Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 17:50 1 386 28

Деликатно равновесие в Газа! "Хамас" очаква ново предложение за мир от Израел

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • исмаил хания-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху

Посредниците засилиха усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в Газа, където повече от милион разселени хора се укриват в южния край на анклава

Деликатно равновесие в Газа! "Хамас" очаква ново предложение за мир от Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" приключи преговорите за прекратяване на огъня в Кайро и сега чака да види какво ще донесат посредниците от преговорите с Израел през уикенда, каза в петък служител от въоръжената групировка, цитиран от "Ройтерс".

Посредниците засилиха усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в Газа, където повече от милион разселени хора се укриват в южния край на анклава.

Израел казва, че ще атакува града, ако скоро не бъде постигнато споразумение за примирие. Вашингтон призова своя близък съюзник да не го прави, предупреждавайки за огромни цивилни жертви, ако атаката срещу града продължи.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания се срещна с египетски посредници в Кайро, за да обсъдят примирието миналата седмица при първото си посещение от декември. Сега се очаква Израел да участва в преговорите този уикенд в Париж с посредници от САЩ, Египет и Катар.

Двама египетски източници по сигурността потвърдиха, че ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел ще се отправи в петък към Париж за преговори с израелците, след като приключи преговорите с ръководителя на "Хамас" Хания в четвъртък. Израел не е коментирал публично преговорите в Париж.

Представителят на "Хамас", пожелал анонимност, каза, че въоръжената групировка не е представила ново предложение на преговорите с египтяните.

"Обсъдихме нашето предложение с египтяните и ще изчакаме, докато се върнат от Париж", каза служителят на "Хамас".

Последният път, когато подобни преговори бяха проведени в Париж в началото на февруари, те изготвиха план за първото удължено прекратяване на огъня на войната, одобрен от Израел и Съединените щати. "Хамас" отговори с контрапредложение, което израелският премиер Бенямин Нетаняху след това отхвърли като "заблуда".

Все още се смята, че "Хамас" държи повече от 100 заложници, заловени при атаката срещу Израел на 7 октомври, която даде тласък на войната, казва, че ще ги освободи само като част от примирие, което завършва с изтегляне на Израел от Газа. Израел казва, че няма да се оттегли, докато" Хамас" не бъде унищожен.

Късно в четвъртък Нетаняху представи на своя кабинет по сигурността официален план за Газа, след като боевете спрат. Той подчерта, че Израел очаква да запази контрола на сигурността над анклава след унищожаването на "Хамас" и също така не вижда роля там за Палестинската власт (ПА), базирана на Западния бряг.

Вашингтон предпочита реформирана Палестинска Автономия.

Двама палестински служители, запознати с преговорите, казаха, че "Хамас" не е променила позицията си при последния натиск за постигане на сделка и все още изисква примирието да приключи с изтегляне на Израел.

Най-малко 29 514 палестинци са били убити и 69 616 ранени при израелски удари срещу Газа от 7 октомври насам, каза министерството на здравеопазването в Газа в изявление в петък.

В обобщение на операциите си в Газа през последните 24 часа израелската армия заяви, че е убила десетки бойци, локализирала е оръжия и е унищожила инфраструктура в Хан Юнис, западната част на Хан Юнис, централната част на Газа и Зайтун на север, където също е разкрила тунелни шахти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 6 Отговор
    днес слушах в колата , сутринта , че самите ГАЗАджии са се отрекли от ХАМАС!вярно ли е , или съм недочул?-сериозно питам
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 при това

    4 1 Отговор
    съотношение на силите думата "деликатно" равновесие буди усмивки.Може и повече четене на тълковен речник.
  • 4 Израел вече е осъден от света

    5 9 Отговор
    Въпрос на дни е решението да бъде подпечатано от съда в Хага и ООН
  • 5 За тази Газа !

    4 2 Отговор
    Дреме ми на газа !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 На тези от Хамас и Газа !

    5 4 Отговор
    Им трябва малко газ !
    И то от раз !

    Коментиран от #18

  • 8 Пълен фейк

    7 5 Отговор
    Геноцида на Израел продължава с пълна сила
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Генерал Колев

    6 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #20

  • 11 Даааа

    3 5 Отговор
    Вчера правителството на Съединените щати наложи вето на друга резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за „прекратяване на огъня“ при израелската атака срещу Газа. Това е третият път, когато администрацията на Байдън упражнява правото си на едностранно вето, за да защити продължаващата война на Израел за унищожение срещу цивилното население на Газа.От октомври близо 30 000 палестинци са били убити при израелската атака срещу Газа, 8 000 са изчезнали, а 70 000 са ранени, много от които катастрофално. Тези цифри вероятно са подценени. Около 1,9 милиона души, или четирима от всеки пет души в цялата ивица Газа, са останали бездомни, тъй като израелските сили систематично опустошават цели градски райони с масови разрушителни оръжия. Оцелелите биват принуждавани във все по-малки и по-малки райони, където са безмилостно избивани и тероризирани от израелски военни самолети и снайперисти, докато запасите от храна и лекарства свършват
  • 12 Даааа

    5 6 Отговор
    Умишленото масово убийство на палестински цивилни в Газа продължава в разрез със световното обществено мнение, както и с резолюцията за прекратяване на огъня, която беше приета с повече от три четвърти мнозинство в Общото събрание на ООН през декември. през януари на Международния съд (МС), най-висшият съдебен орган съгласно Хартата на ООН, че операциите на Израел в Газа биха могли „правдоподобно“ да попаднат в геноцида от 1948 г. конвенция.
  • 13 Даааа

    3 6 Отговор
    Като претекст за гласуване против последната резолюция за прекратяване на огъня вчера администрацията на Байдън представи предложена алтернативна версия на резолюцията, която беше толкова неясно формулирана, че беше неразбираема. Очевидно той призова за „временно прекратяване на огъня в Газа възможно най-скоро“ и не одобри плановете на Израел да щурмува Рафах, където милион души са потърсили убежище, „при сегашните обстоятелства“.По същото време, когато САЩ упражняваха правото си на вето в Съвета за сигурност, отделни съдебни процедури бяха в ход в Международния съд, което подчертава степента, до която Израел пренебрегва международното право от десетилетия в стремежа си да незаконно окупира и анексира палестинска територия.
  • 14 Даааа

    3 6 Отговор
    Тази резолюция изисква от Международния съд със седалище в Хага (Холандия) да разгледа какви „правни последици“ трябва да възникнат „от продължаващото нарушение от страна на Израел на правото на самоопределение на палестинския народ, от неговата продължителна окупация, заселване и анексиране на палестинската територия, окупирана от 1967 г., включително мерки, насочени към промяна на демографския състав, характер и статут на Свещения град Йерусалим, и от приемането от него на свързано с това дискриминационно законодателство и мерки?“Като част от този случай, презентациите от името на Палестина тази седмица включваха точно изложение на историческите записи. Тези презентации установяват, че половината от палестинския народ е бил „избит или прогонен от земята си през Накба от 1948 г.“, след което земята им „е разделена и половината от нея е разпределена на нова държава, която незабавно я разширява до 78 процента с груба сила . През 1967 г. ... Израел започна своята все още продължаваща окупация на цялата останала палестинска територия.
  • 15 Даааа

    2 7 Отговор
    Този процес на нарастващо етническо прочистване продължава до наши дни и „никъде това не се вижда по-ясно от броя на незаконните заселници, пребиваващи в окупираната палестинска територия, който е нараснал от приблизително 424 000 през 2004 г. до около 700 000 заселници днес.“ Тези фашистки въоръжени групи от заселници безнаказано извършват насилие срещу палестинци, ползвайки се със закрилата на израелската армия и санкцията на израелската държава.
  • 16 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    7 3 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 17 Има ли още човек в България

    4 8 Отговор
    Който да не е разбрал, че Израел са нацисти извършващи геноцид ?

    Коментиран от #21

  • 18 Пропаганда на геноцид в Газа

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "На тези от Хамас и Газа !":

    Е престъпление според съда в Хага и трябва да се преследва наказателно. За информация ти го казвам, че да не прекаляваш с тъпотиите
  • 19 Как звучи само

    2 8 Отговор
    "Хамас" очаква ново предложение за мир от Нациста Израел.....

    Коментиран от #25

  • 20 стоян

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Генерал Колев":

    До 10 ком - разбира се че арабските страни няма да приемат тия араби от газа - те просто използват палестинците от газа да тормозят и изнудват чрез тях евреите - постоянни атентати протести ракети стрелят постоянно

    Коментиран от #23

  • 21 Генерал Айзенхауер

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Има ли още човек в България":

    Хайде бе. Да видим кои са нацистите? Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г внезапно нападнаха Израел и убиха 1200 невинни мирни граждани. Вилняха в кибуците и изнасилваха жени и момичета. Накрая като животните завлякоха в тунелите на ГАЗА 253 граждани- старци, мъже, жени и деца. Възниква въпросът, от какъв зор палестинците нападнаха Израел? И сега оле-ле какво стана. Ами ще стане. ХАМАС ще бъде унищожена, това ще стане. Палестинците ще напуснат ГАЗА и ще мигрират в Египет и другите богати арабски държави. Това е крайно необходимо, за да има мир в региона, няма друго решение. Не е възможно палестинци и израелци да съжителстват заедно.
  • 22 Бесен язовец

    6 2 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 23 Генерал Колев

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    Така е Стояне. Като почнат да гърмят един ден в ЕС, нелегалните ислямски клетки, на много Народ ще му дойде акълът, ама ще бъде много късно.
  • 24 Анонимен

    6 2 Отговор
    Що се се умълчахте бе ? Трябваше да дойде генералът да ни го каже в прав текст, какво ни чака. Щото сте големи умници. Да защитавате ХАМАСките хладнокръвни терористи. Срам!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Чалмите

    2 1 Отговор
    много бързо клекнаха, това се и очакваше де
  • 27 Следовател

    5 0 Отговор
    С терористи не се водят преговори!
  • 28 Генералисимус Сталин

    5 1 Отговор
    Горката Европа, скъса се да приема наказателни пакети срещу Русия, без да вижда голямата ислямска опасност която я грози. Заслепени от омраза европейските комисари не искат и да чуят, че не Русия ще ги завладее. Друг е агресорът, маскиран с милионите ислямски мигранти нападнали ЕС като африкански скакалци. Тези ислямски чаршафи ще променят всичко в Европа и в крайна сметка ще я завладеят.Богатите арабски държави, емирите и ходжите доволно протриват ръце, натирили ислямската паплач да свърши без пушка дах гръмне черното дело. Това могат да направят глупавите европейски комисари, които се имат за много умни. Първата държава, която ще падне от мюсюлманското нашестиве е Република Северна Македония. До 10 - 15 години ,тя ще стане първата превзета от мюсюлманството ислямска държава. Честито! Израел бил такъв, израел бил онакъв. То ви е за главите. Слепци! .