Отидете към основна версия

2 104 104

Христо Грозев: В близките месеци ще имаме отговор на въпроса как точно е бил убит Навални

  • христо грозев-
  • месеци-
  • отговор-
  • убийство-
  • алексей навални

Седмиците преди смъртта той получаваше медикаменти, за които никой не му казваше какво има в тях. Казваха му, че са антибиотици заради някакъв грип. Не е сложно да се инсценира смърт по този начин, ако това е целта… особено един човек, който е много отслабнал, в тежко състояние, коментира разследващият журналист

Снимка: btvnovinite.bg

Хиляди хора в Русия изпратиха на 1 март в последния му път руския опозиционер Алексей Навални, рискувайки да бъдат арестувани. Опелото и погребението се състояха в Москва под скандирания „НЕ на войната“ и „Русия без Путин“. В този ден Христо Грозев се прости от дистанция със своя приятел.
С разследващия журналист, участвал в създаването на отличения с „Оскар“ документален филм „Навални“, разговаря журналистът от bTV Христиания Червенкова.

– Ще има ли пробуждане у хората в Русия?

– Пробуждане вече има, въпросът е дали ще има кураж да излязат на улицата и да крещят. Има и много хора, които са против войната, свободата е заразна. Когато ти си готов да кажеш една истина, ти си готов да кажеш и друга истина. Наистина има голям шанс да се отприщи това свободно говорене.
Много сложно би било за Путин да оправдае репресии в църква, репресии на гробище, тъй като един от фалшивите му образи е на православен вярващ диктатор. Мисля, че на него му е много трудно да пусне целия си репресивен апарат.

– Какво може да кажете за личните си разговори с Навални?

– Няколко дни, след като той се беше съвзел физически след отравянето с новичок, ние разкрихме опита за убийство. И аз на една вечеря го попитах: „Ако ти имаше възможност да се върнеш назад във времето преди 20 години, и някъде на улицата да срещнем младия Путин, преди да е станал президент и имаше възможност да го бутнеш в реката, условно да кажем, да го елиминираш от бъдещето – би ли го направил? Той се замисли само за секунда и каза: „НЕ, аз съм вярващ човек и не съм аз, човекът, който може да сложи края на живота на някого, включително и на най-големия ми враг". И това казано няколко дни, след като той е бил цел на убийство. Това е най-голямата метафора какъв е – колко е различен от Путин и защо Путин се страхуваше от него.

– Защо той реши да се върне в Русия, да излежи присъдата, да участва в съдебен процес и да прекара тази присъда в затвор в Сибир?
– Попитах го. Попитах не само него, защото знаех, че от него ще получа отговор, който звучи като лозунг. Попитах съпругата му, попитах децата му. Получих един и същи отговор – ако не се върне, той става един изгнаник, който просто ще говори от телевизионния екран от Youtube на народа, но той няма да бъде част от народа. Всички бяхме готови и очаквахме, че има 50% риск той да бъде убит и 50% да оцелее. Да, имаше риск той да бъде убит, но имаше и някаква надежда той да излезе като Нелсън Мандела, да излезе и да надживее режима. Именно тази надежда го водеше, но остави и резервен план… В случай, че аз бъда убит, както той казва в края на филма „Налвани“, това означава, че Путин толкова го е страх от вас, че вие трябва да вземете щафетата. И жена му взима щафетата – това е което виждаме сега.

– Какво крепи децата и съпругата на Навални?

– Крепи ги мисленето за бъдещото, а не за миналото. Юлия Навалная стана изведнъж шеф на екипа на Навални, без да иска това. Тя вече мислеше за бъдещето, за нови санкции, за срещи с политици, за да им обясни какво точно да направят, за да го боли режимът на Путин. Тя повтаряше цяла вечер: „Аз не искам самият Путин да бъде наказан, защото той вече няма как да изпита болка от това, което се случва с него. Но тези около него все още могат да бъдат наказани.

– Ще разследвате ли неговата смърт, Вие знаете ли кой уби Алексей Навални?

– Седмиците преди смъртта той получаваше медикаменти, за които никой не му казваше какво има в тях. Казваха му, че са антибиотици заради някакъв грип. Не е сложно да се инсценира смърт по този начин, ако това е целта… особено един човек, който е много отслабнал, в тежко състояние. Паралелно работим върху това разследване и съм сигурен, че в близките месеци ще имаме отговор на въпроса как точно е бил убит.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания