Отидете към основна версия

28 Февруари, 2024 17:47, обновена 28 Февруари, 2024 17:47 14 737 219

Втори фронт на войната? Приднестровието се обръща за помощ към Москва

  • молдова-
  • русия-
  • украйна-
  • приднестровие-
  • вадим красноселски

Приднестровието се отцепи преди разпадането на СССР през 1991 г. и води кратка война срещу новата независима държава Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и Румъния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите на непризнатото Приднестровие ще се обърнат за помощ към Русия заради натиск от страна на Молдова. Това решение взеха участниците в конгреса на депутатите от всички нива, който се проведе в Тираспол по инициатива на президента на непризнатата "република" Вадим Красноселски, цитиран от ТАСС.

"Приемаме обръщение към Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация с искане за прилагане на мерки за защита на Приднестровието в контекста на нарастващия натиск от страна на Молдова, като се вземе предвид фактът на постоянно пребиваване на територията на Приднестровската молдовска република. на повече от 220 хиляди руски граждани и уникалния положителен опит от руското мироопазване край Днестър, както и статута на гарант и посредник в преговорния процес", се казва в резолюцията.

Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски на 23 януари призова своите отбранителни и разузнавателни институции да поддържат "високо ниво на военна готовност" и да провеждат редовни учения за тази цел, предава Ройтерс.

Приднестровието се отцепи преди разпадането на СССР през 1991 г. и води кратка война срещу новата независима държава Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и Румъния.

Повече от три десетилетия на тясната ивица земя конфликтът остава замразен - 2000 руски "миротворци" остават на разделящата ги линия. По същество, обаче, това са местни жители с руски паспорти.

Но напрежението нараства, откакто правителството на Молдова въведе мито през Новата година върху вноса и износа, като част от стремежа си за присъединяване към Европейския съюз. Регионът, зависим от помощта на Москва, твърди, че митата вредят на бизнеса му, а Красноселски ги осъди като "средновековен налог".

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду осъди инвазията на Русия в Украйна и твърди, че Москва е планирала да я отстрани, докато Москва я обвини, че насажда атмосфера на русофобия в страната.

Приднестровието на свой ред твърди, че Украйна е планирала убийството на нейни лидери и обвини Молдова, че обучава украински бойци.

Молдова получи зелена светлина от ЕС през декември да започне преговори за присъединяване към 27-членния блок, заедно със съседна Украйна. И двете страни са изправени пред дълъг процес, включващ много промени и реформи за постигане на стандартите на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 115 гласа.

Свързани новини