Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 08:50, обновена 27 Февруари, 2024 10:21 1 214 15

40-дневна пауза и размяна на заложници? "Хамас" проучва проектопредложение за примирие в Газа

  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Предложеното прекратяване на огъня предвижда болниците и пекарните в Газа да бъдат ремонтирани, а в анклава всекидневно да влизат по 500 камиона с помощи, посочи източникът

40-дневна пауза и размяна на заложници? "Хамас" проучва проектопредложение за примирие в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" е получила проектопредложение от свиканите в Париж преговори за примирие в ивицата Газа, включващо 40-дневно прекъсване на всички военни операции и размяна на палестински затворници срещу израелски заложници в съотношение 10 към един, съобщи днес за Ройтерс запознат с развоя на преговорите високопоставен източник, пише БТА.

Предложеното прекратяване на огъня предвижда болниците и пекарните в Газа да бъдат ремонтирани, в анклава всекидневно да влизат по 500 камиона с помощи и да бъдат доставени хиляди палатки и каравани за настаняване на разселените лица, посочи източникът.

Според проекта "Хамас" ще освободи 40 израелски заложници, включително жени, деца под 19 години, хора на възраст над 50 години, както и болните пленници, а в замяна Израел ще освободи около 400 палестински затворници и няма да ги арестува повторно, поясни източникът на Ройтерс.

Преговорите за примирие в Газа като че ли са най-сериозният опит от седмици за спиране на боевете в палестински анклав и за освобождаване на израелските и чуждестранни заложници.

Посредниците активизираха усилията си за прекратяване на огъня в Газа с надежда да предотвратят израелско нападение срещу град Рафах в южната част на ивицата Газа, където са се подслонили над един милион разселени жители на анклава.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не извършва бойни действия в Газа по време на рамазана, който започва на 10 март вечерта и ще приключи вечерта на 9 април.

Байдън, чиито коментари бяха предварително записани вчера и излъчени в предаването "Късното шоу със Сет Майерс" на телевизия Ен Би Си, заяви, че Израел е поел ангажимент да осигури възможност на палестинците да се евакуират от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм веган

    7 6 Отговор
    Чаршафосаните как се наиграха не е истина.
  • 2 Българка

    8 8 Отговор
    Няма да стане! За да няма войни и има мир, на територията на Палестина може да има само една държава. Това е Израел!
  • 3 Генерал Колев

    9 7 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 4 ТаУмВзе

    7 8 Отговор
    Само Геноцида на Моше е лачен де! Хахах Израел е Купен със крадено Нацистко ЗЛАТО. Или да си Припомним Венецианският търговец на Шекспир.

    Коментиран от #6

  • 5 Телохранител

    7 6 Отговор
    С терористи не се преговаря. Те се унищожават!

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Престани да пишеш глупости.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ми даааа

    2 5 Отговор
    Май евреите свършиха боеприпасите . Не се получи нова шестдневна война .
  • 9 направо не е истина

    2 7 Отговор
    С 300 000 армия срещу два милиона цивилно население , евреите забуксуваха .
  • 10 Глупости

    6 3 Отговор
    Как е възможно това, трябва да освободят всички заложници, а не само 40 за 400 палестински затворници.

    Коментиран от #12

  • 11 СрАЩ

    0 8 Отговор
    си изтеглиха агентите. Израел може да продължи да млати невинни.

    Коментиран от #13

  • 12 Генерал Колев

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости":

    Ами много добре. Нека сега всички граждани на света, политици, президенти и прочие, които критикуваха военните действия на Израел, видят кого защитиха! На практика оправдаха действията на зловещата терористична групировка ХАМАС. Как не ги е срам! Ужас!
  • 13 Генерал Колев

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "СрАЩ":

    Ислямисте, спри да манипулираш хората.
  • 14 Кради Кради

    5 0 Отговор
    Примирие с терористична групировка няма как да има! Тези от Хамас са като хлебарки и трябва да бъдат изчистени до последния!

    Коментиран от #15

  • 15 Българка

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кради Кради":

    Абсолютно! Поне 100 пъти съм го писала това. ХАМАС
    не са хора, а някакви вампири.