Отидете към основна версия

974 26

Шефът на "Хамас": Спиране на огъня само при изтегляне на израелската армия от Газа

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • исмаил хания

Лидерът на радикалната палестинска групировка Исмаил Хания обяви днес, че движението му стои твърдо зад поставените си условия за спиране на огъня в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания обяви днес, че движението му стои твърдо зад поставените си условия за спиране на огъня в ивицата Газа, включително за изтеглянето на израелските войски от крайбрежната територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние държим на нашите изисквания: трайно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на врага от ивицата Газа, завръщане на разселените хора в домовете им, допускането на цялата хуманитарна помощ, от която се нуждаят хората в Газа, възстановяване на ивицата, вдигане на блокадата и сключването на почтена сделка за размяна на (държани в Израел палестински) затворници (със заложници)", заяви Хания в реч в телевизионен ефир по случай днешния Ден на Йерусалим.

Така нареченият Ден Ал Кудс (Ден на Йерусалим на арабски) се отбелязва в Иран от Иранската революция през 1979 г. насам в последния ден на рамазана в знак на солидарност с палестинците.

Междувременно САЩ обявиха, че не очакват израелският удар, който причини смъртта на седем хуманитарни работници на неправителствената организация "Световна централна кухня" в ивицата Газа да повлияе на преговорите за освобождаване на държаните от "Хамас" израелски заложници в замяна на пуснати на свобода от Израел палестински затворници.

"Преговорите за прекратяване на огъня и за споразумение за заложниците са в ход. Не очаквам да бъде оказано някакво особено влияние върху преговорите във връзка с този удар", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини