Last news in Fakti

2 Март, 2024 11:33 1 717 16

Шефът на Пентагона се оправда за болницата, републиканците са гневни

  • лойд остин-
  • пентагон-
  • джо байдън-
  • републиканска партия

Лойд Остин се извини за начина, по който се справи с въпроса, включително и на самия Джо Байдън, но появата му пред комисията беше първият път, когато законодателите можеха директно да го разпитат

Републиканските конгресмени критикуваха министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин след изслушването му в четвъртък за това, че не е разкрил диагнозата си за рак на простатата, операцията и последвалата му хоспитализация на президента Джо Байдън или дори на неговия заместник в Пентагона, съобщава "Ройтерс".

Остин, с подкрепата на демократите в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, се опита да разсее обвиненията, че неговата тайна застрашава националната сигурност или че незабелязаното му отсъствие демонстрира липсата му на влияние в демократичната администрация на президента Джо Байдън.

Но републиканците, които се стремят да победят Байдън на президентските избори през ноември, запитаха как президентът на САЩ може с дни да не разбере, че Остин е хоспитализиран.

"Намирам за много тревожно, че секретарят може да бъде хоспитализиран за три дни, без никой друг в администрацията дори да забележи", каза конгресменът Майк Роджърс, председател на комисията.

"Това предполага, че съветът на министър Остин не е търсен или взет под внимание в Белия дом, дори докато военните операции продължават в Близкия изток.

Припомняме, че Остин не каза на Байдън или дори на собствения си висш екип за диагнозата си рак или първоначалната операция на рак на простатата през декември. Той също не е направил подобни уведомителни обаждания, когато е бил хоспитализиран на 1 януари за следоперативни усложнения.

Помощниците на Остин, които бяха с него в болницата, решиха сами да прехвърлят пълномощията му на неговия заместник, когато той беше преместен на 2 януари в интензивното отделение, тъй като вече нямаше да има достъп до защитени комуникации.

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс е била на ваканция в Пуерто Рико и не ѝ били казано колко дълго ще ръководи, че Остин е в болница или дори че е болен, казват служители.

Републиканците се нахвърлиха върху него, като казаха, че самият Байдън не би знаел на кого да се обади в криза. Хикс също не би осъзнал сериозността на ситуацията.

"Ако някой американски работник направи това, което направихте вие, той ще бъде уволнен", каза Нанси Мейс. Те не са номер две в командната верига на най-великата и смъртоносна бойна сила в света."

Джим Банкс, републиканец, определи тайната хоспитализация като позор. Той посочи китайски и руски сметки, които описват хаос и лошо управление в Пентагона.

"Това, което направихте, ни засрами", каза Банкс.

Някои видни републиканци, включително бившият президент Доналд Тръмп, призоваха Остин да бъде отстранен от поста си.

"Изненадан ли си, че президентът не поиска оставката ти? Изненадан съм", каза Банкс.

Остин отговори: "Президентът изрази пълна вяра и доверие в мен."

Остин се извини за начина, по който се справи с въпроса, включително и на самия Байдън, но появата му пред комисията беше първият път, когато законодателите можеха директно да го разпитат.

Изслушването беше едно от най-спорните и лични, с които Остин, пенсиониран генерал с четири звезди и първият чернокож министър на отбраната на Америка, се е сблъсквал в кариерата си.

Силно уединен, Остин се надяваше да запази здравословното си състояние за себе си. Но неговото отношение към въпроса имаше обратен ефект, предизвиквайки публичен спектакъл, както и политически фурор, който доведе до множество разследвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диагнозата е руска

    19 4 Отговор
    Праснаха му мъжкото достойнство в бункера и уж болен от рак. Залужни също го праснахаи го "уволниха :))
  • 2 Бесен-_ Язовец

    18 4 Отговор
    В САЩ назначават сажди за министри.

    Коментиран от #12

  • 3 3.14К

    18 2 Отговор
    Лойд Остин е същият като Колин Пауър с еврупетката която размахваше преди да нападне Ирак!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе, то с него и

    13 1 Отговор
    Без него, все тая. И този е като Деменцията!
    ДРУГИ управляват САЩ и Пентагона. Този просто го показват, за шеф. Но не върши никаква работа там.
  • 6 КОТарАК

    2 11 Отговор
    оооо..при ПУти такива не минават...9 грама в сердце постой не зови..
  • 7 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    То си пише:Не давайте храна на животните!Щото после боледуват.
  • 8 Българин

    11 1 Отговор
    Истината, е че в процес по смяна на пола и така оправдава ходенето си в болница! Дава пример на натовската армия, какъв трябва да е новия нео либерален войник!
  • 9 Гилма

    4 0 Отговор
    ,,Амистат, да гледа и да види какво са правили с дедите му тогава Плантаторите .
    Сега да им е слуга .
  • 10 Бъдеще

    3 0 Отговор
    Както биха казали китайците:
    黑色简单的猴子

    А те знаят точно за какво говорят...
  • 11 факуса

    2 1 Отговор
    чичо томовците винаги го отнасят
  • 12 д-р пол

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Имаш нужда от ваксина против бяс .
  • 13 Грозев е еничарин

    3 0 Отговор
    Ужким Путин беше болен от рак,а то кво стана с тоя тъмен американец,вай вай
  • 14 нищо не знаят руснаците

    5 0 Отговор
    Имал е счупен нокът и затова вече 3 месеца неможе да се въстанови.Никой храбър американски военен не е подлаган досега на такива мъки.Герой!
  • 15 Пръц

    1 0 Отговор
    Абе,оставете го шебека намира.Бил е в Зоопарка за преглед.
  • 16 Свирепи създания

    0 0 Отговор
    Ей такива озлобени и на прага на смъртта, като Байдъна и негъра искат да тласнат света към унищожение. "Достоен" завършек на жалкият им, изпълнен с отрова, омраза и мръсотия живот.