Клаус Шваб, Збигнев Бзежински - полицайска държава е НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД. Гладните изри ще са приказки за лека нощ по сравнение с това което са планирали за нас.

    Коментиран от #42, #44

  • 40 ха ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "бай Даньо":

    Чичо ти сАм оттече...Нема го вече...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мхм

    3 6 Отговор

    До коментар #39 от "От страни":

    Че това не е лоша идея защо да плащаш 40 години апартамент та това е висша глупост

    Коментиран от #54

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "От страни":

    Да,обаче глобализма приключи..Край с него...До една година ще изчистят и ЕС . Върхушката на ЕС са глобалисти ,но ще ги изчистят. Въпроса е после как ще се излиза от тази криза...Как ще се възтановяват икономики,пазари. плъс колосални дългове.

    Коментиран от #55, #59

  • 45 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    2 4 Отговор
    Този Перушан пак започва с изнудванията...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Атина Палада

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "От страни":

    Написах го,но ще се повторя тук... Възстановяването на европейските икономики ще е много трудно. Плюс колосалните дългове...Изобщо Левите в такава криза вкарраха света....

    Коментиран от #61

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сократ

    9 2 Отговор
    Да ви открехна, нито една. Тръмп е същия идиот, като байпън. Него го интересуват само кинтите. А в Европата кинти ниенте. Свършиха, благодарение на сащ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 От страни

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Атина Палада":

    По скоро бих разделил елита на САЩ на "странови" и на "глобален". Щото елита на страната е и демократи и республиканци командват ги финансовия елит. А глобалистите са зад Тръмп и го сложиха да "закрива" Америка, да я превърне в силна но регионална държава. А страновия елит е против, те искат да са тартора като преди и не допуснаха Тръмп да поеме управляването. Та сега опит №2. Но този път глобалистите се подготвихаи не ма да се минат тъй лесно.

    Коментиран от #58

  • 52 Иван

    4 0 Отговор
    Манафа Барак Обама напомнил приятелски.....
  • 53 Иван

    2 0 Отговор
    След 2%......4%.
  • 54 От страни

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Мхм":

    Не е лоша но е твой и на децата ти и на внуците ти а под наем си е под наем, и като напсуваш комшията и рейтинга ти падне с 1 точка наема се повишава с 10 процента.
    Чел съм за рейтингите в Китай, един му свалили рейтинга щото "отишъл до летището без да има работа там и се мотал наоколо". То затова по САЩ толкова клошари по кашоните под мостовете щото докато имаш работа си плащаш наеми или ипотеки а като немаш айдии.. под моста.
  • 55 От страни

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Атина Палада":

    Грешиш - не е започвал още. И си има потенциал да стане, все още. Точно срещу тях се бори Путин за многополярен свят. Как ти показа ковидобесието много лесно е да накараш хората да си седят у дома и нема ресторанти и нема почивки и само маските и ваксата. А не са рекли а не са го направили. Ковида беше едно тестване на системите - какво са подготвили за основно ястие?

    Коментиран от #63

  • 56 Оффф

    4 3 Отговор
    Пак ли ще се катерят по Капитолията
  • 57 Ние

    6 4 Отговор
    През година харчим по 2% от БВП за закупуване на фиктивно въоръжение от САЩ.
  • 58 Атина Палада

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "От страни":

    Стана ми интересна товята теза...Но мисля,че грешиш..Глобалистите са зад демократите..Дори самият тРъмп е националист,поддържан от консерваторите. .Републиканците искаха САЩ да си остане силна регинолана държава....И по времето на Тръмп навярно си спомняш за лошото отношение на САЩ с ЕС... Защото ЕС се управлява от глобалистите.Ако Тръмп беше останал и втори мандат ,още в началото на мандата му тази върхушка на ЕС щеше да бъде изчистена. И съм склонна да допусна ,че нямаше да се стигне до тази криза..

    Коментиран от #68

  • 59 От страни

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Атина Палада":

    Никой нема да спира кризата и нема да възстановява икономиките щото тази криза ще стане вид на икономика. Всичко по разпределение и по заповед. Старото нема връщане. Забележи че са убити основните принципи на миналия икономически модел - частната собственост, добросъвестна конкуренция, свобода на предприемачество. Всичко направиха на паздер щото няма да трябва вече. Ама продават русняците газ на Германия по 320 долара за 1000 кубика по закона на конкуренцията трябва да го предложиш по 300? Да ама взривяваш потоците за Германия и им забраняваш да купуват от Русия, после отиваш и купуваш от русняците всичката газ по 200 и продаваш на "немчура"-та по 2000. Това е новата конкуренция.

    Коментиран от #73

  • 60 Хипербола

    2 2 Отговор
    Гони те обирджия и ти иска портфейла, но за твой "късмет" настигаш полицай и получаваш от него обещание за защита срещу сумата в портфейла и редовен абонамент за напред.
  • 61 От страни

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Атина Палада":

    Дълговете са повод за въвеждаето на Новия ред. Сметай ако вземеш общо дълговете на Г7 са близо 60 трилиона само официалния - НА КОГО СА ДЛЪЖНИ? Кой е тоя дето му дължат седем от най богатите държави на света?
    Имаше един цитат ма не помня кой беше казал - такива дългове не се връщат а се изгарят в пожарите на световни войни.

    Коментиран от #64, #67

  • 62 Да се знае !

    2 2 Отговор
    Перчемчо няма да стане президент ! Няма !
    Уил Смит.
  • 63 Атина Палада

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "От страни":

    Моето мнения е,че глобализма приключи. Но нанесе много щети на света.И не само Путин се бори. Бори се целият свят ,включително и в САЩ републиканците.
    Рейгън смени техният либарализъм с глобализма -неолиберализъм,а в Европа навлезе през 90-те годиин на миналия век. В България никога не е имало капитализъм.Директно навлезе неолиберализма,наричан още глобалилизъм или още олигархичен капитализъм,корапоративен капитализъм...Това са имената му.
    Глобалистите са болшевиките.

    Коментиран от #70

  • 64 Изгарят

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "От страни":

    се посредством бърза инфлация, осигурявана чрез война.

    Коментиран от #71

  • 65 От страни

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Мхм":

    Не ми требва там апартамент. А Тръмп доказа че е талантлв бизнесмен. Банкрутирал е и пак ставал милионер, през цялото време борави с пари и върти мадамите от "Мис Америка" и "Мис Вселена", верно е че не е политик а е бизнесмен но то па има кой да мисли вместо него, не е самичък. Не му достигна малко смелост да прати Мили да арестува и Байдън и всички покрай него. Мили беше атакувал Щаб квартирата на ЦРУ във Франкфурт и беще взел сърверите на изборната система на САЩ и имаше доказателства ама Тръмп реши да действа по законен път да ги съди. Те просто пуснаха админстративен ресурс и го изиграха.
  • 66 мдаа

    3 0 Отговор
    ЕГН-то не прощава...
  • 67 Атина Палада

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "От страни":

    Бях чела,че светът е задлъжнял с 365 трилиона долара.Сиреч ние сме изяли парите и на нашите деца,внуци и правнуци.
    И с войни май не може да изгорят дълга...Осевн при една война...при която вече няма да има значение ,защото няма да има свят...

    Коментиран от #75

  • 68 От страни

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "Атина Палада":

    Всичко е по сложно от демократи и републиканци. Глобалисти има и зад тия и зад ония. САЩ не могат да са добри към ЕС щото ЕС е техен проект и те ни разглеждат като коледно прасенце. Да чешат зад ухото и дават ядене ама Коледа наближава....
  • 69 БРАВО

    2 3 Отговор
    Към коментар 2
    Ти колко дни ще изкараш в окопите другарю всезнайко? Аааааааааа........???????
  • 70 От страни

    2 5 Отговор

    До коментар #63 от "Атина Палада":

    Ох как бих искал да е така. Ама ще видиш че ще стават и по тежки неща. Тепърва почва. Сега краварите ще изпапкат Европа щото с Русия вече не стана а с Китай още не става. Не ни виждам их буераците след като се разпадне ЕС. Унищожаването на Германия като локомотив на ЕС и отслабването на Франция като втория локомотив на ЕС означава пълен крах на България като член на ЕС. А като влезнахме в това пусто ЕС си изгубихме доста от компетенциите на Държава. Ето сега искаме и емисията на парите да дадем на ЕС. То и без това такава малка държава не може да съществува като независима и дали ще е с СССР или с ЕС но ще бъде нечия. Да ама ЕС не е СССР и аванта нема да има.

    Коментиран от #76

  • 71 От страни

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Изгарят":

    Даже не инфлацията а просто убиване на кредитора. Некога един от френските крале взел пари назаем от един евреин да води война срещу Англия а след войната вместо да му връща парите го убил. Утре да спрат долара и да обявят "амеро" и ще кажат че долара не върви вече и кой си има долари негов проблем си е.
  • 72 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА СИ ЖИВЕЯТ СПОКОЙНО .......
  • 73 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "От страни":

    Добросъвестна конкуренция няма от 90-те години на миналият век никъде по света.Действа глобализма.Там няма правила.
    Колкото до икономиките в Европа...Ако няма да се възтановяват ,тогава тези 500 милиона живеещи на територията кво? На улицата ? Без работа? Или при 2000 там кво каза за газ...кво ще работи при такава скъпа газ? Как ще се конкурираш с китаеца? Ще свалиш кепенците ..Всички стават некокурентно способни ...и кво?
    Не,не е така...Моето усещане е ,че Европа ще възтанови отношенията с Русия ,защото без руските ресурси ,тя не може да съществува,да прави икономика...И постепенно ще започне да възстановява икономиките....Но процеса ще е труден...А Сащ ще се изтеглят от Европа.

