Отидете към основна версия

1 297 32

Антониу Гутериш: Войните в Газа и Украйна унищожиха авторитета на Съвета за сигурност на ООН

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • антониу гутериш-
  • украйна-
  • русия-
  • газа-
  • хамас

Миналата седмица САЩ за трети път наложиха вето на резолюция на ООН за хуманитарно спиране на огъня в Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление, че Съветът за сигурност на ООН не е успял да реагира адекватно на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа и на руската инвазия в Украйна, и каза, че тези конфликти "може би фатално" са подронили авторитета на най-важния орган на световната организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той заяви това днес по време на откриването на 55-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, като отбеляза, че Съветът за сигурност често се оказва в задънена улица и че е "неспособен да предприеме действия по най-важните въпроси за мира и сигурността в наше време".

"Липсата на единство в Съвета по въпросите за руската инвазия в Украйна и за израелските военни операции в Газа, последвали ужасяващите терористични атаки на 7 октомври, подриха тежко, а може би и фатално неговия авторитет", каза генералният секретар на ООН. "Съветът се нуждае от сериозна реформа по отношение на състава си и на методите си на работа", допълни Гутериш.

Миналата седмица САЩ за трети път наложиха вето на резолюция на ООН за хуманитарно спиране на огъня в Газа.

Около 1,5 милиона палестинци са настанени в претъпкани палаткови лагери и други импровизирани подслони в град Рафах, който се намира на границата с Египет. Повечето от тях са напуснали домовете си в северната част на Газа в опит да се спасят от израелската офанзива.

Гутериш определи Рафах като центъра на операциите за доставяне на хуманитарни помощи в палестинския анклав и предупреди, че едно пълномащабно израелско нападение срещу града би имало опустошителни последствия. "Това би забило последния пирон в ковчега на нашите програми за хуманитарна помощ", каза генералният секретар на ООН.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: