Отидете към основна версия

3 874 100

Крим под прицел! Какви модификации на ракетите ATACMS ще получи украинската армия и къде ще атакува

  • русия-
  • украйна-
  • пентагон-
  • ракети-
  • крим-
  • atacms

През есента на 2023 г. Украйна за първи път получи ограничен брой ракети с голям обсег ATACMS и успешно ги използва, а това позволи на въоръжените сили на Киев да ударят летища във временно окупираните Бердянск и Луганск

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Според американски медии САЩ работят върху предоставянето на Украйна на по-нови модификации на ракети с голям обсег ATACMS. Става дума за боеприпаси с почти два пъти по-голям обсег от тези, които Украйна получи през миналата година. По-новите модификации ще позволят да се поразяват цели в дълбокия тил на врага, особено във временно окупирания Крим", пише украинският Канал 24.

Две модификации за Украйна

През есента на 2023 г. Украйна за първи път получи ограничен брой ракети с голям обсег ATACMS и успешно ги използва, това позволи на въоръжените сили на страната да удари летища във временно окупираните Бердянск и Луганск.

През октомври Вашингтон потвърди, че е предоставил на Украйна ракети с обсег до 165 километра. Особеност на тези ракети е бойната глава, която се състои от 900 касетъчни боеприпаси. Това обаче е базовата версия на ракетата и сега администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи, за да гарантира, че Украйна ще получи по-нови модели, които могат да атакуват цели на разстояние до 300 километра. 2 от 4 модификации отговарят на тази характеристика.

MGM-140B ATACMS Block 1A

Тази модификация се появява през 1998 г. - 10 години след производството на първите образци ракети ATACMS с обсег 165 километра. Подобно на предишната версия, тази модификация има бойна глава с касетъчни боеприпаси. Производителите намаляват броя на суббоеприпасите в него от 950 на 300. И обяснението за това е съвсем просто - по този начин беше възможно да се намали теглото на самата ракета.

Подобренията в навигационната система правят тази ракета 10 пъти по-точна от ракетите, които Украйна вече използва миналата есен. Точността на попадение на тези ракети е намалена от 250 на 25 метра.

Както и предишната версия, тези ракети са подходящи за удари по летища, ПВО, командни пунктове и концентрации на вражеска техника, но на много по-голямо разстояние.

ATACMS Block IVA

Това е най-новата модификация на ракетата ATACMS, която е на въоръжение в армията на САЩ. Тя е абсолютно различна от всички предишни версии. На първо място - бойната глава на ракетата. В тази версия тя не е касетъчна, а унитарна, т.е. еднокомпонентна. Теглото ѝ е 227 килограма.

Обсегът на действие на тази ракета е 300 километра при всякакви метеорологични условия. Освен това тези ракети могат бързо да се презареждат в пусковите установки, което позволява продължителен обстрел на вражески цели.

Сред предимствата на такава ракета е, че за разлика от бойните глави с касетъчни боеприпаси тя поразява конкретна цел с минимални поражения на съседни обекти. Поради това тези ракети се използват най-добре за атакуване на вражески укрепления и дори бункери.

И двете модификации имат приблизително еднаква цена - средно около 1 млн. долара.

1A или IVA ATACMS, какво може да получи Украйна

Засега САЩ не уточняват за коя модификация става въпрос, тъй като засега се знае само за обхвата на поразяване. И при двете разглеждани модификации обаче той е почти еднакъв. Но си струва да погледнем на ситуацията от другата страна, а по-скоро за какво са необходими на Украйна тези ракети.

Представители на САЩ, които разкриват пред пресата за работата по предоставянето на новите ракети на Украйна, отбелязат, че искат да ги прехвърлят, за да могат въоръжените сили на Украйна да атакуват цели във временно окупирания Крим, пише украинската медия. В частност това може да се обясни с факта, че както вече предоставените ATACMS с обсег на действие 165 километра, така и "умните бомби" GLSDB с обсег на действие до 150 километра могат да поразяват цели в почти цялата окупирана континентална част на Украйна, но не и в Крим.

Сега Украйна използва френски и британски ракети с голям обсег на действие, за да поразява цели на окупирания полуостров. Това са предимно летища, места за съсредоточаване на руска техника, системи за противовъздушна отбрана и други обекти. Това означава, че за максимално ефективно поражение е необходимо оръжие, което няма да проникне в целта, но ще нанесе максимални щети.

Ето защо в този случай именно ATACMS Block 1A с 300 касетъчни суббоеприпаса и обсег на действие до 290 км изглежда по-вероятно за Украйна.

Къде могат да отидат новите ракети ATACMS?

А сега най-интересната част - къде могат да отидат въпросните ракети ATACMS с по-голям обсег? Отговорът е прост - практически навсякъде, ако говорим за временно окупираната територия на Украйна.

Например, могат да поразяват цели в окупирания Севастопол дори от Николаевска област. Разстоянието от фронтовата линия до окупирания град е почти 240 километра. И разбира се, Кримският мост.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: