Отидете към основна версия

5 273 113

"Това е адът": губят ли украинците Авдеевка

  • авдеевка-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • ад

Украински военни са потвърдили, че е започнало изтеглянето на част от защитниците на града

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Сложна, но контролируема" – така командирът на оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Олександър Тарнавски определи ситуацията в Авдеевка. Градът в Източна Украйна беше за кратко под контрола на проруските сепаратисти още през 2014 година, но след като те бяха прогонени оттам от украинската армия Авдеевка се превърна в символ на украинската съпротива.

"Това е адът"

От месеци градът е обкръжен от три страни, но сега изглежда руските войски са успели да превземат основния път за снабдяване на украинските части там. Това означава, че на украинските войски, които защитават Авдеевка, им остава само тясна ивица за снабдяването си с боеприпаси, друго военно оборудване и медицински материали. Всяко придвижване в този район е животозастрашаващо, тъй като той е под постоянен руски огън. Въпреки това преди няколко дни Генералният щаб на украинската армия реши да изпрати подкрепление на защитниците на града.

Командирът на новата част (Трета щурмова бригада) Андрий Билецки междувременно написа в Телеграм „Това е адът". Украйна обаче е успяла да отговори на руския огън и да нанесе тежки загуби на противника, по думите на командира на Трета бригада. Битката вече е навлязла в последната си фаза: боеве се водят за всяка къща, информира електронното издание T-online.

Ожесточени сражения

Новият началник на украинската армия Олександър Сирски определи ситуацията в Авдеевка като "изключително трудна" и призна, че руските части там имат числено превъзходство. А вчера президентът Володимир Зеленски увери в ежедневното си видеообръщение, че се прави всичко възможно, "за да се осигурят на войниците на фронтовата линия необходимите логистични и технически ресурси, от които се нуждаят, за да спасят колкото се може повече украински животи".

Звучи сякаш изтеглянето на украинските части от Авдеевка вече е само въпрос на време. Алтернативата е останалият в града гарнизон да бъде напълно обкръжен и да загинат множество войници, което би бил най-лошият сценарий за Киев. На този фон австрийският „Дер Щандарт" съобщи, като се позова на украински военни, че на част от защитниците на града е било наредено да се изтеглят на безопасни позиции.

И според вестник „Вашингтон пост" падането на Авдеевка е само въпрос на време. Изданието цитира украински източници, според които украинските въоръжени сили са започнали частично изтегляне на частите си от Авдеевка, а последната линия на украинската отбрана вероятно ще бъде заводът за кокс и химикали, който е претърпял значителни щети.

Белият дом: Авдеевка може да падне заради липсата на боеприпаси

Критична нарече ситуацията в Авдеевка и координаторът по стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби на брифинг в Белия дом. Градът може да бъде окупиран от руските войски, защото "украинските сили са на изчерпване на артилерийските си снаряди", подчерта той. Кърби нарече "огромна" цената за бездействието на Конгреса, който отказва да одобри пакет от 60 млрд. долара помощ за Украйна. Това, което се случва сега в Авдеевка, може да се повтори на друга част от фронта, предупреди говорителят на Белия дом.

Путин се нужда от тази победа за своята пропаганда

По данни на американския аналитичен център Институт за изследване на войната (ISW) руските войски вече контролират 17,5% от града. Преди руската инвазия преди почти две години промишленият град е имал повече от 30 000 жители, от които в момента са останали едва няколкостотин. След месеци на руски бомбардировки градът е сринат почти напълно. Наблюдатели предполагат, че руският управник Владимир Путин иска да обяви превземането на Авдеевка в деня преди изборите в средата на март.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: