Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 17:45 9 933 104

Грандиозен скандал! Лондон се скара на Олаф Шолц

  • великобритания-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • таурус-
  • ракети-
  • украйна

Германският канцлер Шолц беше обвинен в явна злоупотреба с разузнаване за разкриване на подробности за британската помощ за украинските сили, пише "Индипендънт"

Грандиозен скандал! Лондон се скара на Олаф Шолц - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц беше обвинен в "явна злоупотреба с разузнаване" за разкриване на подробности за британската помощ за украинските сили, пише "Индипендънт".

Шолц заяви, че Германия няма да изпрати в Киев Taurus, берлинската версия на ракетата Storm Shadow, като посочи риск страната му да бъде пряко въвлечена във войната, имайки предвид помощта на Обединеното кралство и Франция за Украйна .

Шолц каза в понеделник, че Taurus е "много далекобойно оръжие" и добави: "Това, което се прави за контрол на целите от страна на британците и французите, не може да бъде направено от Германия. Всеки, който се е сблъсквал с тази система, го знае."

Запитан дали се притеснява, че германските войници ще трябва да отидат в Украйна, за да контролират указването на целите на ракетите, Шолц каза, че "германските войници не трябва в нито един момент и по никакъв начин да бъдат свързвани с целите, до които достига тази система Taurus" и добави "не и в Германия."

"Това е груба злоупотреба с разузнаване, умишлено предназначена да отклони вниманието от нежеланието на Германия да въоръжи Украйна със собствена ракетна система с голям обсег", каза Тобиас Елууд, бивш председател на комисията по отбрана на Камарата на общините.

Той добави, че думите на Шолц несъмнено ще се използват от Русия за ескалация на реториката.

В Германия, Шолц е изправен пред критика, защото не е предоставил помощ, търсена от Украйна, особено оръжия с голям обсег, необходими за спиране на напредъка на Русия на бойното поле.

Нуждата от оръжия с голям обсег като крилати ракети Storm Shadow и Taurus беше повторена от Володимир Зеленски, който признава, че войските му изпитват недостиг на боеприпаси.

Миналата седмица германските законодатели призоваха правителството да достави допълнителни оръжия с голям обсег на Украйна, но отхвърлиха призива на опозицията, който изрично я призоваваше да изпрати крилати ракети с голям обсег Taurus.

Предложение, изготвено от управляващите партии, призова правителството да продължи военната подкрепа и каза, че "това включва доставката на допълнителни необходими оръжейни системи с голям обсег и боеприпаси", за да се даде възможност за атаки срещу "стратегически важни цели далеч в тила на руския агресор". "

Тази неуточнена формулировка позволи на правителствените законодатели да се застъпят за изпращане на ракети Taurus или не.

Последните коментари на г-н Шолц бяха критикувани като "безотговорни" от германските опозиционни депутати.

Норберт Ротген, високопоставен депутат от ХДС, бившата управляваща партия на Ангела Меркел, каза: "Изявлението на канцлера относно предполагаемото участие на Франция и Великобритания в експлоатацията на крилати ракети с голям обсег, използвани в Украйна, е напълно безотговорно."

Германският канцлер открито се сблъска с френския президент Еманюел Макрон и отказа да приеме идеята за разполагане на войници на НАТО или западни войници във войната в Украйна.

Риши Сунак във вторник потвърди, че правителството на Обединеното кралство има "малък брой" войници, разположени в Украйна, но добави, че Великобритания няма планове за широкомащабно разполагане на войски в засегнатата от войната нация.

"Освен малкия брой персонал, който имаме в страната, подкрепящ въоръжените сили на Украйна, ние нямаме никакви планове за широкомащабно разполагане", каза говорителят на премиера пред репортери, добавяйки, че голям брой украински войници се обучават във Великобритания и Лондон подкрепяше Киев с оборудване и доставки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стойко

    21 175 Отговор
    Моя голям приятел бившия депутат Антон Тодоров е публикувал линкове с ударения днес трети руски военен полигон за няколко дни от ВСУ и свалените също днес руски изтребители с пленените от Украинците руски пилоти които са успели да катапултират. Антон е написал текст под публикациите че ликува и танцува от радост и кеф като мен💃🕺...Ето текста на Антон а аз танцувам 💃🕺🕺ли танцувам 🕺💃🕺 и не моа се запрааа-
    МУЗИКА ЗА УШИТЕ И ОЧИТЕ МИ! ТАНЦУВАМ СЪЩО ОТ КЕФ! КАКТО СА ГИ ПОДКАРАЛИ - ПО 2-3 НА ДЕН - СКОРО рашистите ще останат без самолети!
    Украинците анихилират рашистката авиация - свалиха още два Су-34.
    Линк към публикацията - в първия коментар.

    Коментиран от #9, #16, #38, #44, #88, #98

  • 3 Бай Пън

    162 27 Отговор
    Сега е нужно малък брой руски персонал при хутите в Йемен и да се потапят наглосаксонски и франкофонски гемии.

    Коментиран от #18, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИСТОРИЯ

    156 15 Отговор
    Германците още помнят.
  • 6 Иго

    142 18 Отговор
    Агресорите се уляха ,дебнат се ,лъжат се и тайно от народа хвърлят милиарди и оръжие на украинската фашистка хунта!!
  • 7 ТаУмВзе

    50 7 Отговор
    Улалааа! Са крачето ще обвини Путин баце. Хахах
  • 8 Хохо Бохо

    177 18 Отговор
    Чакай малко. Излиза, че в 404 има британски и френски военни, които контролират по какви цели ще се използват ракетите. Това ли ни казва Шолц? Играта май доста загрубя, ама доста и то благодарение на рожбите на бракове между близки роднини от острова.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Янко Виа

    154 13 Отговор
    Не изкривявайте новината,Шолци директно е казал,че британци управляват ракетите и водните дронове.Какво е решението?Утилизация без пленници.

    Коментиран от #33

  • 11 Воин

    105 10 Отговор
    И пак ли настъпват?Е такова чудо не бях виждал.Хем унищожаваме руснаците,хем ревем ,хем бягаме
  • 12 ВЪПРОС НА ВРЕМЕ

    146 16 Отговор
    Руснаците искаха мир в Донбас и бяха готови да го изтъргуват срещу Крим. Искаха и Украйна да не влиза в НАТО и да няма далекобойни ракети близо до тях. Не го получиха доброволно и започнаха да си постигат целите доброзорно. Сега тъпите западняци ще дават оръжия именно за стрелба на вътре в Русия, явно още не разбрали че руснаците не се шегуват. А когато им отвърнат на удара, ще са изненадани.
  • 13 Явно и ти и антон

    85 8 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    Живеете в друго измерение
    Помочко
    Късат ви шортите
  • 14 ДБил

    74 8 Отговор
    "Това, което се прави за контрол на целите от страна на британците и французите"
    Тоест само територията на укра използват сунаците...
  • 15 ГЕРБЕР

    22 119 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    РУСИЯ ЧЕ ПАДНЕ. И БЪЛГАРИЯ ЧЕ ИМА ПРИНОС В РАЗПАДА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.

    Коментиран от #27

  • 16 Хохо Бохо

    78 8 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Сумска област, село Хотен, на 26 км от руската държавна граница

    В хангара, който преди войната е бил използван за съхранение на селскостопанска техника, нашите партизани забелязват вражески персонал и оборудване: система за противовъздушна отбрана „Бук М-1“, танкер на украинските въоръжени сили и повече от 7 души персонал.

    Целта е поразена със 152 мм боеприпаси с прецизно насочване „Краснопол“.
  • 17 ЖЕНА

    26 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аз ще танцувам когато":

    шаиаката СТАНА ЧЛЕН НАШАИКАТА----НЪЛ ТЪИ
  • 18 Ъхъ

    59 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Пън":

    Предстои посещение на парламентарна делегация, която да се запознае с нуждите на йеменските другари!
  • 19 ГЕРБЕР

    22 81 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Пън":

    Само Англосаксите и БАЙДЪН милеят за православните славяни. Да живее братска Украйна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 т-п трол соосоиден

    87 9 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    Като си толкова отворен, що не отидеш да се биеш срещу ушанките в Украйна, а се излагаш като кравиатурен герой, питайки "ушанки, къде сте"? Там са, бе пич, беги на фронта да ги стреляш с твоя Глог.

    Коментиран от #43

  • 22 сигурно

    74 10 Отговор
    Ако продължавате да си играете с огъня , Путин ще ви направи лунен пейзаж без да му мигне окото !!
  • 23 uk и usa са хитри

    54 4 Отговор
    само чакат силните като България, Румъния ,Словения,Молдова и др минат под ножа първо и после може да направат нещо ако има файда
  • 24 Грую

    69 14 Отговор
    Русия отново ще освободи Европа от фашизма. Олаф заминава при дядо си от СС.
  • 25 М3 голд

    86 6 Отговор
    Далекобойните ракети ще удрят дълбоко във вътрешността на Русия. Както от 2014 г атакуват Донецк, ще атакуват Крим, и градове на 200-400 км. И това правят в момента Англия с техен персонал, Франция също. Германия не иска и я хокат. Ами цитираните от мен държави са във война с Русия, нищо че имат състав примерно няколкостотин човека. Те са участници като обслужващи ракетна и друга техника, разузнавателни комплекси и системи. И ако един Посейдон ги оплиска като начало да не се чудят откъде им дойде. Немецът си прави сметката. Оставя си вратичка, даже при необходимост, да пусне газ по здравата тръба. Политика.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ОМБРЕ

    50 7 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБЕР":

    ПРИГОТВИ СИ МИСТРИЯ ЩЕ ВДИГАШ ПАМЕТНИК НА АЛЬОША ----МНОГО ВИСОК

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Даскал

    74 3 Отговор
    Голям майтап!:) UK се опитват да накарат германците да воюват с Русия! Кой знае защо германците не искат!:) Направо не е за вярване!:) Е! Това , ако стане значи не само Германия , ами цяла EU не си е научила урока!:0

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Демократ

    14 38 Отговор
    Ясно е че Германция и Афстрия са уж в Ефропа но са с рашкия, добре че са Британците че Американосите са прекалено тъ пи че да схванат накъде отиват нещата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Демократ

    5 25 Отговор

    До коментар #29 от "Даскал":

    Германия и Рашкия са все чифутски продукти.А бе да си китайочифутин в днешно време все си добре
  • 35 Наблюдател

    6 40 Отговор
    Шолц е слуга на блатниците
  • 36 Става

    17 4 Отговор

    До коментар #27 от "ОМБРЕ":

    АМА КОГА ВЪРБА РОДИ ЯГОДИ.
  • 37 Фалконети

    38 1 Отговор
    Както обичам да казвам - пепелянките се хапят в торбата !
  • 38 😆😆😆

    48 8 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Дай ги да ги видим бре🙄
    Няма никакви доказателства за свалени самолетижщ су-34 от окрайна, но в БГ знаят😆😆😆

    Коментиран от #51, #55

  • 39 Факти

    45 4 Отговор
    Аз пък се карам на вас???Защо толкова искате да се изпратят такива ракети ???Ядрена война ли искате???Как ще обясните това на българите???Или най малкото дрон върху вашата редакция?Мислите моля ви???

    Коментиран от #60

  • 40 Казано разбрано

    55 5 Отговор
    Шолц каза, че ракетите Storm Shadow се обслужват в Украйна от английски и френски военнослужещи. Няма намерение да изпраща германски военни да обслужват Taurus, т.е. да воюват с руснаците.
  • 41 бай Шолц директно го каза

    58 4 Отговор
    Има англичани в Окрайна които да насочват ракетите . В тоя случай де факто англичаните стрелят по руснаците .

    Коментиран от #45, #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 т-п трол кримълноиден

    16 27 Отговор

    До коментар #21 от "т-п трол соосоиден":

    Иди ти на фронта да се биеш срещу украинците,ама не ти стиска.След теб трябва да вървят два тира с памперси
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Селяка

    9 36 Отговор

    До коментар #41 от "бай Шолц директно го каза":

    Ами ще стрелят защо да ги бавят. Кимчо,иранците.китайците кака дават оръжие на руснаците,които го използват срещу цивилни.

    Коментиран от #56

  • 46 Бърн

    13 37 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    НЕ Слава на Русия . Русия е тъмнина и робство .
  • 47 Така ли бе

    20 3 Отговор

    До коментар #44 от "Стойко":

    А не искаш ли да ти парфюмирам шишарката със собствените ти задни секрети
  • 48 И такааа

    13 6 Отговор
    Германците въоръжават евреите и кюрдите,Америка хубаво ги демилитизирали фашистка Германия продължение на 50 години те не са стока
  • 49 Така ли

    10 3 Отговор

    До коментар #44 от "Стойко":

    Не искаш ли да ти излекувам кариеса със шут без да ходиш на зъболекар

    Коментиран от #50, #53, #59, #63

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А бе

    8 31 Отговор

    До коментар #38 от "😆😆😆":

    Само днес украинците са свалили три Сута,кво се правиш че не знаеш?
  • 52 Не само Шолц

    29 5 Отговор

    До коментар #41 от "бай Шолц директно го каза":

    Самият зеления казва в USA, че в Украйна на февруари 2022 г. имало към 20 000 иноземни войници - това е ЕДНА ДИВИЗИЯ!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 реру

    14 15 Отговор

    До коментар #38 от "😆😆😆":

    "... Няма никакви доказателства за свалени самолетижщ су-34..."


    Публикация във "ФАКТИ" дали върши работа?

    "Тежки дни за руската бойна авиация! Украйнската армия свали още два изтребителя Су-34"

    Коментиран от #61, #72

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Защото подобни

    5 13 Отговор

    До коментар #39 от "Факти":

    ракети (Искандер) руснаците използват още от началото на войната, че и по-далекобойни - по Киев и цяла Украйна.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бат Котьо

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "така е брат":

    Ела бе,ще те изчалстря,щете направя цветен като коледна елха

    Коментиран от #65, #67

  • 63 ОНЗИ

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Така ли":

    Един шут в кривата ти гроzна муцуна и после забърсвам пода с теб и лай Наата които си изпуснал.
  • 64 Отговарям на

    1 8 Отговор

    До коментар #54 от "И тия 19 242 рубли":

    "реру", пост 31 който се гордее с подобна МРЗ. Не следиш ли постовете?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Само питам

    23 7 Отговор

    До коментар #54 от "И тия 19 242 рубли":

    Руснаците с 270 лева купуват тон Донбаски въглища .
    Ти за колко пари купуваш един тон ?

    Коментиран от #96

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Тагаренко е подписал с Умеров писмо

    27 5 Отговор
    за готовността на България да помага на Украйна .
    Така че колкото по-бързо избият приматите избиращи всякакви евроатлантически у р о д и заслужават да бъдат заличени от лицето на земята.
  • 71 Бат Котьо

    0 2 Отговор

    До коментар #67 от "мамулчо":

    Не не мога. Директно ти го забождам.

    Коментиран от #74, #75

  • 72 Разглезено богаташче от БСП

    10 13 Отговор

    До коментар #55 от "реру":

    Публикация във "ФАКТИ" дали върши работа?
    Хааахахахахах........ отде ви копат такива тъппани бе!?
  • 73 Грандиозен скандал

    35 4 Отговор
    На връх 3 март - националният ни празник, Денков е подписал документ, в който се казва, че България се изправя срещу Русия. Това не е шега или глупост, това е безочливо незачитане мнението на българския народ. Този самозабравил се "политик" ще бъде неглижиран заедно с подписания от него документ.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ха ха ха ...смешник

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Бат Котьо":

    А мога ли ти бръкна с боксова ръкавица из от заде ?

    Коментиран от #76

  • 76 Ами

    6 0 Отговор

    До коментар #75 от "ха ха ха ...смешник":

    Мога да ти услужа с хубава метална четка за почистване на барбекю,да го проходиш хуубавоо.
  • 77 всеобхватна подкрепа

    27 7 Отговор
    Тоест Сапунджи АкаДенкофф продаде България на дрYсания Зельоньй ФюрЪр!Оставка с ъ с е л! Съд и затвор за цялата Интимна шайка на Посолството!
  • 78 Али Луя

    30 7 Отговор
    Да е жив и здрав Пан Зеленски да копае дълги години злато и диаманти в Сибир. Денков може да му прави компания с кирката, колкото може.

    Коментиран от #101

  • 79 Николета

    22 7 Отговор
    Вижте европейските лидери и вижте Путин. Сравнете.
  • 80 реру

    19 0 Отговор

    До коментар #58 от "и къде го прочете това бе учен":

    "И от коя година е ?"


    Познай... Владеенето на руски език не задължително.../поне за цифрите/...

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Кочо

    7 16 Отговор
    Нищожеството Шулц е немският аналог на наш Станишко. Няма какво да се чудим.

    Коментиран от #84

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Абе защо тези

    17 10 Отговор
    островяни са толкова гадни и нищо не им се случва?
    Русия трябва да поразява и центровете на приемане на решенията!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гост 2

    8 6 Отговор
    Каква поза е заел само единият от снимката. Явно на такива като него смелостта им стига само да се качат отгоре и да заемат изХодна позиция.
  • 88 хитлер

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Ти и твоя интимен приятел А .Тодоров сте едни неща които мястото им е в тоалетната.Няма да ви се размине ликуването и ще танцувате около гробовете на близките си.
  • 89 Слуга на дявола

    17 6 Отговор
    и какво се оказа че Путин е прав запада срещу русия до последния г лу пав украинец
  • 90 димо

    17 4 Отговор
    Руснаците са много търпеливи тези Англичани са най големите подстрекатели и провокатори всички знаят ,че те и с тяхна помощ бяха потопени Руски военни кораби ( нашите предатели бяха много щастливи ) както и взривяване на Кримският мост те организираха . Тези нагли, долни, противни, хитри подли, колонизатори грабители отдавна заслужава няколко САРМАТ А " Мечет на Възмездието " за да отидат завинаги дъното на океана . ( че са били ядрена сила нищо няма да промени само са броени минути ще заминат завинаги ) защото островът е много благоприятен за тая цел . Американците ще се замислят сериозно да отвърната на ли удара или не ?- защото победители няма да има. Ще настъпи веднага мир и спокойствие в очакване на " Какво ще стане сега ? "
  • 91 Призна си сунакът

    13 2 Отговор
    че имат войски в покрайна. Не, че е новина и никой не знае, но Русия знае си знае работата.
  • 92 Нима някой се е

    16 1 Отговор
    съмнявал, че англоамериканските лъжци, двуличници и ястреби на нато не водят скрита война срещу Русия с подривни действия? Шолц просто ги издъни, защото не може да ги търпи. Германия не е партньор с америка, те са конкуренти, не забравяйте. Силна Европа(Германия) означава слаба англоамерика и обратното. Защо според вас Англия излезе от ЕС?
  • 93 Ама много завоалирано сте го написали

    17 0 Отговор
    и си кълчите езика:)

    На обикновен български език:
    Шолц е казал че няма да изпраща Таурус защото украинците не знаят как да боравят с тях. И че не иска както французите и британците да изпраща свой персонал да насочва стреля по руснаците.
    И не е никаква "секретна информация", че британски и френски военни оперират с ракетите си, срещу руснаците.
    Всички го знаем отдавна!

    Коментиран от #94

  • 94 Май ще има скоро пак квичене

    13 2 Отговор

    До коментар #93 от "Ама много завоалирано сте го написали":

    от сорта: "Ама Путин уж казваше, че няма да напада страни от НАТО, пък ето че нападна, лъжеца"

    Търпение, търпение, ама е до време!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Не знам руснаците

    1 9 Отговор

    До коментар #66 от "Само питам":

    колко дават за крадени донбаски въглища, аз съм с климатик.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 репа

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Антон Тодоров - Мумията ли ве - бивш гербераст-престъпник няма. Крумови закони за вазе.
  • 99 Ти да видиш?

    6 1 Отговор
    Германския канцлер взел, че казал истината която всички я знаят. Само Лондон и Париж си мислят, че са измамили света като уж пращали само ракети на Украйна. Всеки нормален човек на планетата Земя знае, че украинците само натискат спусъка за стрелба, всичко останало се върши от онези които са им дали ракетите. Това е истината, всичко останало са "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ".
  • 100 Ганьо

    4 1 Отговор
    Когато България дава нещо на Украйна, всички казват какво е дала и т.н., включително всички подробности. Но щом друг дава не трябва да се казва. А стига де.
  • 101 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #78 от "Али Луя":

    Едва ли ще достигнат до Сибир.Малко ли удобни клони има по площадите в София.
  • 102 Ввв

    2 0 Отговор
    Шолц не само прилича на мишок,той си е и по душа такъв!!!
  • 103 Енвер Ходжа

    4 0 Отговор
    Да им имам разузнавателните "секрети" на британците! По-добре да си дават парите за ремонт на флотата им, която вече се показа недееспособна, отколкото да се "дървят" "разузнавателно"!
  • 104 Когнитивен Дисонанс

    1 0 Отговор
    Единният Запад...
Новини по държави: