Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2024 14:16 4 143 88

Посланик Илашчук: "Истината за войната в Украйна е страшна"

  • украйна-
  • олеся илашчук-
  • илашчук-
  • русия-
  • българия-
  • нато-
  • война-
  • украински посланик

Русия разрушава, убивайки. Убива, измъчвайки. Оставя след себе си изгорена земя

Посланик Илашчук: "Истината за войната в Украйна е страшна" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олеся Илашчук е посланик на Украйна в България. Родена е в Чернивци, където е завършила с отличие специалност "Регионални изследвания" в катедра "Международни отношения" на Факултета по история, политически науки и международни отношения. На 7 април 2023 г. тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. С нея разговаря Еми Барух:

ДВ: Тази седмица се навършват две години от началото на войната на Русия срещу Украйна. Какво стои зад числата?

Още новини от Украйна

Илашчук: Числата, макар и впечатляващи, не могат да предадат цялата дълбочина на трагедията и скръбта. Зад тях стоят разрушени домове, загинали семейства, разбити съдби. Животът на украинците се промени завинаги. Всеки ден носи нови загуби, болка и разрушения.

Русия разрушава, убивайки. Русия убива, измъчвайки. Русия се подиграва на всички, които се самоопределят като украинци.

Ями от вражески ракети, въздушни бомби, артилерийски снаряди и изгорена земя - ето как изглежда наранената от войната украинска земя.

Руската агресия започна през 2014 година и се разшири след окупацията на Крим и частите от Донбас. През февруари 2022 се превърна в пълномащабна инвазия. Регистрирани са повече от 120 хиляди случая на руски военни престъпления, които се изпращат в Международния наказателен съд.

Русия не само унищожава градове и села, оставяйки след себе си единствено пепел от пепелта, но и се опитва да заличи украинската култура и идентичност, както се вижда от насилственото депортиране на украински деца и разрушаването на културното наследство на страната. Приблизително 200 хиляди украински деца са отделени от семействата им и са депортирани - това е част от ужасяваща кампания за унищожаване на украинската национална идентичност. А общите щети от унищожаването на културни паметници и културни ценности в цялата страна достигат почти 7 милиарда долара. Според ЮНЕСКО умишленото унищожаване на религиозни сгради и артефакти, на културното наследство също може да се смята за военно престъпление.

Хиляди образователни и културни институции са повредени от обстрели, в това число библиотеки, музеи, училища за изкуства, театри, кина, особено в Донецка, Харковска, Херсонска, Киевска област. Това е целенасочен опит за изкореняване на културното богатство на Украйна.

Всеки ден от войната е дълбоко запечатан в колективната памет на украинския народ и оставя отворени рани. Стремим се да запазим социалния капитал, защото живеенето и оцеляването по време на война не е лесно. Пред смъртта всички сме равни. В същото време тази борба обединява нацията, подчертава непоколебимата отдаденост на свободата, достойнството и правото на собствена идентичност. Украинците продължават да се борят не само за своята земя, но и за бъдещето си, когато войната ще остане само болезнен спомен.

ДВ: Какво не знае българската общественост за живота в Украйна?

Илашчук: През последната година България е доста по-добре информирана за войната на Русия срещу Украйна. Истината е горчива и страшна. Но за съжаление не само Украйна, но и Европа и светът от две години живеят в нова реалност, която изисква осведоменост, трезв анализ, критично мислене и активна съпротива. Използвам възможността да благодаря на всички журналисти за усилията, които полагат, за да разпространяват истината за войната.

Ако говорим за това, което българското общество не знае за украинците днес, вероятно то е, че в условията на война няма почивни дни, няма планове за бъдещето, няма ваканции. Украинците помнят всеки миг от войната, тя не може да се изключи като досаден телевизор.

Детството на днешните украински деца е откраднато завинаги. Те пораснаха преждевременно и принудително. Те знаят кой е врагът, но не могат да разберат причината за агресията и омразата. Те загубиха безгрижността си и смъртта стана част от живота им. Броят на децата, чийто живот беше отнет, надхвърля хиляда. И това продължава...

Бих подчертала отделно темата за така наречената украинско-руска дружба. Този мит е много дълбоко вкоренен в съзнанието на българите и може би създава неверни илюзии. Този мит беше насаждан безуспешно и в Украйна, а окончателно умря с първите руски бомбардировки на 24 февруари 2022 година.

Руските окупатори са хора, които умишлено разрушават украински градове, които разстрелват и измъчват нашите граждани. Те са продукт на режима на Кремъл, който насърчава агресията и престъпленията. Тези хора са част от руския народ. Омразата към украинците и като цяло към чужденците в Русия е шокираща. Формираните в миналото образи на дружелюбните, възпитани и културни руснаци нямат нищо общо със съвременния продукт на кремълския режим - с нашествениците, настървени да унищожават и разрушават, в унисон с най-лошите традиции на варварската епоха.

ДВ: Каква е съдбата на Формулата за мир, представена от Зеленски пред Общото събрание на ООН, която включва пълно извеждане на руската армия от украинска територия, международни гаранции за сигурността на Украйна, наказване на виновниците в Русия за престъпленията в Украйна?

Илашчук: Инициативата на президента на Украйна Володимир Зеленски и предложените 10 точки от Формулата за мир набират скорост. Вече са проведени четири срещи на съветници на държавните глави с цел практическа реализация на ключовите моменти от украинската Формула за мир. България също активно се присъедини към тази инициатива и действа, като съвместява лидерство по точка "Екологична сигурност", а също така е участник по точки "Продоволствена сигурност", "Енергийна сигурност" и "Възстановяване на справедливостта".

За да възстанови мира в Европа, Руската федерация трябва не само да изтегли войските си от територията на Украйна, чиито граници бяха международно признати през 1991 г., не само да спре военните действия, но и да понесе пълна отговорност за своите престъпления.

Русия - държавата, която изповядва тероризма и идеологията на рашизма, сега е основната заплаха за световната сигурност. Ако не се върне уважението към международното право, международната общност рискува да се окаже в състояние на хаос и катастрофа, което е в пълно противоречие с интересите на Европейския съюз и НАТО.

ДВ: Не знаем кога ще свърши войната, но независимо от това вече се чертаят планове за възстановяване на разрушенията. Можете ли да кажете какво включват те? Участва ли България в тях?

Илашчук: Процесът на възстановяване на разрушенията и щетите в Украйна продължава почти от първите дни на войната. Всички служби на Украйна са в максимална готовност, а мотивацията на служителите на тези критични служби е изключително висока. От спасителните служби зависи колко живота могат да бъдат спасени след масирани ракетни обстрели. Те не се крият в бомбоубежища, а с цената на собствения си живот осъществяват рискови операции още по време на обстрели.

Енергийните служби се опитват да възстановяват повредената инфраструктура, за да осигурят на населението възможно най-бързо топлина и светлина. Комуналните служби работят 24 часа в денонощието без прекъсване, възстановяват отоплителните мрежи и асфалтовата настилка, за да доближат живота до нормалното му русло.

Що се отнася до възстановяването на големи инфраструктурни проекти, много от нашите партньори се включиха в този процес чрез финансиране или чрез строително-ремонтни дейности. Едно от ключовите направления е възстановяването на учебните заведения и обектите от критичната инфраструктура.

Разчитаме България да се присъедини към тези усилия с конкретни инициативи. Възползвам се от случая, за да изразя дълбоката си благодарност към Народното събрание на България и към правителството на България за финансовата, техническа и хуманитарна подкрепа за Украйна и украинците за преодоляване на ужасните последици от руската агресия.

ДВ: В центъра на София бяха аранжирани две външни изложби, озаглавени "Украйна: Историята на едно престъпление". Те обаче бяха вандализирани. Какво бихте казали на онези, които надраскаха снимките?

Илашчук: Тези действия не са само атака срещу фотографите. Това не е просто акт на вандализъм. Това е опит да се заглуши истината, която разказва на света за страданието, мъжеството и несломимата воля за живот на украинците. Това са гласовете на тези, които вече няма да могат да говорят от свое име, това е опит да се изтрие паметта на онези, които положиха живота си на олтара на свободата.

Независимо от това кой е извършителят и какви мотиви е преследвал, тези действия обслужват терористичната държава Русия, която води кървава война срещу Украйна и украинците.

Жалко е, че в една цивилизована европейска държава, където демократичните ценности гарантират на всеки гражданин образование, самостоятелно развитие и свобода на словото, има апологети на военнопрестъпниците.

ДВ: Кои са онези човешки истории след пристигането Ви в България, които Ви изненадаха?

Илашчук: Една от най-трогателните истории чух от нашите доброволци, работещи на черноморския бряг. Те разказаха как в началото на пълномащабното нахлуване, когато жените и децата бяха принудени да бягат от ужасите на войната, много обикновени българи идвали да помагат с най-необходимото. Сред тях всеки ден идвал и един възрастен мъж, който носел половин хляб. По-късно се разбрало, че почти цялата му храна за деня е бил един хляб. А той носел половината от него на новопристигналите украинци, които бягаха от смъртта. Има и други подобни истории, които не може да слушаш без сълзи.

ДВ: А как живеят Вашите близки в Украйна? Какво Ви пишат?

Илашчук: Живеят като милиони други украинци, които бяха принудени да се разделят със семействата си заради войната. Нямат време да скърбят. Отлагаме скръбта за след войната. Пращаме си мейли, пишем си думи на утеха, топлина, подкрепа и обещания да се срещнем отново възможно най-скоро. Пазя всеки един мейл от моите близки, защото може да е последен.

Автор: Еми Барух


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    120 12 Отговор
    Страшна като съществото на снимката.хи хи хи
  • 2 Японеца

    93 6 Отговор
    Какъв тренер беше посланника, преди да дойде тук?

    Коментиран от #5

  • 3 Права си страшна е почти колкото теб

    84 7 Отговор
    И тя е че я губите
  • 4 Последния Софиянец

    63 7 Отговор
    Черневци е българско село в Украйна.Значи тази е българка?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тръмпакис

    78 6 Отговор
    Ходи при Последния Софиянец има стриптиз клуб ще вземе при него

    Коментиран от #62

  • 7 Бгг

    109 9 Отговор
    Държава Украйна никога не е съществувала. Измишльотина на комунистите е. Както и Македония.
  • 8 СЪБАРЯЙ

    8 64 Отговор
    АЛЬОША
  • 9 Изрода на снимката

    80 7 Отговор
    Защо е още тук?
  • 10 Трол

    79 5 Отговор
    Аз може и да не съм прав, но Кобилкина повече я одобрявам.

    Коментиран от #59

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    11 83 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 12 Последния Софиянец

    3 43 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 13 вижда се

    79 4 Отговор
    А тази да не е докарана директно от някой филм на ужасите !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Делю Хайдутин

    8 60 Отговор
    Но трябва да се знае, че Зеленски унищожи блатная, остана само леш и скрап и гниещи копейки по сметищата.
  • 16 От същото!

    6 30 Отговор
    Синът на шефа на руската държавна компания "Роснефт" Игор Сечин – Иван, почина на 35-годишна възраст, съобщи един от бившите ръководители на ЮКОС Леонид Невзлин, цитиран от Каспаров.ru. Информацията е позована и на официалния руски регистър за наследствените дела.

    Спореда регистъра, Иван Сечин е починал на 5 февруари, но досега нямаше публични съобщения за смъртта му.

    "Медиазона" уточнява, че съгласно официалната информация, Иван Игоревич Сечин е роден през 1989 г. и е живеел в Москва, на ул. „Шведский тупик“ 3. Изданието РБК пише, че това е "дом за съратници на Путин" и че там е живял Игор Сечин.

    В социалните мрежи се появи информация, че Сечин-син е починал от „откъснал се тромб". Твърди се, че Игор Сечин е забранил на служители от Следствения комитет и ФСБ да разследват смъртта на сина му. Вместо това случаят ще бъде разследван от службата за сигурност на „Роснефт", в която работят бивши кадри на руските спецслужби, смятани за лично предани на шефа на компанията.

    Коментиран от #19

  • 17 Отец Дионисий

    10 61 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 18 Ха,ха,ха

    71 4 Отговор
    Страх да те хване,прилича ми на надзирател в концлагер
  • 19 ТаУмВзе

    9 44 Отговор

    До коментар #16 от "От същото!":

    До един ще ги изтрепе ботокса, копейките и те си чакат реда лежейки в тинята окола.кофите.
  • 20 Иванушка 🇷🇺

    10 57 Отговор
    Да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️
  • 21 Българин

    55 7 Отговор
    Никой не го интересува твоето мнение.Жалка в...ица.
  • 22 Добро утро

    65 3 Отговор
    А кой ревеше по цял ден "Москоляку на гиляку", помниш ли, како? Каквото търсехте- намерихте го, а сега - оле мале, ква стана тя!
  • 23 Спас

    69 5 Отговор
    Абе тая Олеся не участваше ли във филми за възрастни....

    Коментиран от #87

  • 24 111111

    72 3 Отговор
    Уфффф....

    Очаквах да прочета вижданията на посланичката - за Майдана, за Нюланд и курабийките, за руския език в Украйна и най-вече за живите изгорени в Одеса. И за гръмнатото полско ремарке - най-най-повече.

    Що ли им трябваше на украинците да нарушават Минските споразумения?

    Коментиран от #83

  • 25 хххх

    44 3 Отговор
    Страшна е.. като истината за Плейбой!
  • 26 !!!?

    7 50 Отговор
    Кремълските съсисти губят варварската война на в Украйна и затова убиват масово младите руснаци който подкрепят Навални !!!?
  • 27 Боже

    44 4 Отговор
    колко е страшна тази вампирясала посланичка

    Коментиран от #47

  • 28 !!!?

    4 39 Отговор
    Кремълските съдисти губят варварската война на в Украйна и затова убиват масово младите руснаци който подкрепят Навални !!!?
  • 29 Тома

    41 2 Отговор
    Вчера дадоха по руската телевизия колко деца жени и стари хора са убили укрофашистите от януари и февруари стреляйки с ракети по училища детски градини търговски обекти
  • 30 каунь

    26 1 Отговор
    ужас та направо страх еле у тъмното ако те срешне
  • 31 БАНко

    26 2 Отговор
    ЗАЩО ТАЗИ ЖЕСТОКА ИСТИНА СЕ СКРИВА ЗА НЕПРОСВЕТЕНИТЕ БЪЛГАРИ ГЛЕДАЩИ НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА ПО РАДИЯ И ТЕЛЕВИЗИИ ????
  • 32 Курд Околянов

    41 1 Отговор
    И защо им трябваше да пращат Азов да трепе и да не спазват Минските споразумения, и да крадат руски газ от тръбите за Европа.
  • 33 Лелеее

    36 1 Отговор
    Тази не беше ли завършила друг, по-социален колеж?Как се хвърлихте да лъскате ку..енския имидж на тази sexинструктурка. Като я гледам, Кобилкина пасти да яде. Хайде стига сте ѝ лизали изтърбушената ….
  • 34 Р.К.И.

    4 30 Отговор
    Светът няма куража да си зададе изначалния въпрос : Ако я нямаше Русия, светът по-добро място ли щеше да бъде? По-спокойно и по-богато. Защото тогава всичките тези милиарди за въоръжена защита щяха да отиват за други цели. Светът няма куража да си зададе този въпрос. А точно това е въпросът с главно В.

    Коментиран от #37

  • 35 Крайно време е

    33 2 Отговор
    Неканените "туристки" от Украйна да се омитат от черноморието , морални деградации , болести , отврат
  • 36 Хохо Бохо

    39 3 Отговор
    А га ядохте курабийки ни рвахте, одихте за гъби по време на избори. Заслужавате си съдбата. Да си седяхте мирни Крим щеше да си е ваш. Пожелахте да слугувате на чужд интетес, сега си носете последствията
  • 37 ЧеТи

    30 2 Отговор

    До коментар #34 от "Р.К.И.":

    Че то САЩ + съюзниците и отделят по повече от 1 трлн. годишно - светтъ по-добро място ли щеше да е ако даваха тези пари за мир и разбирателство, вместо за воини ?
  • 38 Гръч

    18 1 Отговор
    Дагоначук на Илашчук с живия чук.За едни страшно за други празник и веселби
  • 39 урко

    30 1 Отговор
    дайте линк към профила и в онлифенс. И не ми казвайте че няма, тази отдавна я разкриха, че била еротична танцьорка преди да стане посланик...

    Коментиран от #42

  • 40 Българин

    11 2 Отговор
    Абе става за един път
  • 41 С извинение

    26 1 Отговор
    Ужас! Модел на вампир!
  • 42 Курд Околянов

    21 3 Отговор

    До коментар #39 от "урко":

    Украинците силно намаляха, кого друг да пратят за посланик.
  • 43 ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ

    28 1 Отговор
    Даа, страшно става за фашистите. ДЕНАЦИФИКАЦИЯ ги чака! Ще работяг на строежите за възстановяване на паметниците, които събориха.
  • 44 Страшно

    10 1 Отговор
    с@скси, но задължително на светло....
  • 45 Лъжеш

    25 2 Отговор
    Вие сте най- големите убиици в тая война.
    Собственият си народ убивате.
  • 46 КУЧКАТА ПОСЛАНИК

    28 1 Отговор
    Е ПЕРВЕРЗНА. УРУСПИЯ
  • 47 3.14К

    25 0 Отговор

    До коментар #27 от "Боже":

    Изгонили са я от магистралата, че плаши клиентите.
  • 48 бягай бе

    17 0 Отговор
    алшис кокона....Викай Курнаебия да направи да събери парсата
  • 49 Кога

    29 1 Отговор
    ще се разкарате от България, досадни сте, лош матриал, нахални, нагли, че и богати , особено тия в Бургас и Варна дето са се самонастанили
  • 50 Ила ш Чук

    25 0 Отговор
    УЧете сексология!
    Иначе няма да станете посланник

    Коментиран от #57

  • 51 Перо

    21 1 Отговор
    Всичко започна с военния преврат от 2014 г. с чужда помощ и провокирането на геноцид и война от подставеното ционистко ръководство, вече в две правителства. Защо никой не иска да намери причината за да оправи проблема с войната и възстановяването! Иначе е наливане на пари в каца, без дъно, стотици милиарди евро, долари и англ. лири, без никакъв ефект и със закрити сметки на главатарите на ционисткия режим!
  • 52 Механик

    28 2 Отговор
    "Посланик Илашчук: "Истината за войната в Украйна е страшна"
    Да, страшна е. Изгубихте войната, а заедно с нея изгубихте държавата си.
    Същата оная държава, която руснаците ви изградиха, оборудваха и ПОДАРИХА.
    Заслужихте си го. Не мрънкяйте!
  • 53 123456

    14 1 Отговор
    ееее, кой ви плаща тонера на вас , бе , хаймани , срам нямате . Единствено в локумджийниците едно време ги разтягаха по-протяжни и мазни .....
    Кажете ѝ да се сети за Алеята на ангелите - да се поосмихне малко тоз вам...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Браво на УКРАЙНА

    17 0 Отговор
    Подарихте 17млн. хектара земя-руска земя на байд .Вие как очаквахте да реагира РОССИЯ??????
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Флашчук

    11 0 Отговор
    няма нужда от чук, а от на тслата дръжката.
  • 59 Честно

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    да ти кажа с Кобилкина е чувство, с Илашчук малко ме е страх...на тъмно особено...!
  • 60 Сега

    15 1 Отговор
    ревете, а като правихте Майдан с американски пари, като прославяхте Бандера, а като не спазихте минските споразумения, като избихте невинни хора, се смяхте. Получихте си, каквото си просихте
  • 61 КАКТО ХАМАЗ ТАКА И УКРИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ПО

    9 1 Отговор
    МИСЛЯТ КАКВО ГИ ЧАКА КАТО КОЛЕХА ЕВРЕИ И РУСНАЦИ ! СЕГА ЩЕ СИ СЪРБАТ ПОПАРАТА !
  • 62 при него

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмпакис":

    само бира/скара....и мерак на бързо...
  • 63 ИЛАСЧУК Е ФАТАЛНАТА ЖЕНА КОЯТО

    11 1 Отговор
    ОТКАК ДОЙДЕ Е НА КАРЪК ЗА УКРИЯ - ДОТОГАВА ВСЕ ПЕЧЕЛЕХА ВОЙНАТА , А СЕГА ГУБЯТ НА ПОРАЗИЯ !
  • 64 ИЛАСЧУК ПРЕКРАСНО ЗНАЕ ,ЧЕ ТОВАРИЩ

    11 1 Отговор
    ПУТИН ОБЕЩА ЧЕ ЩЕ ИМА СЪД ЗА ФАШИСТКОТО ИЗБИВАНЕ НА РУСНАЦИТЕ ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА ! ......
    ТЯ Е В СПИСЪКА НА ФАШИСТКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНДАРАКИЯ ! ТОВА ЧЕ И ТЯ ПРОСИ ПОМОЩ ПРОТИВ РУСИЯ САЯМО ЩЕ И ПОМОГНЕ ДА ВИСНЕ ЗА КРАКАТА ДО ЗЕЛЕНСКИ !
  • 65 АВТОРКАТА СЪЗНАВА ЛИ ЧЕ Е ВЗЕЛА ИНТЕРВЮ

    16 1 Отговор
    ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛКА НА ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА УКРИЯ - СЪЗНАВА ЛИ ЧЕ Е ЕВРЕЙКА ИЛИ И ТЯ Е НАЦИСТКА !
  • 66 интересно защо украйна е продала на сащ

    14 2 Отговор
    цялата си черноземна територия без пари - такава земя има по света най - много още 5 пъти !
    такива предатели като укрите само в българия може да се намерят !
  • 67 ТАЯ ЛИ ГОВОРИ ЗА СВОБОДА

    12 1 Отговор
    КАТО РЪЦЕТЕ И СА КРЪВЯСАЛИ !?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Клиент

    9 0 Отговор
    Тая кака сексоложка ли е.
  • 70 9689

    11 0 Отговор
    На тази спасението е на околовръстното.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Бай Ху (By Who)

    9 1 Отговор
    Верно страшно. Тръпки мъ побиха кат видех тая на снимката.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 А така

    13 0 Отговор
    Сексоложката

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Рускиня

    12 1 Отговор
    Тази жена знае ли какво е вършил Шчепан и вършат неговите последователи?
  • 77 в търсене на истината

    8 1 Отговор
    ,,Прочистването на Авдеевка разкри много интересни нюанси. В този случай става дума за тела, изоставени от въоръжените сили на Украйна, на чиито униформи има американски и полски шеврони", каза Кимаковски.
    По-рано стана известно, че в Авдеевка са намерени оръжия, произведени на Запад. Командирът на специалния отряд "Викинг“ каза, че снарядите за автоматичния гранатомет са произведени в Полша и България.
    По време на отстъплението украинските въоръжени сили изоставиха голямо количество военна техника, включително западни образци: в социалните мрежи се разпространиха кадри с изоставен немски танк "Leopard" 2A4 край Авдеевка. Още един "Leopard", 2A5, и американска бронирана машина "Bradley" бяха унищожени от украинските въоръжени сили по време на отстъпление, за да не попаднат в ръцете на руските въоръжени сили.
    Какво се случва сега в Авдеевка?
    По Първи канал руските военни казаха, че части на инженерните войски в момента извършват разминиране в града. Само на 18 февруари са унищожени над 200 взривоопасни обекта. По време на отстъплението на украинските въоръжени сили те минират предимно улични кръстовища, сгради и сутеренни конструкции.
    В социалните мрежи се разпространяват кадри от прочистването на Авдеевка, руските въоръжени сили действат в частния сектор и други райони на града. Каналът "Двама майори“, според свои източници, съобщи, че в града са взети голям брой пленени.
    "Има много пленници от военновъздушните сили, само се чудят къде да г
  • 78 Будител

    8 0 Отговор
    Да бяхте правили любов, а не война...но нали сте слугина СЪШЪА..
    сега плачете...колкото по ревете за оръжия и пари, толкова повече ще плачете
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Будител

    10 0 Отговор
    А какво правеше Украйна и кликата на Зеленски от 2014.....убиваше цивилно население в Логанск и Донецк.....извършваше грабежи и геноцид....хората като видеха униформени и им викаха ЛЮДОЕДИ.....но рано или късно, цялата истина ще излезе на яве....Зеленски трябва да го съди трибунал за престъпления към човечеството....заради него цяла Европа е в колабс...
  • 83 геноцид

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "111111":

    Не са и правили опит да ги спазват , камо ли да ги нарушанат !
  • 84 Оклеса Илашчук?? Какво е работила покрай

    9 0 Отговор
    Граничния пункт на Черновци някога? Много хора е познават
    от Предишни години!! Била е на Стаж, на Практика??
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 1914

    5 0 Отговор
    Що го показвате тоя вампир....украински зомб..
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Малеейййй....

    0 0 Отговор
    Интервю с в.ам.п.ир...