Отидете към основна версия

1 406 28

Деликатно равновесие в Газа! "Хамас" очаква ново предложение за мир от Израел

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • исмаил хания-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху

Посредниците засилиха усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в Газа, където повече от милион разселени хора се укриват в южния край на анклава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" приключи преговорите за прекратяване на огъня в Кайро и сега чака да види какво ще донесат посредниците от преговорите с Израел през уикенда, каза в петък служител от въоръжената групировка, цитиран от "Ройтерс".

Посредниците засилиха усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в Газа, където повече от милион разселени хора се укриват в южния край на анклава.

Израел казва, че ще атакува града, ако скоро не бъде постигнато споразумение за примирие. Вашингтон призова своя близък съюзник да не го прави, предупреждавайки за огромни цивилни жертви, ако атаката срещу града продължи.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания се срещна с египетски посредници в Кайро, за да обсъдят примирието миналата седмица при първото си посещение от декември. Сега се очаква Израел да участва в преговорите този уикенд в Париж с посредници от САЩ, Египет и Катар.

Двама египетски източници по сигурността потвърдиха, че ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел ще се отправи в петък към Париж за преговори с израелците, след като приключи преговорите с ръководителя на "Хамас" Хания в четвъртък. Израел не е коментирал публично преговорите в Париж.

Представителят на "Хамас", пожелал анонимност, каза, че въоръжената групировка не е представила ново предложение на преговорите с египтяните.

"Обсъдихме нашето предложение с египтяните и ще изчакаме, докато се върнат от Париж", каза служителят на "Хамас".

Последният път, когато подобни преговори бяха проведени в Париж в началото на февруари, те изготвиха план за първото удължено прекратяване на огъня на войната, одобрен от Израел и Съединените щати. "Хамас" отговори с контрапредложение, което израелският премиер Бенямин Нетаняху след това отхвърли като "заблуда".

Все още се смята, че "Хамас" държи повече от 100 заложници, заловени при атаката срещу Израел на 7 октомври, която даде тласък на войната, казва, че ще ги освободи само като част от примирие, което завършва с изтегляне на Израел от Газа. Израел казва, че няма да се оттегли, докато" Хамас" не бъде унищожен.

Късно в четвъртък Нетаняху представи на своя кабинет по сигурността официален план за Газа, след като боевете спрат. Той подчерта, че Израел очаква да запази контрола на сигурността над анклава след унищожаването на "Хамас" и също така не вижда роля там за Палестинската власт (ПА), базирана на Западния бряг.

Вашингтон предпочита реформирана Палестинска Автономия.

Двама палестински служители, запознати с преговорите, казаха, че "Хамас" не е променила позицията си при последния натиск за постигане на сделка и все още изисква примирието да приключи с изтегляне на Израел.

Най-малко 29 514 палестинци са били убити и 69 616 ранени при израелски удари срещу Газа от 7 октомври насам, каза министерството на здравеопазването в Газа в изявление в петък.

В обобщение на операциите си в Газа през последните 24 часа израелската армия заяви, че е убила десетки бойци, локализирала е оръжия и е унищожила инфраструктура в Хан Юнис, западната част на Хан Юнис, централната част на Газа и Зайтун на север, където също е разкрила тунелни шахти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини