Last news in Fakti

18 Март, 2024 19:01 4 130 33

Матео Салвини: Трябва да чуем и гласа на руснаците

  • италия-
  • русия-
  • матео салвини-
  • владимир путин-
  • кремъл

Съединените щати и Европа заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни, тъй като Путин е стиснал задържаните в медиите опоненти и е попречил на други да се кандидатират срещу него

Матео Салвини: Трябва да чуем и гласа на руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският вицепремиер Матео Салвини се дистанцира в понеделник от критичния отговор на западните лидери за убедителната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия, като каза, че присъдата на избирателите трябва да бъде приета, предава "Ройтерс".

Путин, който вече ръководи Русия от близо четвърт век, спечели тридневните избори, които приключиха в неделя с рекордно за постсъветското свлачище, удължавайки управлението му с още шест години.

Съединените щати и Европа заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни, тъй като Путин е стиснал задържаните в медиите опоненти и е попречил на други да се кандидатират срещу него.

Но Салвини, който е лидер на италианската крайнодясна партия Лига и беше верен съюзник на Путин преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., каза, че резултатът трябва да бъде приет, защото "когато хората гласуват, те винаги са прави".

"Те (руснаците) гласуваха и ние признаваме това, надявайки се, че 2024 г. ще бъде годината на мира", каза той пред репортери в кулоарите на конференция в Милано.

Забележките на Салвини подчертават вътрешното напрежение в коалиционното правителство на премиера Джорджия Мелони.

Външният министър Антонио Таяни, лидер на центристката партия Forza Italia и вицепремиер заедно със Салвини, заяви в неделя, че президентските избори в Русия не са били "нито свободни, нито честни".

Попитан за забележките на Салвини в понеделник, Таяни каза: "Външнополитическата позиция на Италия е тази на външния министър".

Самата Мелони все още не е коментирала руския вот, но изрази силна подкрепа от страна на Италия за Украйна по време на двугодишната ѝ борба да отблъсне нахлуващите руски сили.

Миналия месец Салвини си навлече критики в Италия заради отговора си на смъртта на най-видния опонент на Путин Алексей Навални в отдалечена арктическа наказателна колония.

Въпреки че повечето западни правителства обвиниха Москва за причиняването на смъртта на Навални - обвинение, отхвърлено от Кремъл - Салвини каза, че присъдата трябва да бъде задържана, докато "руските лекари и съдии" установят истината.

Лигата е под 9% преди изборите за Европейски парламент през юни, далеч от над 30%, на които се радваше преди пет години.

Анализаторите казват, че в опит да възобнови подкрепата си, Салвини се е придвижил още повече вдясно, но промяната все още не е променила социологическите проучвания към него.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матео Салвини:

    10 65 Отговор
    Ако не се подмажа на Путин ще ми спрат копейките.

    Коментиран от #20, #31, #32

  • 2 Дичко

    43 1 Отговор
    Пунта и пластика в ЕС
  • 3 Хахахаха

    72 4 Отговор
    Абе сега е момента Путин да им каже, че ще се кандидатира още един мандат!😂😂😂😂😂 Лошо ще им стане.

    Коментиран от #11

  • 4 европеец

    6 49 Отговор
    Да ходи в окупираните украински територии и да ги чуе, ама клекнал и с отворена уста.
  • 5 Реално

    7 65 Отговор
    Е какво да каже Салвини като путлер му е пълнил касичката от години.
    Вземеш ли веднъж от ръката на Мордор, ставаш poб за цял живот.
    Пълно е с такива продажници във всички държави от ЕС, но у нас е направо пандемия.
    Няма партия без купени от фашисткия режим на Путлер политици, има и цели партии създадени и контролирани от гнездото на Zлото.

    Коментиран от #7

  • 6 отворете си добре ушите

    53 1 Отговор
    той ви говори от години, сега вече и действа
  • 7 БКП - румен пилона и буда ломоносов

    6 36 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    Още случая "Ало, Ваньо” показа две неща:
    1.Борисов не може да откаже услуга на Гоце - архитект на Тройния шлем в полза на Путин
    2.Има хора извън официалната власт, които държат Борисов със записи и вероятно други компромати и зависимости.
    Това се доказа в свалянето му през февруари 2013 г с метеж - две седмици след постановката за покушение срещу руския агент Доган, когото обвини в опит за убийство.
    Последва Костинброд - явна постановка.
    Избирането на човек като Пеевски за шеф на ДАНС.
    Всичко това е възможно, ако зад него стои някоя могъща сила, която е блокирала нашите институции и нямаше как това да не е Русия.
    Последва доказателството Южен поток и срива на КТБ.
    През 2016 г последва оставка на еднолично управление на Борисов, залагайки успеха на неизбираемия кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева? Защо?
    Сега вече е напълно ясна - заради Турски поток било е нужно
    1.всички демократи да бъдат изгонени от властта и да им запушат устите най-шокиращото е дело срещу военния министър Ненчев, че нарушил интересите на руска корпорация)
    2.да бъде избран резидента Радев, който слага за енергиен министър скандалния шеф на Булгаргаз Николай Павлов да блокира азерския газ.
    3.кооптиране на патрЕотите във властта в помощ на Русия
    -Каракачанов да върне руските зависимости в армията
    -да се улесни руското заселване на Черноморието
    -а Сидеров направо продаде министерството на икономиката на Пеевски
    Тогава всъщност Русия тотално подчини държавата
  • 8 ТИГО

    5 42 Отговор
    Путлепоклонник ,отврат !! Страхливец ,Дучето се върти в гроба !!
  • 9 Банда съветски иZмekяpи !

    8 38 Отговор
    Салвини е като нашия чалгар Слафчо - цял живот е бил на руска хранилка .
  • 10 Сантуцо

    31 4 Отговор
    Матео подсказва, после ще показва!
  • 11 Хайде

    3 29 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    време е да се кандидатира за император или най-малкото фюрер на Русия
  • 12 Цензура

    38 4 Отговор
    Я, имало в ЕС политици с глави на раменете....

    Коментиран от #13

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 29 Отговор

    До коментар #12 от "Цензура":

    Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...Дори при кратка разходка из Москва, може да установиш ТОТАЛНОТО им ОПРОСТАЧВАНЕ.

    Коментиран от #15, #21

  • 14 Слуга на дявола

    28 4 Отговор
    браво малко са западните лидери които биха отговорили честно и по съвест
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Руснаците ги спасили по време на ковида,

    16 2 Отговор
    но фашисти винаги са остават фашисти.
    Надявам се че Бог ги наблюдава.
  • 17 Байгън

    14 2 Отговор
    Салвини, Путин, руснаците, са много лоши бед гайс! Не са демократи и дупедавци ,като българските политици, например. Неприемливо ,вери сед.
  • 18 Сократ

    12 2 Отговор
    Типичното изказване на лицата на издръжка на някое НПО или директно на посолство. Щом някой западен политик каже истината или поне думичка за националните интереси, веднага се започва с хулите. Означава ли, че всички истински българи милеещи за България сме путинисти? Ами щом така ни определяте, значи всички българофили сме путинисти. А за вас родоотстъпници, да горите в ада.
  • 19 Констатираща

    13 2 Отговор
    Естествено, че за враговете на Русия, изборите няма да са честни, както и ако в страната цареше "демокрация", както е при нас, но пак не сме доволни от резултатите. Винаги ще има недоволни, но това няма значение, също тъй както в неприятните за Запад държави, никой не може да се меси на изборите им. Казано е "Глас народен - глас Божи". Трябва да приемат резултатите и трябва да си "налягат дрипите" западните мародери, за да не стане по-лошо за всички. Някой меси ли се на техните избори и дали ги държи под лупа, тъй както правят те?! Нима при тях има демокрация, щом се потискат народните негодувания, щом се опитват да контролират света и всички инакомислещи! Изглежда лошо им се объркаха плановете за превземането на най-цветущата и необятна страна с богата природа и ресурси, за която ламтят, да я превърнат в поредната колония, но сметките им излязоха криви. Руският народ не се предава лесно както народите на останалите сервилни страни. Сега ще има да наблюдаваме различни сензации от отчаяните хегемони. Ще бъде доста забавно, но жалко за жертвите и за престъпленията, които правиха, правят и ще продължават да правят по света с подстрекаването на войни, създаването на интриги и атентати!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сал.вини е

    1 6 Отговор
    Жаб.арски болшевишки мин.етчия
  • 23 Тя и Мелони

    9 0 Отговор
    Говореше много след изборите, но спря след като баба Урсула я заплаши, че ще и спрат паричките. В Европа нито един политик, не може да изказва лично мнение. С изключение на Орбан, но и на него му видяха сметката . Европеистика политика е обща и тя е проамериканска друга няма и е демократична. Всички останали не са.
  • 24 ТЕ НЕ КАЗВА , ТЕ ЛАЯТ. АМИ ТОВА МОГАТ!

    4 0 Отговор
    ИСТЕРИЯТА ГИ ТУШИРА !! ТЕЯ ПСИХОПАТИ ОТ ТАЯ ГЕЙЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ИДИЛИЯ СА В СТРЕС. ТЕ СА ОТДАВНА НЕЗНАЧИМА БИТА КАРТА ЗА СВЕТА И ТОВА ГИ ВАДИ ИЗВЪН РЕЛСИ. ИСТЕРИЧНИ ОЯДЕНИ ПСЕТА , КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ НЯКОЙ ГИ ИМА ЗА НЕЩО. ЦЯЛАТА ТАЯ САГА ОТ 2 ГОДИНИ НАСАМ ,ГИ ИЗВАДИ НА ПОКАЗ И СВЕТА ВИДЯ ЕДНИ БЕЗУМНИ ЧУДОВИЩА ЛАКЕИ ВЪРЗАНИ НА КАИШКА НА ГОСПОДАРЯ, БЕЗ КОЙТО СА БЕЗСИЛНИ ДА СЪЩСТВУВАТ,КАМО ЛИ ДА СА В СИТУАЦИЯТА Р . ПРЕСТЪПНИЦИ , КОИТО НЯМАТ ГРАМ МОРАЛ И ОТГОВОРНОСТ ПРЕД СВЕТОВНАТА ОЩЕСТВЕНОСТ ЗА ИЗВРАТЕНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ . ТЕЗИ ЛЮДЕ РЕШИЛИ ДА ДАВАТ ОЦЕНКИ , ТЕЗИ КОИТО НИКОЙ НЕ ИЗБИРА А СЕ НАЗНАЧАВАТ СВИСШЕ ОТ ГОСПОДАРЯ- УРСУЛИЦА, ШОЛЕСТИЯ ,ВАРЕЛА ,СТОЛИНБЕРГА , ВСЕ ДИРЕКТНО НАЗНАЧЕНИ,БЕЗ ИЗБОР.

    Коментиран от #30

  • 25 Стеф

    0 0 Отговор
    Как са пропуснали, тази "бяла лястовичка"
  • 26 Бай Ху (By Who)

    0 0 Отговор
    Мола ви се вижте там барнете нещо по превода. С гугле преводач не съ получава добре.
  • 27 палячо

    0 1 Отговор
    Италианска копейка.
  • 28 Духа много вятьр

    1 0 Отговор
    Който е против Путин е платена евроатлантическа подлога!
  • 29 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    Гласът го чухме - 90% от руснаците искат настоящото. Война, разруха ,смърт. Не знаем какво точно си мисли Салвини, но това е единственият възможен прочит.
  • 30 Р.К.И.

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ТЕ НЕ КАЗВА , ТЕ ЛАЯТ. АМИ ТОВА МОГАТ!":

    Руснаците избраха война. А ако я получат на своя територия, какво ще пееш?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: