Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 21:51 1 713 28

Защо Марк Рюте е фаворит за шеф на НАТО

  • марк рюте-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • кая калас

Кой ще наследи Йенс Столтенберг на най-високата позиция в НАТО - това ще стане ясно най-късно през юли, когато във Вашингтон Алиансът ще празнува своята 75-годишнина

Защо Марк Рюте е фаворит за шеф на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-късно през юли ще стане ясно кой ще наследи Йенс Столтенберг на най-високата позиция в НАТО. Най-големи шансове засега има нидерландският премиер Марк Рюте. Защо?

Вече месеци наред Марк Рюте е най-често споменаваното име във връзка с избора на нов Генерален секретар на НАТО. Против досегашния премиер на Нидерландия досега говореше единствено неписаното правило, че в крайна сметка никога не е печелил кандидат, за когото се е спекулирало преди това, припомня в анализ германската обществена медия ARD.

Защо Рюте е фаворит

Днес обаче ситуацията е различна. Британското правителство вече огласи подкрепата си за Рюте, който според правителствен говорител в Лондон имал висок авторитет в Алианса и щял да бъде гарант за "силата на НАТО и готовността му да се отбранява и да възпира".

Същия сигнал на свой ред подаде и Берлин. Правителственият говорител Щефан Хабещрайт заяви, че нидерландският политик е великолепна кандидатура. "Канцлерът подкрепя номинирането на Марк Рюте за Генерален секретар на НАТО", обяви Хабещрайт.

Самият Мрак Рюте в последно време все по-често и демонстративно се изказва по принципни въпроси, свързани с отбранителния съюз. Стори го и на приключилата миналия уикенд Мюнхенска конференция по сигурността. Там предизборните заплахи, отправени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предизвикаха дискусия по въпроса какво ще правят европейците, ако симпатизантът на Путин отново влезе в Белия дом и ги остави сами в НАТО.

Ясно като бял ден е, че при такъв сценарий европейците ще бъдат принудени да харчат доста повече пари за своите армии. "Не бива обаче да вършим това единствено заради Тръмп. Вършим го, защото е в наш интерес", каза Рюте в Мюнхен. Междувременно европейците вече са единодушни, че ще трябва да инвестират повече за въоръжаване - дори ако зад океана на власт остане демократът Джо Байдън.

Но и в единия, и в другия случай отношенията между европейците и Вашингтон ще се нуждаят от преосмисляне. А за бъдещия нов Генерален секретар на НАТО това си е истинско предизвикателство.

Кой ще наследи Йенс Столтенберг на най-високата позиция в НАТО - това ще стане ясно най-късно през юли, когато във Вашингтон Алиансът ще празнува своята 75-годишнина. Мандатът на Столтенберг изтича през септември.

Норвежкият политик е преизбиран вече два пъти, а войната на Русия срещу Украйна го накара да поеме тази сериозна отговорност и да удължи мандата си. Той дори се отказа от привлекателната възможност да стане гуверньор на Норвежката централна банка. За нов мандат в Брюксел не е ставало и дума.

Самият Рюте смята, че може да поеме тази важна отговорност. В едно интервю преди няколко месеца той каза, че да бъдеш начело на НАТО е интересна задача. Но веднага добави, че добри шансове имала и една жена. "Това също ще е добре", каза Рюте.

Защо Калас няма шанс

Факт е, че за поста Генерален секретар на НАТО амбиции имаше и една жена - Кая Калас, премиерката на Естония, на няколко пъти даде да се разбере, че се надява да бъде първата източноевропейка на тази висока позиция. При всеки възможен повод тя подчертаваше, че нейната страна прави големи инвестиции за отбрана в рамките на НАТО като относителна сума спрямо БВП - и дори назидателно го натъртваше по адрес на западните партньори.

"Заедно с моя народ аз с голяма загриженост установявам, че се обръща прекалено малко внимание на онова, което къкри из руските ширини", каза Калас в началото на седмицата в реч, изнесена в Хамбург. А в интервю за германската обществена медия ARD тя призова замразените финанси на руската държавна банка в размер на стотици милиарди долара да се насочат като помощ за Украйна.

В редица европейски столици смятат, че подобно решение по юридически причини не е особено приемливо. Тъкмо настойчивостта и решителността на Калас по такива теми карат редица западни правителства да проявяват сдържаност към нейната кандидатура. Била прекалено емоционално настроена срещу Русия и фиксирана върху идеята за колективната вина на целия руски народ - така звучат аргументите срещу Калас като евентуална бъдеща лидерка на НАТО, обобщени от ARD.

В крайна сметка решаващата дума при избора на Генерален секретар има Вашингтон. Без благословията на Белия дом никой не може да се изкачи на тази позиция. А в момента Джо Байдън сякаш подкрепя Марк Рюте. Медиите цитират неназован поименно представител на американското правителство, който потвърдил този факт. Източникът казал дословно, че Рюте е "естествен лидер и добър комуникатор, чието ръководство ще се отрази добре на Алианса в днешните критични времена."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лоши новини

    2 18 Отговор
    За Русия.Много лоши.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 по стандартите на нату

    12 2 Отговор
    Бойните машини, прехвърлени от западните страни в помощ на украинската армия, бяха повредени от действията на плъхове и мишки. Това съобщи по-специално френски наемник във въоръжените сили на Украйна в интервю за Le Figaro.
  • 4 Защо Марк Рюте е фаворит за шеф на НАТО

    15 3 Отговор
    Очевидно защото не става за нищо друго
  • 5 Ъхъъъъъъ мозък

    12 0 Отговор
    той каза, че да бъдеш начело на НАТО е интересна задача.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ъмммм

    12 1 Отговор
    Дойче Зеле. Хахаха Какво да каже.
  • 8 Иванушка 🇷🇺

    14 1 Отговор
    Питайте Сър Елтън Джон 😆😆😆
  • 9 айде чао

    15 2 Отговор
    Тази боза, -дойчовата, няма да я чета.
  • 10 Мхм

    11 0 Отговор
    Защото изпраска България и Румъния за шенген.
  • 11 Защото е мекотело

    12 1 Отговор
    Удобно на сащ
  • 12 Гробар

    11 1 Отговор
    Как защо? Защото е най-пламенният фашист. Пък и холандците бяха най-ревностните подлоги на Хитлер навремето.
  • 13 Да бе

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃":

    Ти май си: дпсарче 0.5 yeni raki
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедовия

    14 1 Отговор
    Тоя ще го избират, или ще го назначават?. Май е второто. Те всички се назначават, знае се от КОИ. Разбихме си армията, уж съгласно Паси всичко щяха да ни предоставят от НАТОТО, май на върба!!!. Ха сега купувай хамерикански хвърчила на хартия и още и още боклуци. А пари откъде ???. Нека сега Соломончо да даде, ама не.

    Коментиран от #17

  • 16 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Защото е гей .

    Коментиран от #18

  • 17 Мхм

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дедовия":

    Паси се покри след Газа, естествено. Изпълзя за кратко, за да ляля за навални и атлантиката. Вероятно ще се покрие за дълго...
  • 18 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    На петдесетина години, няма семейство. Търсих в нета, но без резултат.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Милен Ганев честният

    5 5 Отговор
    Още един свален
    А50
    Факт от факти бг
  • 21 хххх

    5 1 Отговор
    Марк Рюте е фаворит за шеф на затвора!
  • 22 То е ясно

    4 0 Отговор
    Защо Марк Рюте е фаворит за шеф на НАТО.......нацистко арийска му е физиономията
  • 23 ДБил

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мхм":

    Ще получи черни щурмоваци...
  • 24 Артилерист

    4 1 Отговор
    Търсят ПиАр експерт като Столтенберг. И колко смешно звучи, че американците имали тежката дума при назначаването на този чиновник. Американците персонално си го избират и няма мислещ човек, който да твърди, че нещо в НАТО зависи от "Генералния",нали, секретар. Направо не се усещат що за абсурдни, пародийни сценки си разиграват при слагането на подобни карикатури навсякъде в тъй наречените "Международни" структури при настоящия американски ред, основан на(техните) правила...
  • 25 Избирател

    0 1 Отговор
    "във връзка с избора на нов Генерален секретар на НАТО"

    Какъв избор - то вече в диктатурата ЕС ще отменят всички избори - аз не си спомням някой някога де е избирал и сегашния, или пък председателката на ЕК - всички се назначават обаче праведната пропаганда продължава да приказва за избори.

    Че то избора на дядо Тошо навремето беше по истински - на какво се натресохме и защо ручахме жабетата.
  • 26 Симе

    0 0 Отговор
    Как защо?...Защото е женен за мъж и това е основна евроатлантическа ценност!
  • 27 Иван

    3 0 Отговор
    Защото е боклук сатанист и мрази Православието и Кирилицата.
  • 28 хххх

    1 0 Отговор
    Допйче Зеле.
Новини по държави: