Отидете към основна версия

2 936 48

Новият шеф на НАТО? Джо Байдън избра Марк Рюте

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • марк рюте-
  • кая калас-
  • джо байдън

Съгласно правилата на НАТО генералният секретар се избира с единодушие, което означава, че Рюте все още трябва да получи подкрепата на всички 31 държави членки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи холандския министър-председател Марк Рюте за следващия генерален секретар на НАТО. Това съобщи за "Политико" американски служител в сряда.

Подкрепата на Байдън вероятно ще повлияе на повече съюзници да подкрепят кандидатурата на Рюте, след като месеци наред той и няколко други европейски лидери се бореха за поста. Американският служител е запазил анонимност, за да разкрие подкрепата на президента по въпрос, който той не е подкрепял публично.

По-рано в сряда "Политико" съобщи, че две трети от страните от НАТО подкрепят кандидатурата на Рюте да поеме ръководството на военния алианс по-късно тази година.

Мандатът на сегашния ръководител на НАТО Йенс Столтенберг, който от 2014 г. насам стабилно ръководи военнополитическия блок в бурни времена в трансатлантическата политика, приключва през октомври.

Нараства натискът за одобряване на кандидатурата на Рюте за лидер преди срещата на върха на НАТО през юли, която ще се проведе във Вашингтон за отбелязване на 75-годишнината на Алианса.

Естонският министър-председател Кая Калас изрази интерес към ръководния пост в НАТО по време на събитие, организирано от POLITICO през ноември. Но служители на НАТО твърдят, че тя не е в списъка, тъй като не е обявила кандидатурата си. Същото важи и за външния министър на Латвия Кришянис Кариниш, който миналата година направи мини обиколка из медиите, за да тества нагласата.

Пътят на Рюте към ролята на генерален секретар го поставя на курс на сблъсък с Русия, тъй като Алиансът се изправя срещу агресията на Владимир Путин две години след пълномащабната инвазия в Украйна.

А ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, холандският лидер ще трябва да се ориентира в скептицизма на републиканеца към НАТО и колективната сигурност.

Рюте не пожела да обсъжда кандидатурата си за ръководител на Алианса по време на Мюнхенската конференция по сигурността, събрала световните лидери през изминалия уикенд, като заяви, че си е научил урока още през октомври, когато изяви първоначален интерес.

"Направих грешка през октомври, когато говорих за това, че може би се интересувам от тази роля", каза той по време на малка медийна дискусия. "Не трябваше да го правя, затова реших да не говоря повече за това".

На Рюте му предстои да измине доста път, преди да вземе каквото и да било решение. Съгласно правилата на НАТО генералният секретар се избира с единодушие, което означава, че Рюте все още трябва да получи подкрепата на всички 31 държави членки.

Всеки кандидат за поста трябва да премине през Турция и Унгария, които се оказаха най-големите пречки пред приемането на нови членове. Съобщава се, че Турция е поискала уверения, преди да подкрепи Рюте, докато Унгария има дългогодишни разногласия с холандския премиер.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: