Отидете към основна версия

4 123 88

Кримският мост и три летища в Москва бяха затворени

  • украйна-
  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • летище-
  • летища-
  • мост-
  • дронове-
  • кримски мост-
  • москва

Украйна атакува руския агресор с дронове, а руски бойци извършиха инвазия в Белгородска област

Снимки: БГНЕС/ EPA

Кримският мост, свързващ Русия с окупирания украински полуостров Крим, както и три летища в руската столица Москва бяха временно затворени, предаде focus.de.

Заради атаки с дронове руските власти са взели решение да спрат полетите в Москва като предпазна мярка. Най-малко пет украински дрона са били забелязани в небето над столицата – в деня, в който Владимир Путин ще получи нов президентски мандат.

А Кримският мост е бил атакуван масирано с безпилотни летателни апарати от ЗСУ. Освен това през последните дни Украйна засили ударите и по петролни рафинерии на руска територия.

Руски бойци, сражаващи се на страната на Киев, извършиха инвазия в Белгородска област, докато милиони руски граждани избират новия стар президент Путин във вот, в който няма опозиционен кандидат.

Украински щурмови дронове с голям обсег на действие, изпратени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са поразили 12 руски петролни рафинерии от началото на войната, каза днес за Ройтерс източник от украинското разузнаване, предаде БТА. Представители на властите в Краснодарска област в Южна Русия, съобщиха, че украински дронове са атакували тази нощ петролната рафинерия в Славянск, на 70 км северно от главния град в областта.

Украинският източник заяви, че рафинерията, която преработва около 4,5 милиона тона суров петрол годишно и произвежда гориво главно за износ, е била атакувана при операция, организирана от СБУ и други украински сили. "Службата продължава да прилага стратегия за подкопаване на икономическия потенциал на Русия и намаляване на притока от петродолари, които врагът насочва към войната", каза той. "Дронове на СБУ успешно атакуваха наскоро общо 12 петролни рафинерии в Русия", допълни източникът. Това число не включва операциите, осъществявани от украинското военно разузнаване (ГУР), което също атакува рафинерии с дронове, отбеляза втори източник от разузнаването.

Петролът и петролните продукти са важен източник на приходи за Русия, която ги изнася в десетки страни по света. Киев разработи и използва дронове с голям обсег в опит да отвърне на Русия, която през февруари 2022 г. предприе пълномащабна инвазия в Украйна и извършва въздушни нападения с ракети и дронове с голям обсег на действие.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: