Отидете към основна версия

2 766 89

Украйна още не е получила обещаните от България бронетранспортьори

  • украйна-
  • бронетранспортьор-
  • българия-
  • нато-
  • война-
  • бтр-
  • русия-
  • тодор тагарев-
  • министерство на отбраната-
  • ивайло мирчев

Военният министър Тодор Тагарев обясни, че логистиката е сложна

Снимка: БГНЕС

България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото Министерството на отбраната е поискало НАТО да поеме транспортните разходи, съобщиха за Euractiv депутати от управляващото мнозинство в София. Решението за изпращането на машините беше взето преди повече от три месеца в парламента, а българското МВР и украинското министерство на отбраната подписаха споразумение за доставката им.

„България може много да помогне на Украйна, но това се бави, защото администрацията на Министерството на отбраната не работи оптимално“, каза депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция ПП-ДБ. Министърът на отбраната Тодор Тагарев непрекъснато е критикуван за бавните си действия от ГЕРБ и ДПС, другите две формации, които подкрепят проевропейското правителство в София.

„България може да помогне, но това не се случва с необходимите темпове и се надявам това да се промени. Ние гласувахме решението за бронетранспортьорите преди близо три месеца, но за три месеца не можем да превозим стотина БТР-а от София до Русе”, каза Мирчев. Тагарев каза, че забавянето е, защото София е проверила дали съюзниците от НАТО могат да финансират транспорта. „Това не е елементарна транспортна операция, защото трябва да бъдат ангажирани доста влакови композиции“, каза Тагарев пред БНР. Военният министър обясни, че логистиката е сложна и българските усилия са „оценени от украинската страна“. Euractiv не получи отговор на запитването си до Министерството на отбраната поради конкретните причини, поради които все още не е извършена доставката на БТР-ите.

„Ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата“, коментира Зеленски, когато беше взето решението. Въпросът за БТР-ите и друга военна помощ беше поставен и по време на посещението на българската парламентарна делегация в Киев в началото на февруари.

С последния пакет военна помощ на Киев българските власти обещаха въоръжение, с което България разполага още от времето на СССР – части за ракетни установки С-300, стари ракети С-300, бронетранспортьори, снаряди, минохвъргачки и друга техника. През декември украинският президент Зеленски изрази благодарността си за доставката на бронетранспортьорите и новия пакет военна помощ от България.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: