Отидете към основна версия

3 610 63

Последните пари за украинската армия! Киев все по-отчаяно се нуждае от американска военна помощ

  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • пентагон-
  • боеприпаси-
  • нато

Министерството на отбраната на САЩ все още разполага с около 4 млрд. долара от президентските средства за Украйна, което позволява на Пентагона да използва собствените си запаси, за да изпрати военно оборудване на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пентагонът обмисля дали да се възползва от последния останал източник на финансиране за военна помощ в подкрепа на военните усилия на Украйна срещу Русия, дори и без гаранции, че тези средства ще бъдат допълнени от Конгреса, са заявили пред CNN няколко представители на отбраната.

Министерството на отбраната на САЩ все още разполага с около 4 млрд. долара (7.32 млрд. лева) от президентските средства за Украйна, което позволява на Пентагона да използва собствените си запаси, за да изпрати военно оборудване на Киев.

Преди това обаче Пентагонът не желаеше да похарчи нито част от тези оставащи средства без гаранции, че те ще бъдат възстановени от Конгреса чрез искането на администрацията за допълнително финансиране в размер на 60 млрд. долара (109.84 млрд. лева), тъй като вземането от запасите на Министерството на отбраната без план за попълване може да се отрази на военната готовност на САЩ.

Но тъй като Украйна все по-отчаяно се нуждае от американска военна помощ, а републиканското ръководство в Камарата на представителите отказва да проведе гласуване за предоставяне на повече средства, висши служители в областта на отбраната обсъждат дали има някаква вътрешна финансова опора, която би позволила на министерството да похарчи поне част от оставащите 4 млрд. долара, за да помогне на Украйна да се бори с Русия.

Все още не са взети никакви решения, подчертават служителите. Но разговорите за този вариант и за други потенциални планове "Б" са станали все по-наложителни през последните няколко седмици, тъй като ситуацията на бойното поле в Украйна става все по-тежка, твърдят служителите.

Длъжностни лица са заявили, че отделът може да продължи да изразходва част от тези 4 млрд. долара дори без да намери вътрешни средства, които да бъдат използвани за попълването им. Но не би било прецедент Пентагонът да намери допълнителни, неочаквани източници на финансиране.

Миналата година Министерството на отбраната обяви, че е открило счетоводна грешка, която е довела до надценяване на размера на помощта, която Министерството на отбраната предоставя на Украйна, с 6,2 млрд. долара. Тези допълнителни средства осигуриха на министерството резерви, които му позволиха да изтегли военната помощ за Украйна за по-дълго време от предвиденото, съобщи по-рано CNN.

Запитан във вторник дали министерството обмисля да похарчи част от оставащите пари, прессекретарят на Пентагона генерал Патрик Райдър заяви, че няма какво да съобщи, но че Пентагонът продължава да проучва начини да продължи да подкрепя Украйна.

"Ще продължим да търсим начини, по които можем да подкрепим Украйна в борбата ѝ за свобода и за запазване на суверенитета ѝ", коментира Райдър.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: