Отидете към основна версия

3 139 56

"Битката за Авдеевка е по-тежка от тази за Бахмут"

  • украйна-
  • авдеевка-
  • бахмут-
  • русия-
  • война

Ситуацията е критична, противникът продължава да оказва натиск, казаха украинците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Битката за град Авдеевка в Източна Украйна е в критична фаза и е по-тежка от тази за Бахмут, продължила месеци до превземането му от руската армия, каза днес говорител на една от бригадите на украинските сили, които се бият в района, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Ситуацията е критична. Противникът продължава да оказва натиск", каза по телевизията говорителят на Трета десантно-щурмова бригада на украинската армия Олександър Бородин. „Там (в Бахмут - бел. ред.) беше тежко, а сега е изключително тежко“ за украинската армия, изправена пред по-добре въоръжените руски сили, добави говорителят.

Украинската армия съобщи днес, че подсилва войските си в източния град Авдеевка, предаде Франс прес. Агенцията припомня, че там се водят ожесточени боеве с руските сили, които напреднаха през последните дни.

"В съответствие с взетото решение, планираното подсилване на частите е в ход и войските маневрират по застрашените позиции", съобщи украинската армия в публикация в социалните мрежи. "Украинските защитници продължават да отблъскват противника, който се опитва да обкръжи Авдеевка /.../. Украинските войници удържат позициите", добави украинската армия.

Близкият до украинската армия канал "ДийпСтейт" в "Телеграм" показа днес на карта затварянето на малък "джоб" в южната част на Авдеевка, който вчера беше показан като контролиран от украинската армия. По-рано тази сутрин украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва войските в тази зона, съобщи за "ожесточени боеве" в Авдеевка. "Нашите войски използват всички налични сили и средства, за да задържат врага", каза той.

Белият дом предупреди, че след месеци на ожесточени сражения руската армия е напът да превземе град Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА. "Има опасност отбраната на Авдеевка да падне", заяви вчера във Вашингтон говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: