Отидете към основна версия

2 073 32

Поредно предупреждение: Бойна операция в Рафах ще доведе до абсолютна катастрофа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • рафах-
  • хан юнис

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелската армия планира операции в Рафах, насочени срещу бойци на "Хамас", командни центрове и тунели, като увери, че са взети извънредни мерки, за да се избегнат цивилни жертви

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз предупреди Израел да не започва офанзива в Рафах, съобщава "Ройтерс".

Според министрите от ЕС това би довело до катастрофа за около 1,5 милиона бежанци, потърсили убежище в града в южния край на Газа.

"Нападение срещу Рафах би било абсолютно катастрофално, би било безсъвестно", подчерта външният министър на Ирландия Майкъл Мартин преди среща с колегите си от останалите държави членки на ЕС в Брюксел.

"Над 1,5 милиона души са натъпкани в много малка част на Газа. Те са уморени, изтощени са, няма къде другаде да отидат - как може някой да възнамерява да увеличи тази травма?", възмути се той.

Израел се готви да предприеме сухопътна инвазия в най-южния град на палестинския анклав, който той определи като последен бастион на "Хамас" след близо пет месеца на сражения.

В петък министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелската армия планира операции в Рафах, насочени срещу бойци на "Хамас", командни центрове и тунели, като увери, че са взети "извънредни мерки", за да се избегнат цивилни жертви.

Израел обвинява бойците на "Хамас", че се крият сред цивилни - нещо, което въоръжената групировка отрича.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел обаче посочи, че избягването на тези жертви би било невъзможно.

"Трябва да продължим да оказваме натиск върху Израел, за да ги принудим да разберат, че има толкова много хора по улиците на Рафах, че ще бъде невъзможно да се избегнат цивилни жертви", отбеляза той.

По негови думи това със сигурност ще противоречи на спазването на хуманитарното право.

Германският външен министър Аналена Бербок също призова Израел да спазва хуманитарното право, но добави, че страната има "право на самозащита". По нейни думи е ясно, че бойци на "Хамас" все още действат от Рафах.

"Най-важното би било "Хамас" да остави оръжията си", настоя тя.

"Израел обаче трябва да спазва международното хуманитарно право. Над един милион души отидоха в южната част на Газа, защото израелските сили за отбрана им наредиха това. Те не могат просто да изчезнат в небето".

Бербок повтори призива си за "хуманитарно прекратяване на огъня", което да позволи на бежанците да се върнат по домовете си в северната част на Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини