Отидете към основна версия

4 183 33

Матео Салвини: Трябва да чуем и гласа на руснаците

  • италия-
  • русия-
  • матео салвини-
  • владимир путин-
  • кремъл

Съединените щати и Европа заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни, тъй като Путин е стиснал задържаните в медиите опоненти и е попречил на други да се кандидатират срещу него

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският вицепремиер Матео Салвини се дистанцира в понеделник от критичния отговор на западните лидери за убедителната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия, като каза, че присъдата на избирателите трябва да бъде приета, предава "Ройтерс".

Путин, който вече ръководи Русия от близо четвърт век, спечели тридневните избори, които приключиха в неделя с рекордно за постсъветското свлачище, удължавайки управлението му с още шест години.

Съединените щати и Европа заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни, тъй като Путин е стиснал задържаните в медиите опоненти и е попречил на други да се кандидатират срещу него.

Но Салвини, който е лидер на италианската крайнодясна партия Лига и беше верен съюзник на Путин преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., каза, че резултатът трябва да бъде приет, защото "когато хората гласуват, те винаги са прави".

"Те (руснаците) гласуваха и ние признаваме това, надявайки се, че 2024 г. ще бъде годината на мира", каза той пред репортери в кулоарите на конференция в Милано.

Забележките на Салвини подчертават вътрешното напрежение в коалиционното правителство на премиера Джорджия Мелони.

Външният министър Антонио Таяни, лидер на центристката партия Forza Italia и вицепремиер заедно със Салвини, заяви в неделя, че президентските избори в Русия не са били "нито свободни, нито честни".

Попитан за забележките на Салвини в понеделник, Таяни каза: "Външнополитическата позиция на Италия е тази на външния министър".

Самата Мелони все още не е коментирала руския вот, но изрази силна подкрепа от страна на Италия за Украйна по време на двугодишната ѝ борба да отблъсне нахлуващите руски сили.

Миналия месец Салвини си навлече критики в Италия заради отговора си на смъртта на най-видния опонент на Путин Алексей Навални в отдалечена арктическа наказателна колония.

Въпреки че повечето западни правителства обвиниха Москва за причиняването на смъртта на Навални - обвинение, отхвърлено от Кремъл - Салвини каза, че присъдата трябва да бъде задържана, докато "руските лекари и съдии" установят истината.

Лигата е под 9% преди изборите за Европейски парламент през юни, далеч от над 30%, на които се радваше преди пет години.

Анализаторите казват, че в опит да възобнови подкрепата си, Салвини се е придвижил още повече вдясно, но промяната все още не е променила социологическите проучвания към него.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: