Отидете към основна версия

2 895 38

Вето в ООН! САЩ блокираха резолюция за спиране на огъня в Газа

  • оон-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху

Това беше третото вето на Съединените щати от началото на боевете на 7 октомври, отбелязват агенциите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на огъня в ивицата Газа, съобщиха агенциите.

Текстът на проекта за решение беше изготвен от члена на Съвета Алжир и в него се отправяше апел за временно хуманитарно примирие в бойните действия.

Тринайсет членове на Съвета гласуваха за документа, Великобритания се въздържа. Това беше третото вето на САЩ от началото на боевете на 7 октомври, отбелязват агенциите.

"Вотът в подкрепа на проекторезолюцията е вот в подкрепа на правото на палестинците на живот. Обратно, вотът против нея е подкрепа за жестокото насилие и колективно наказание, което им се налага", заяви пред Съвета преди гласуването постоянният представител на Алжир в ООН Амар Бенджама.

Американският постоянен представител Линда Томас-Грийнфилд даде сигнал още в събота, че Вашингтон ще наложи вето на резолюцията от съображения, че приемането ѝ може да застраши преговорите между САЩ, Египет, Израел и Катар за договаряне на пауза в бойните действия и освобождаване на държаните от "Хамас" заложници в ивицата Газа.

"Всяко действие, което Съветът предприема сега, трябва да подпомага, а не да пречи на тези деликатни преговори. Затова смятаме, че така предложената резолюция точно в този момент ще се отрази отрицателно на тези разговори", заяви Томас-Грийнфилд пред Съвета преди гласуването. Тя добави, че настояването за безусловно и незабавно спиране на огъня, без да се изисква от "Хамас" да освободи заложниците, няма да донесе траен мир, а само ще продължи конфликта.

САЩ вместо това предложиха своя проекторезолюция, в която се призовава за временно прекратяване на бойните действия и се изразява позиция против намеренията на американския съюзник Израел за сухопътно настъпление в Рафах, става ясно от текста ѝ, който беше видян от Ройтерс. Вашингтон уточни, че няма да бърза с внасянето ѝ за гласуване, за да се осигури време за преговори.

Предложената от Алжир резолюция, на която САЩ наложиха вето, не обвързва сключването на временно примирие с освобождаването на заложниците и съдържа само призив за незабавно хуманитарно спиране на огъня и незабавно и безусловно освобождаване на заложниците.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.

Свързани новини