    Коментиран от #80

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Атина Палада":

    Тия дългове са фиктивни. Нищо не струват щото са незаконо емитирани парите за тях. Аз ако мога да печатя пари и да тръгна да ги раздава на комшиите мога и повече да раздам. Краварите сметат външния си дълг много хитро - уж 32 или колко там. Ама умни хора казват че даже малко по честно сметането го прави а 65 трилиона. Емисията на парите в цял свят е в ръцете на мошеници - как САЩ взима пари назаем от Федералния резерв който емитира парите? Кенеди се опита да прибере печатницата и го гръмнаха.

    Коментиран от #79

  • 76 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "От страни":

    Какво има да папкат САЩ от Европа ,като Европа няма нищо? Европа няма природни ресурси..САЩ насочиха кризата си навън за да намалят малко инфлацията там...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "От страни":

    Ами точно де.Парите в обръщение не отговарят на стоките.
    За Кенеди е така! Той дори пусна и долари на амирканското правителство в обръщение.Но след убийството му,заместника му още не положил клетва ги изтегли веднага от търговската мрежа.
  • 80 От страни

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Атина Палада":

    За да стане това трябва до ослаби хватката си САЩ. И те точно това искат да направят - напускат Европа уж не за дълго но искат да оставят такъв уж контролиран хаос та да не могат всичките да се примирят с Русия и да исползват момента да се възстановят. А за тия хора те са направили сметката - брадатите са тук. Въхпрос на няколко дни.
    Съюза на Германия и Русия е кошмарен сън за САЩ. А половината от Германия е Русия. Елба е със славнянско име Лаба. боРУСИЯ, е покрайгранична Русия. пРУСИЯ е полабска Русия.
    И още момент, по закона на прераждането много от душите на германци сега се прераждат в Руси а душите на русняци в Германия щото трябва да изкупват кармата на братоубийствена 2 СВ. Това го знам от Петър Дънов. Та днес доста от гражданите на двете страни изпитват симпатия към своята бивша родина.

    Коментиран от #83

  • 81 Уса

    0 5 Отговор
    Тръмп си иска парите стотици милиарди задължения към американските данъкоплатци от европейските готованци фашисти.Тръмп не е казвал,че ще защити Европа от Русия,когато получи парите.Европа е злото на тая планета
  • 82 Отряд1

    1 0 Отговор
    Къде е България в статистиката?
    Смисъл - Тръмпи ни хвърли на Владя ли, или аз не разбрах?
  • 83 Атина Палада

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "От страни":

    Моят извод е,че САЩ са в залеза.След като от там се изнасят капитали и човешки ресурс...
    Или казано по друг начин ,финансовия елит ги напускат.Фалираха ги и ги изоставят! Знаеш кой е финансовият елит там.

    Коментиран от #85

  • 84 Оранжевият клоун

    2 2 Отговор
    Много се изложи
  • 85 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Атина Палада":

    Е няма да е чак така. САЩ ако се върне към състоянието на 50-те или 60-те ще е силна държава но регионална.

    Коментиран от #87

  • 86 Име

    1 1 Отговор
    Безпочвени спекулации!
  • 87 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "От страни":

    Това,което съм написала е най добрият сценарии за САЩ€ По лошият е гражданска война.Те и сега са в гражданска война ,но тиха.
    Та 60-те години САЩ бяха в разцвета си..През 70-те години започнаха да боксуват и тогава замениха златото с петрола и стана петродолар. То е ясно,че не правителството им а финаносвият елит.
    И през 80-те години Рейгън въведе неолибарлизма ,т.е. глобализма ,при което източваха парите на останалите държави в техните (на елита им де) ,банки. Но пък убиха средната класа и САЩ се озоваха на пързалката по нандолнището.А след 90-те години и останалия свят.
    Не знам,всички казват,че евреите са умни....банкери от време оно...ама май не са така умни,както се пише,щом като докараха света до ръба на пропаста с техният петродолар и неолибарализъм..
    Без прозиводство ,бързи пари от въздуха...че то е логично при таква система света да стигне до ръба на пропаста...
    .

    Коментиран от #88

  • 88 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Атина Палада":

    Согласен съм.
  • 89 Абе

    1 0 Отговор
    Оф, добре че си платихме за чертежите и за страйкъри, че иначе не знам какво щяхме да правим.