Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 15:23 2 059 32

Поредно предупреждение: Бойна операция в Рафах ще доведе до абсолютна катастрофа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • рафах-
  • хан юнис

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелската армия планира операции в Рафах, насочени срещу бойци на "Хамас", командни центрове и тунели, като увери, че са взети извънредни мерки, за да се избегнат цивилни жертви

Поредно предупреждение: Бойна операция в Рафах ще доведе до абсолютна катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз предупреди Израел да не започва офанзива в Рафах, съобщава "Ройтерс".

Според министрите от ЕС това би довело до катастрофа за около 1,5 милиона бежанци, потърсили убежище в града в южния край на Газа.

"Нападение срещу Рафах би било абсолютно катастрофално, би било безсъвестно", подчерта външният министър на Ирландия Майкъл Мартин преди среща с колегите си от останалите държави членки на ЕС в Брюксел.

"Над 1,5 милиона души са натъпкани в много малка част на Газа. Те са уморени, изтощени са, няма къде другаде да отидат - как може някой да възнамерява да увеличи тази травма?", възмути се той.

Израел се готви да предприеме сухопътна инвазия в най-южния град на палестинския анклав, който той определи като последен бастион на "Хамас" след близо пет месеца на сражения.

В петък министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелската армия планира операции в Рафах, насочени срещу бойци на "Хамас", командни центрове и тунели, като увери, че са взети "извънредни мерки", за да се избегнат цивилни жертви.

Израел обвинява бойците на "Хамас", че се крият сред цивилни - нещо, което въоръжената групировка отрича.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел обаче посочи, че избягването на тези жертви би било невъзможно.

"Трябва да продължим да оказваме натиск върху Израел, за да ги принудим да разберат, че има толкова много хора по улиците на Рафах, че ще бъде невъзможно да се избегнат цивилни жертви", отбеляза той.

По негови думи това със сигурност ще противоречи на спазването на хуманитарното право.

Германският външен министър Аналена Бербок също призова Израел да спазва хуманитарното право, но добави, че страната има "право на самозащита". По нейни думи е ясно, че бойци на "Хамас" все още действат от Рафах.

"Най-важното би било "Хамас" да остави оръжията си", настоя тя.

"Израел обаче трябва да спазва международното хуманитарно право. Над един милион души отидоха в южната част на Газа, защото израелските сили за отбрана им наредиха това. Те не могат просто да изчезнат в небето".

Бербок повтори призива си за "хуманитарно прекратяване на огъня", което да позволи на бежанците да се върнат по домовете си в северната част на Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    8 8 Отговор
    Юдеите не са терористи, юдеите не са агресори ! Юдеите не избиват деца и бебета ! ХАХАХА Юдеите са миротворците според ФАЩ . ХАХАХА
  • 2 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Моше му дреме на Геноцида бре! Са не е ли Катастрофа да бомбят Жени и Деца, бонус без храна и вода?
  • 3 Путин активира циганите

    7 8 Отговор
    за да няма пари за Украйна

    Коментиран от #26

  • 4 Аз съм веган

    0 6 Отговор
    Обичам миризмата на напалм рано сутрин в рафах. Мирише на победа.
  • 5 БСТ

    6 11 Отговор
    Скоро ще се надигне мюсюлмански свят и край с Израел !

    Коментиран от #7, #20

  • 6 Шалом, маскаляки

    6 6 Отговор
    Слава ИЗРАИЛЬЯ, СЛАВА!
  • 7 ХАХАХАХА

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "БСТ":

    От БАВНИТЕ си нали? ))))
    Израел ще залули всички чаршафи и камилари за 2 часа ))))

    Коментиран от #8

  • 8 Фют

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХАХА":

    От бавните е разбира се. Ако имаше малко м@зък, щеше да знае, че падне ли Израел, пада и християнския свят. Ще носи потури и жена му ще е с бурка.
  • 9 Sкаnкhunt42

    5 3 Отговор
    ...да свършват по-бързо с тези тер0ристи и да се захващат с рашистките,които им причиниха атентатите от 7.10!
  • 10 Антифашист

    6 4 Отговор
    Нетаняху е пряко отговорен за идването на власт на Хамас в Палестина, на мястото на умерените Фатах. По този начин той искаше да разедини палестинците и да саботира създаването на държавата им.
    На 7 ноември най-строго охраняваната граница с хиляди сензори и денонощна охрана беше превзета от хора по джапанки и с трактори. Как точно стана това? Къде беше най-модерната армия тогава? Къде беше най-доброто в света разузнаване? Как проспаха това, че оръжие дарено на Украйна се озова в ръцете на Хамас?
    Това си беше активно мероприятие, което развърза ръцете на Нетаняху за сегашната кървава баня.
    Израел методично унищожава всички болници в Газа, унищожи хиляди домове. Под маската на борба с Хамас армията изби над 27000 цивилни, основно жени и деца. Стотици хиляди други са без вода, храна и ток, без хуманитарна помощ, а сега срещу тях ще бъде изпратена армията.
    Това не е просто военно престъпление, а варварски геноцид. Зловещо е, че тези, които сами бяха подложени на такъв през ВСВ сега правят същото, заради което получиха сума ти компенсации през годините.
    Спрете бясното куче Нетаняху, преди цял свят да намрази евреите.

    Коментиран от #23, #32

  • 11 Българка

    4 1 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите та ГАЗА и другите градове и приключвайте с ХАМАС.

    Коментиран от #16

  • 12 Ами да

    2 5 Отговор
    EС и САЩ трябва да се откажат от Израел! Убиват хора като Хитлер! Така Хамас никога няма да изчезне и тепърва лоши времена идват за Израел!

    Коментиран от #22

  • 13 Фелдмаршал Паулус

    5 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателният пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    5 2 Отговор
    На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 15 Генерал Колев

    6 2 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа.Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 16 Да ама

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не искат да унищожат само Хамас, а всички палестинци! Никога няма да го постигнат! И ще го разберат по трудния начин!

    Коментиран от #17

  • 17 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да ама":

    Терористите от ХАМАС са гадни. Убиват жени и момичета, като преди това ги изнасилват. Като животни отвлякоха 240 души заложници в подземията на ГАЗА. За тях ада е малко да се каже. Освен това палестинците се радваха на 7 октомври 2023г., от клането и убийствата над нападнатите израелци, играха кючеци и развяваха палестинските знамена на победата. Те не заслужават милост. Няма какво повече да правят в ГАЗА, да мигрират в Египет и другите богати арабски държави. Турция също е готова да вземе хиляди палестинци и засели в АНАДОЛА. тОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.
  • 18 Последствия

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Фелдмаршал Паулус":

    Падението е най-напред за израелците, които от десетилетия непрекъснато анексират палестинска земя! Това трябва да спре! Пищят от холокоста, а правят същото!
  • 19 Бай Ганьо

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Фелдмаршал Паулус":

    Паулусчо, ко стана при Сталинград, дорогой?

    Коментиран от #21

  • 20 Генерал Райнхард Гелен

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСТ":

    Заблуждаваш се, Арабите не стават за войници. Не могат да водят позиционни бойни действия. Те са женкари, дай им далавера с дрога, търговия с бяла плът и не стават и да работници. Много са мързеливи, Единствено вдигат полите на мюсюлманките и правят много деца без да се грижат за тях.
  • 21 Фелдмаршал Паулус

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Ганьо":

    Стана това, че по молба на Сталин станах съветник по планировка на стратегически операции в помощ на маршалите Жуков и Василевски, до завършека на ВСВ.
  • 22 Маршал Тухачевски

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ами да":

    Напротив идват хубави времена за Израел. Първо, много скоро бойните части на Израел ще ликвидират зловещататерористична групировка ХАМАС. Второ, ГАЗА ще стане израелска земя, а Ерусалим столица на Израел.
  • 23 Бесен язовец

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Антифашист":

    Какъв антифашист си ти, като виждам че си печен фашист. Буквално нацист! Как може да защитаваш зловещата терористична групировка ХАМАС нападнала подло държавата Израел на дата 7 октомври 2023г.Това са печени убийци избили без каквато и да е причина хиляди невинни израелци. Изнасилили жени и момичета и накрая като животните завлякли в тунелите на ГАЗА стотици невинни хора- старци, мъже,жени и деца. Заспрамете се! ХАМАС трябва да бъде унищожена.

    Коментиран от #24

  • 24 Антифашист

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен язовец":

    Къде си видял да защитавам Хамас? Питам що Израел подлага палестинците на геноцид? Заради 3000 убити от Хамас затриха над 27000 палестински жени и деца. Ранените, хронично болните, дето останаха без болници и тези лишени от подслон, ток, вода и хуманитарна помощ не ги броя. Те в какво са виновни? Дори нямат къде да избягат. Израел избива и прогонва тях. Хамас е само удобния претекст, след като ги пуснаха на власт и провокираха нападението им, като си оставиха умишлено границата без охрана.
    Нетаняху ще гние в Хага за геноцид. А падне ли в ръцете на арабите го чака съдбата на Айхман.

    Коментиран от #25, #30, #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Путин активира циганите":

    Объркал си Форума.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен язовец":

    ".......Запитан за броя на органите, които е продал, Розенбаум отвръща, хвалейки се: „Доста са. И никога не съм се провалял”. Допълва, че фирмата му е в бранша от дълго време...."
    Публикуваната в шведския вестник “Афтонбладет” статия на журналиста Доналд Бодстром, в която се разказва как израелски войници убиват палестинци и след това продават органите им, предизвика вълна от гневни отзиви в Израел.

    Коментиран от #28

  • 28 Българка

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това са нескопосани лъжи, с цел да се настройва международната общност срещу държавата Израел.

    Коментиран от #29

  • 29 Антифашист

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    Израелските клиники за трансплантация работят и с прясно месо от украинската месомелачка. А за палестинците със сигурност го правят, след като официалните лица дехуманизират палестинците.
    Израел е най-антисемитската държава, тъй като избива всичките си семитски съседи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 анти анти

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Антифашист":

    айде стига пропаганда досега жертвите са 26000 а ти преброи 27000 убити жени и деца И няма ли един убит с оръжие защото са застреляни 600 войници на израел И това без вода човек издържа 3 дни а се воюва 4 месеца