Отидете към основна версия

17 380 181

Руската армия е отровила украинските войски в Авдеевка

  • авдеевка-
  • фосфор-
  • украйна-
  • отрова-
  • русия-
  • завод-
  • кокс

Токсичен газ се носи в небето над източния украински град

Снимка: 3-тя окрема штурмова бригада

В град Авдеевка, Донецка област, се водят някои от най-ожесточените боеве от началото на войната в Украйна. Развитието през последните дни е тежко за украинските сили, които всеки момент могат да изгубят града.

Елитната 3-та щурмова бригада на ЗСУ беше изпратена в града, за да помогне за задържането му. Бригадата съобщи, че руснаците денонощно атакуват малкото останали сгради с авиационни бомби, артилерия и залпов огън.

Украйна твърди, че Русия е използвала и фосфорни снаряди. Огромен отровен черен смог се извисява над последната крепост на украинците – заводът за кокс в Авдеевка.

Военен служител разкри, че пожар в химическия завод е създал облаци от токсичен газ във въздуха, който е отровил украински войници, предаде The Telegraph. “Това отровно вещество има изключително сериозни последици за здравето и дори живота на нашите войници... Случаите на отравяне на личния състав непрекъснато се увеличават”, каза украински командир.

Руските сили са използвали фосфорни заряди, които са запалили резервоарите за гориво в коксохимическия завод в Авдеевка, освобождавайки „отровен смог“ във въздуха.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън отправи остър укор към Камарата на представителите на САЩ за решението ѝ да излезе във ваканция, без да гласува законопроект за предоставяне на помощ на Украйна. Камарата на представителите с републиканско мнозинство отмени гласуванията, насрочени за петък, и излезе в почивка до края на февруари, без да гласува законопроекта за предоставяне на пакет от помощ от 65 милиарда долара за Украйна. „Провалът да подкрепим Украйна в този критичен момент никога няма да бъде забравен“, написа президентът в X.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 84 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: