Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 21:11 3 849 100

Крим под прицел! Какви модификации на ракетите ATACMS ще получи украинската армия и къде ще атакува

  • русия-
  • украйна-
  • пентагон-
  • ракети-
  • крим-
  • atacms

През есента на 2023 г. Украйна за първи път получи ограничен брой ракети с голям обсег ATACMS и успешно ги използва, а това позволи на въоръжените сили на Киев да ударят летища във временно окупираните Бердянск и Луганск

Крим под прицел! Какви модификации на ракетите ATACMS ще получи украинската армия и къде ще атакува - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Според американски медии САЩ работят върху предоставянето на Украйна на по-нови модификации на ракети с голям обсег ATACMS. Става дума за боеприпаси с почти два пъти по-голям обсег от тези, които Украйна получи през миналата година. По-новите модификации ще позволят да се поразяват цели в дълбокия тил на врага, особено във временно окупирания Крим", пише украинският Канал 24.

Две модификации за Украйна

През есента на 2023 г. Украйна за първи път получи ограничен брой ракети с голям обсег ATACMS и успешно ги използва, това позволи на въоръжените сили на страната да удари летища във временно окупираните Бердянск и Луганск.

През октомври Вашингтон потвърди, че е предоставил на Украйна ракети с обсег до 165 километра. Особеност на тези ракети е бойната глава, която се състои от 900 касетъчни боеприпаси. Това обаче е базовата версия на ракетата и сега администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи, за да гарантира, че Украйна ще получи по-нови модели, които могат да атакуват цели на разстояние до 300 километра. 2 от 4 модификации отговарят на тази характеристика.

MGM-140B ATACMS Block 1A

Тази модификация се появява през 1998 г. - 10 години след производството на първите образци ракети ATACMS с обсег 165 километра. Подобно на предишната версия, тази модификация има бойна глава с касетъчни боеприпаси. Производителите намаляват броя на суббоеприпасите в него от 950 на 300. И обяснението за това е съвсем просто - по този начин беше възможно да се намали теглото на самата ракета.

Подобренията в навигационната система правят тази ракета 10 пъти по-точна от ракетите, които Украйна вече използва миналата есен. Точността на попадение на тези ракети е намалена от 250 на 25 метра.

Както и предишната версия, тези ракети са подходящи за удари по летища, ПВО, командни пунктове и концентрации на вражеска техника, но на много по-голямо разстояние.

ATACMS Block IVA

Това е най-новата модификация на ракетата ATACMS, която е на въоръжение в армията на САЩ. Тя е абсолютно различна от всички предишни версии. На първо място - бойната глава на ракетата. В тази версия тя не е касетъчна, а унитарна, т.е. еднокомпонентна. Теглото ѝ е 227 килограма.

Обсегът на действие на тази ракета е 300 километра при всякакви метеорологични условия. Освен това тези ракети могат бързо да се презареждат в пусковите установки, което позволява продължителен обстрел на вражески цели.

Сред предимствата на такава ракета е, че за разлика от бойните глави с касетъчни боеприпаси тя поразява конкретна цел с минимални поражения на съседни обекти. Поради това тези ракети се използват най-добре за атакуване на вражески укрепления и дори бункери.

И двете модификации имат приблизително еднаква цена - средно около 1 млн. долара.

1A или IVA ATACMS, какво може да получи Украйна

Засега САЩ не уточняват за коя модификация става въпрос, тъй като засега се знае само за обхвата на поразяване. И при двете разглеждани модификации обаче той е почти еднакъв. Но си струва да погледнем на ситуацията от другата страна, а по-скоро за какво са необходими на Украйна тези ракети.

Представители на САЩ, които разкриват пред пресата за работата по предоставянето на новите ракети на Украйна, отбелязат, че искат да ги прехвърлят, за да могат въоръжените сили на Украйна да атакуват цели във временно окупирания Крим, пише украинската медия. В частност това може да се обясни с факта, че както вече предоставените ATACMS с обсег на действие 165 километра, така и "умните бомби" GLSDB с обсег на действие до 150 километра могат да поразяват цели в почти цялата окупирана континентална част на Украйна, но не и в Крим.

Сега Украйна използва френски и британски ракети с голям обсег на действие, за да поразява цели на окупирания полуостров. Това са предимно летища, места за съсредоточаване на руска техника, системи за противовъздушна отбрана и други обекти. Това означава, че за максимално ефективно поражение е необходимо оръжие, което няма да проникне в целта, но ще нанесе максимални щети.

Ето защо в този случай именно ATACMS Block 1A с 300 касетъчни суббоеприпаса и обсег на действие до 290 км изглежда по-вероятно за Украйна.

Къде могат да отидат новите ракети ATACMS?

А сега най-интересната част - къде могат да отидат въпросните ракети ATACMS с по-голям обсег? Отговорът е прост - практически навсякъде, ако говорим за временно окупираната територия на Украйна.

Например, могат да поразяват цели в окупирания Севастопол дори от Николаевска област. Разстоянието от фронтовата линия до окупирания град е почти 240 километра. И разбира се, Кримският мост.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дашни тез евреи

    63 7 Отговор
    CNN с изненада отбелязва, че Русия навлиза в третата година от спецоперацията в Украйна с "безпрецедентно количество пари в брой". Наред с други причини, медиите цитират участието на САЩ в закупуването на петролни продукти, произведени в Индия от руски петрол.

    Коментиран от #20, #35

  • 2 Пич

    70 15 Отговор
    Украинската армия получава шутове , щедро , и един след друг !!! Направо и гори задника.....

    Коментиран от #88

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Дончо

    51 11 Отговор
    Нищо нема да получат щот не могат да плащат
  • 5 Хохо Бохо

    25 68 Отговор
    Крайно време е Москва да бъде бомбардирана, не само Киев...

    Нали? Не може едните да го правят, а другите - не...

    Коментиран от #31

  • 6 Значи ще има

    50 10 Отговор
    Още по-големи тупаници за Украйна. Много глюЮпави тез укри, бре. Мазохисти.
  • 7 Аз съм веган

    19 54 Отговор
    Махай рашисткия мост

    Коментиран от #18, #43

  • 8 Акула

    38 18 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ! FJВ !
  • 9 Хохо Бохо

    15 49 Отговор
    Глобализмът или по-точно Американският ред на земята води до създаване на огромно богатство, което многократно надвишава сумарното богатство, което би се създало от национални държави. Баснословното богатство на Британската Империя в миналото е създадено най-вече от търговията през океани и континенти. Свободното движение на хора, стоки и капитали е много, много по-могъщо в производителните си и творчески сили от всяко национално затворено стопанство. Затова, Глобализмът няма алтернатива и да знаете - епохата на националните държави приключи. Европа ще се превърне в нещо като Съединените Щати, макар и бавно, но тенденцията е определено в тази посока. И това е в интересите на 80% от хората.

    Коментиран от #68

  • 10 пожелание

    40 12 Отговор
    Краварите да си гледат Аляска ,защото може да си я откупят ,дори и да не искат !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ВСУшките

    47 8 Отговор
    Мазохисти ли са ?!
    Жалко за насилствено хвърлените в окопите украинци, които умират заради интересите на англосЪксонските паразити.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Край

    45 7 Отговор
    Вова какво чака, та не дава на хусите ракети да Калибрират ръждивите корита на американците.
  • 16 Велизар

    50 7 Отговор
    "временно окупирания Крим"си е Руски завинаги,не знам тези журнала, кога ще се научат да пишат и отразяват правилно. Какво украйнско има в този Крим, нищо!
  • 17 Последния Софиянец

    18 53 Отговор
    Но да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️

    Коментиран от #51, #85

  • 18 Демократ

    30 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм веган":

    Ставаш за храна на грух грух,другите жълтопаветници смрррдят.
  • 19 Някой

    40 7 Отговор
    Американците явно са страна в този конфликт. Да спрат да се правят на неутрални. И да не се чудят, ако почнат да им се случват неприятни неща тук-там.

    Коментиран от #72

  • 20 Хохо Бохо

    17 30 Отговор

    До коментар #1 от "дашни тез евреи":

    Изненадата наистина е голяма.
    От "Киев за три дни" станаха три години...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кнаус 485

    14 33 Отговор
    Що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си пуся
  • 23 пешо

    31 6 Отговор
    тогава киев няма да го има , краварите унищожиха украйна
  • 24 Укропат

    20 10 Отговор
    Шефчето разпореди на майките на най смелите загинали азовци да се даде государствена награда - електроуред Bosch MFW68660, 2200 W. Чудесна идея.
  • 25 маке

    36 6 Отговор
    Хамериканците са най големите терористи, генетично заложено им е
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ццц

    24 6 Отговор
    Следователно границата трябва да се дръпне на 300 километра. Това не е проблем на саксоняците. Те си искат Черно море, и за това Крим е най-често спряганото име. Помним, че съветваха Дрогата да поведе Перемогата именно натам, но той реши да прави 3 в 1 и в крайна сметка се получи невероятно добра комбинация - едновременно свършиха и шишинетата и каймата и сега се чудят каква пакост още могат да свършат, преди да ги свършат.
  • 29 Мхм

    14 4 Отговор
    Рекламата на щатското оръжие е ежедневна практика в евро/доларовите медии...
  • 30 Хохо Бохо

    8 4 Отговор
    Предлагам всички да се кръстят Хохо Бохо. Ще бъде много забавно...
  • 31 урко

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    А аз искам да бомбандирам на женка ти джапанката))

    Коментиран от #45

  • 32 Поп менте

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Отец Дионисий":

    Марш да помагаш на фашагите,
    кВо си се разцвилил тек !

    Коментиран от #54

  • 33 Помагат

    5 5 Отговор
    Хората.
  • 34 Последния софиянец

    16 7 Отговор
    Танцувам,танцувам 🕺от кеф и не моа се запра.Авдеевка е свободна , а
    телепорта на хохохолите продължава с пълна сила и скорост.А аз танцувам,танцувам 🕺 от кеф и не моа се запраа 🍷.
  • 35 Въпроса е

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "дашни тез евреи":

    Какво ще ги правят Рупиите
    Кремълските Мерзаввци.

    Хахахаха

    Индия ги направи на балъци Мускалите
  • 36 Ццц

    14 10 Отговор

    До коментар #26 от "Разпорен Путеняк":

    Много е т@по когато някой се смее без да му е смешно. Дори да повярваме, че е така какво? Промяна няма нито за хухунковците, нито за кукунковците. Ти си оставаш беден, мразещ кре"тен в панелка, а от Украйна остава все по-малко.

    Коментиран от #40

  • 37 Краватар 🐄

    15 7 Отговор
    то армия не остана, пък щяла и да атакува. Айде предавайте се вече и да си почине светът от краварските варварщини
  • 38 pyzcлямци

    9 12 Отговор
    как е в момента в блэтогорот 🤡
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гориил

    20 5 Отговор
    Авдиевският укрепен район беше един от най-важните символи на украинската окупация на Донбас. Почти десет години жителите на Донецк се чудят: кога руснаците ще освободят Авдиевка? Най-накрая се случи!
  • 42 Мнение

    4 2 Отговор
    Хич не ми дреме
  • 43 Боруна Лом

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм веган":

    КАТ СИ ВЕГАН,ЯЖ МИ АСПЕРЖА!

    Коментиран от #49, #53

  • 44 Соломон

    22 4 Отговор
    Интересно, КАКВИ РАКЕТИ, ще получи Куба за да се защити от САЩ ?!

    А, новата руска атомна подводница "Император Александър III", плуваща из Атлантическия океан, ВЯРНО ли е въоръжена вече с балистичната ракета "Булава" ?
  • 45 Той няма жена

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "урко":

    той е жената и има мъж.
    Същият смелчага като видния отвсякъде еднакво евродепутат.
  • 46 Анджело

    19 3 Отговор
    САЩ си искат Крим да си разположат базите и това е.Донецк и Луганск не ги интересуват. Ще се бият окраинците до последния човек за Крим. И така трябва да се отблагодарят за помоща от САЩ, която е 99% оръжия. Кво друго да е?

    Коментиран от #58

  • 47 Клати Курти

    10 3 Отговор
    Абе нещо тона на статията,вдъхновяващ,ободряващ ,абе дет се вика да ти се поиска да литнеш .А реално хохолите мррртт като мухи и ги ко пат с фадроми.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Аз съм вега

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "Боруна Лом":

    Господине, а ползвате ли лични предпазни средства?Мисля ,че можем да станем и по близки.
  • 50 Сатана Z

    16 2 Отговор
    В такъв случай ще се наложи фронтът да се премести с 300 километра навътре в Украйна или колкото е обсега на джепането,а Укровермахта ще има възможност да се премести на по изгодни позиции на границата с Германия.
  • 51 Мнение

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Окупираните територии са факт. Невъзможността да си ги върнат също е факт. Санкциите не повлияха на това, също е факт. След една година пак ще преброим фактите.

    Коментиран от #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Аз съм веган

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "Боруна Лом":

    Господине, а ползвате ли лични предпазни средства?Мисля ,че можем да станем и по близки.
  • 54 Русофили за България

    23 5 Отговор

    До коментар #32 от "Поп менте":

    Защо обръщаш внимание на тези прозападни необразовани люде? Нима не знаят, че Русия е нашата спасителка,нима не знаят че нашите братушки умираха за да живеем ние, саможертваха се за да я има България! Нима не знаят,че Русия ни спаси от фашизма,нима не знаят,че Русия спаси света от фашизма! Русия ни построи заводи, Русия ни построи социализъм и подари щастие на нас българите!Русия ни подари науката,за която целия капиталистически свят и завижда и мрази,и затова днес всички разбеснели се западни чакали се мъчат да я убият,но руската мечка е непобедима ,и като истинска майка мечка тя с ярост разкъсва всички нечестни и подли врагове,и като истинска майка мечка тя е крайно любяща към своите малки мечета - нас българите!
    Мили сънародници,не забравяйте доброто за България от Русия,не вярвайте на западните ни политици-подлоги, време е за Възраждане и новия Левски оглавил тази патриотична и героична инициатива!

    Коментиран от #60, #61, #71, #74, #78

  • 55 Сатана Z

    12 2 Отговор
    Може би Кремъл ще въоръжи Хутите в Йемен с противокорабни я комплекс Бастион в отговор на краварската заплаха ?Що да не?
  • 56 Хахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #40 от "Разпорен Путеняк":

    И така, до последния украинец. Продължавай да се смееш, хахавия.

    Коментиран от #59

  • 57 Ти вземи се

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "руснака":

    Обърни, че се препече от едната страна,
  • 58 Анжела

    3 12 Отговор

    До коментар #46 от "Анджело":

    Пути ще атакува до последния руснак!
  • 59 костя капейкин:

    2 11 Отговор

    До коментар #56 от "Хахахаха":

    Последният украинец казваш! Руснаците нямат ли свършване?
  • 60 Задунаец

    3 9 Отговор

    До коментар #54 от "Русофили за България":

    Лелеееее...какъв сърцераздирателен апел към задунайската общност! И аз не мога да стигна това крешчендо на задунайското преклонение! Тук сме задунайците! И держим крепко! Ние знаем "Курица не птица, Болгария не за граница!"

    Коментиран от #65

  • 61 Путин гол до кръста на кон

    1 12 Отговор

    До коментар #54 от "Русофили за България":

    И сега ще ви спася! И сега ще умираме за вас! Аз ще се бия със Запада до последния руснак!
  • 62 Предпоследния Софианец

    2 11 Отговор

    До коментар #51 от "Мнение":

    Путлер ще се бири до последния руснак. След една година ще броим отново труповете!
  • 63 Жмуц

    11 1 Отговор
    Ставките се повишават, залогът се вдига! Някой ще гризне атома!

    Коментиран от #67

  • 64 Алън Пугачов

    2 14 Отговор

    До коментар #40 от "Разпорен Путеняк":

    Нашият император ще освобождава Украйна до последния руснак.
  • 65 Русофили за България

    18 3 Отговор

    До коментар #60 от "Задунаец":

    Четете историята на България и за Освободителните войни на нашата спасителка Русия! Това е всичко което се иска от вас и тогава сърцето ви няма да остане безучастно ! Време е за Възраждане и новия Левски оглавил тази патриотична организация!
  • 66 Сиромах

    20 3 Отговор
    САЩ и сателитите им по всякакъв начин искат да проверят търпението на Русия и дали наистина няма да видим краят на света!Със сигурност САЩ и Англия ще усетят най-напред има ли наистина Посейдон, Авангард и хиперзвукови бойни глави със скорости 28 маха!Жалко за останалото човечество!Днес чета едно изхождане от един Иво,че хлябът при бай Тошо бил 40 ст.Не Ивчо, типов хляб 1 кг.беше 15 ст.,а Добруджа 1кг беше 26 ст.Живееше се много по-спокойно, а можеш да се заинтересуваш колко се е построил!

    Коментиран от #69, #76

  • 67 Да аааа

    1 12 Отговор

    До коментар #63 от "Жмуц":

    Хората на планетата включително и ти и твоите близки, включително децата ти ако си семеен,тъй че не виждам смисъла от патоса ти,изпълнен с благоговение към Русия
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Може

    6 7 Отговор

    До коментар #66 от "Сиромах":

    Ли да обясниш, защо всичко пропада, след като е било толкова успешно и ефективно? Ти всъщност на колко години си и колко години от съзнателния ти живот е бил по това време,рабирай да работиш и да издържаш семейство?

    Коментиран от #89

  • 70 Антон

    18 2 Отговор
    Пак се започна, идват новите супер дупер мега хипер уникални ракети с изкуствен интелект. Крим се връша в укрия. Ахаха. От началото на СВО слушахме за байрактари, доброволци, джавалини, снаряди с обеднен уран, хаймарси, пейтритъ, леопарди, ейбрамси, чаланджъри, ф16 и какво ли още не. И всеки път ето. Го новите доставки, сега ще размажат Русия! Палячовци , натовкси. Сега пак плашите гаргите с некви ракети, смех смех смвх.
    Колко пъти да ви се каже: държава като Русия не може да бъде победена! До момента каквото са взели руснаците ще остане тяхно! Къде ще спрат, където решат ТЕ - руснаците!
    А най-големия кеф е че всичките тези милиарди помощ колективния запад ще трябва да ги отпише, защото сметката как ще си ги върнат за 10-15 год. грабеж на суровини и бизнес от укрия, е грешна. Каквото остане от укрия, ще трябва да живее на подаяние от запада!
  • 71 Няма нищо на света,

    1 6 Отговор

    До коментар #54 от "Русофили за България":

    което да отврати рационалният човек от Русия и всичко руско колкото българският русофил.
  • 72 Бърн

    1 9 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Путин със сигурност ще свърши като Сталин
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Други измислени платени

    2 9 Отговор

    До коментар #54 от "Русофили за България":

    русофили за България,къде бяхте,когато направиха МОЧАТА на парчета?.Там където ще бъдете когато съборим Альоша.
  • 75 Слуга на дявола

    7 0 Отговор
    тя постоянно ръчкат да подпалят по голям огън но няма да се изненадам и ако при тях пламне нещо една искра и няма изгасяне
  • 76 оня с коня

    2 15 Отговор

    До коментар #66 от "Сиромах":

    написаното то тебе е пример за едни от най-недодяланите Опорки.какво искаш да кажеш с тия цени на Хляба при Соца - че животът е бил по-евтин?А ЗАЩО не кажеш и КАКВИ БЯХА ЗАПЛАТИТЕ- между 80 и 100лв,а максималната за висшист с 30г. стаж - 145лв?по-нататък пък навлизаш във фантастиката говорейки за някакви абсурдни 28 Маха на рускитеи ракети,а се писа подробно по темата че развиват максимум 13-14 махано в Стратосферата,а като приближат целта и навлязат в плътните слоеве,скоростта им пада до "Дозвукова" за да не се запалят от триенето с въздуха,където пък ги чака Горд патриот и ги унищожава без остатък.та обясняваш как Америка и Англия щели да усетят първи дали има "Посейдон" и "Авангард",но някакси спестяваш какво ще усети Русия,а известно е че НАТО е 4ы5 ПЪТИ по-мощна от русия в Конвенционално въоръжение и жива сила.Верно че е логично щом си сиромах да си нямал пари за Учене и си останал недоучен,но това НЕ Е извинение и като се знаеш какъв си,можеш просто да си траеш!

    Коментиран от #79

  • 77 Сиромах

    6 0 Отговор
    До 69:Продукт на нашето пропадане беше и е 34 трилионният дълг на САЩ, които захранваха и задушаваха, а и още продължават с непокритите си с нищо хартийки!Годините са достатъчни за да се изучим и реализираме пълноценно!

    Коментиран от #82

  • 78 Роки

    3 13 Отговор

    До коментар #54 от "Русофили за България":

    Русия пороби България за втори път след 1944 година . Уби една дузина способни българи други прокуди от държавата . Разредени българското общество и нанесе не по малко поражения от османските поробители . Бившия СССР наследник на които е руската държава днес унищожи предприемчивостта в българското население . Създаде едно сектантско комунистическо общество, като насърчи слагачеството в него . Изтръгна българската държава от Европа и я потопи в тъмнина. България беше част от един голям концлагер.

    Коментиран от #84

  • 79 Не е възможно

    5 5 Отговор

    До коментар #76 от "оня с коня":

    Да е бил сиромах през социализма - тогава всички са равни и съответно равен достъп до образование,от което следва,че и през социализма излизат глу паци, ама сега видиш ли колко били неуки в резултат на западното образование.
  • 80 ЖЕКО

    13 0 Отговор
    БАНДЕРОВЦИ ЩЕ СТРЕЛЯТ А РУСНАЦИТЕ ЩЕ СТОЯТ И ГЛЕДАТ, МНОГО ГОЛЕМИ НЕЩАСНИЦИСТЕ БЕ КОЗЕТА И СОРОСИ ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ РАКЕТИТЕ СКОРО НЯМА ДА СВЪРШАТ НА РУСНАЦИТЕ
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Може

    5 5 Отговор

    До коментар #77 от "Сиромах":

    Всъщност говориш пълни глупости - всичко върви по мед и масло, най-голямата и силна страна на света ни е съюзник и закрилник и изведнъж и те и ние ,и целия свързан с тях сеят се срина ... обяснение имаш ли?
  • 83 Али Турчинът

    11 0 Отговор
    Ето на пиша го тука, че после да не кажете никой не познал.
    След изборите в Русия, март месец.
    До изборите в Сащ, октомври месец.
    Украйна такъв бой ще изяде...И още територии ще изгуби.
    Харков, Днепропетровск, Николаев и Одеса, ако не бъдат включени в състава на Русия.
    То не си струваше тогава СВО-то бре чоджум.
    Хайде спете спокойно сега.
  • 84 Русофили за България

    14 2 Отговор

    До коментар #78 от "Роки":

    България беше едно кално село в което властваха монархисти и фашисти, монархисти и фашисти, които доведоха България до национални катастрофи и унищожиха всичко градено с кръвта на нашите братя руси. След идването на братска Русия България стана една от най-развитите страни на планетата и то с невиждани темпове на развитие, каквито науката не познава! Време е за Възраждане и новия Левски оглавил тази патриотична организация!

    Коментиран от #87

  • 85 Сталин

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Прекомерното четене на западна преса и подлагане на пропагнда, води до необратима загуба в мозъчните центрове и трайно разрушаване на невронни връзки. Демек изпушил си.
  • 86 ттт

    4 0 Отговор
    Тези ракети няма да направят нищо повече от използваните от Украйна досега.
  • 87 Роки

    1 12 Отговор

    До коментар #84 от "Русофили за България":

    Дойдоха на власт едни тъпанари. И развяха едни сектантски червени знамена. Който не беше с тях беше убиван. Руснаците поробиха България и това е истината тя престана да съществува за 45 години като държава. Повечето руски управници са некадърни. Тези от възраждането да се видят в огледалото първо. За нищо не стават обречени са неуспех. Долу комунизма и Путин долу СССР.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Какво

    0 8 Отговор

    До коментар #69 от "Може":

    Може да обясни един рубладжия ,хляб 15 ст телевизор 500 лв ,ако има от къде да го купиш
  • 90 Коментар

    8 1 Отговор
    Кримчани преди години са изгонили Прегрешенко като са скандирали "Мафия".Киевската хунта е искала да загради плажовете и да не пускат обикновените хора на плаж.Сащисаните осъзнават ли,че дават ракети на някакви,които се занимават с бело и официално казаха по медиите как там искат да унищожат мирните граждани с цел да насадят джойнт?
  • 91 Русия

    10 2 Отговор
    има по добри , вкл хиперзвукови , много повече ракети и
    по добро ПВО . Ненужна ескалация , освен за заинтересованите .
  • 92 Сиромах

    3 2 Отговор
    82:Най-голямата и силна страна, защото е такава ли,събира коалиции от желаещи палета да подскачат около тях?Повече войни са направили отколкото години съществуват!Окупират, крадат ресурси,влачат всичко каквото могат!С огромни пожелания си тръгнаха изпратени от босите козари на Афганистан, оствяйки оръжие и техника за над 80 млад.долара и то без да са ги били с модерни ракети, самолети, танкове и артилерия!Да не споменаваме, че крадат и в Сирия, Либия, Ирак и къде ли още не, ами те така са свикнали, ама и там ще ядат сопата!

    Коментиран от #95

  • 93 Р.К.И.

    0 3 Отговор
    Москва използва най-доброто което има; оръжията за Украйна са образци отпреди 20-30-40 години. И на фронта е пат. Кой има по-голям потенциал?
  • 94 Точно, като миш-маш

    3 0 Отговор
    Заглавие, едно значение, текст, сборище от опорки, никаква дори косвена връзка с заглавиегто. Словисна плява специалност на факти
  • 95 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Сиромах":

    Защото са дечоклатични калъфи. Да бяха бомбандирали 10 години непрекъсвато, като руснаците вБахмут, Авдеевка и Маринка, нямаше да оснане жив афганистанец. Ама пуста демокрация, не може всички да са фашисни и са бомбандират безогледно
  • 96 Харон

    0 0 Отговор
    Таурус
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: