Last news in Fakti

1 Април, 2024 23:23 2 570 56

Високо напрежение! Техеран обвини Израел за смъртта на ирански генерал от Революционната гвардия в Сирия

  • иран-
  • израел-
  • дамаск-
  • сирия-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция-
  • аятолах али хаменей

Израелските военновъздушни сили многократно са бомбардирали цели в съседна Сирия в опит да попречат на Иран и съюзническите му милиции като ливанската "Хизбула" да разширят военното си влияние в страната

Високо напрежение! Техеран обвини Израел за смъртта на ирански генерал от Революционната гвардия в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералът от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) на Иран Мохамед Реза Сахеди е бил убит днес при израелски удар по сградата на консулството му в Дамаск, съобщи иранското държавно радио, цитирано от БТА.

Според иранската информационна агенция Тасним генералът е отговарял за операциите в Сирия и Ливан.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (SOHR) потвърди убийството на командващия Силите Кудс, едно от петте разклонения на КГИР.

Според предварителната информация при нападението са били убити също двама ирански съветници и петима членове на КГИР. Това е вторият пореден ден, в който Израел нанася удари по сирийска територия.

Според иранската държавна телевизия резиденцията на посланик Хюсеин Акбари се е намирала на първия етаж на засегнатата част от сградата. Дипломатът и семейството му обаче са останали невредими, се казва в съобщението. Предполага се, че поради религиозния празник там не е имало служители.

При днешното нападение в квартал в западната част на Дамаск, е разрушена пристройка до иранското посолство, където се е помещавало консулство, съобщи сирийската агенция САНА. Снимки в социалните мрежи показват гъст дим и отломки до основната сграда на иранското посолство.

"Приблизително в 17:00 ч. тази вечер израелският враг предприе въздушна агресия откъм окупираните сирийски Голански възвишения, насочена към сградата на иранското консулство в Дамаск", съобщи САНА, цитирайки сирийски военен.

Той съобщил на агенцията, че сирийската ПВО успяла да прехване няколко от израелските ракети. Но все пак атаката довела до разрушаването на цялата сграда, а всички, които са били вътре, са загинали или ранени.

Израелските военновъздушни сили многократно са бомбардирали цели в съседна Сирия в опит да попречат на Иран и съюзническите му милиции като ливанската "Хизбула" да разширят военното си влияние в страната, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ватни размисли

    24 49 Отговор
    Иранският генерал що не си е седял в Персия?

    Коментиран от #9, #29

  • 2 ........

    49 15 Отговор
    Това са последните усилия на НетаНаЯху да въвлече Иран и така според плана на Кисинджър да врътне една световна война само и само,за да се задържи на власт и да може да взима още пачки под масата.Корумпиран е.От мъкненето на пачки херния е получил,защото тежат.Истинските евреи не искат войни.Не всички са преродени нацисти като тоя.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    50 13 Отговор
    "Ако някой е атакуван от евреите,това е сигурен знак за добродетелта на този човек.Този който не е преследван от евреите и който е награждаван от тях е безполезен и опасен."

    -Йозеф Паул Гьобелс

    Коментиран от #20

  • 5 Боруна Лом

    37 13 Отговор
    ИЗРАЕЛ ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЧИФУТИЗИРА!
  • 6 Русофил

    8 16 Отговор
    Като гледам девиците са на привършване вече и ще почнат да използват за девици всички,
    които са се възнесли по-късно.
  • 7 Израел прекалява

    55 11 Отговор
    къде сте бе борците за "мир" от Европа. Що за бедни душици сте и несмеете да мъцнете!

    Коментиран от #13

  • 8 Това вече е било

    25 7 Отговор
    На 03.01.2020 в околностите на Багдад американски дрон изпари генерал Касем Солеймани, текущия командир на силите КУДС. Аргументирано може да се твърди, че на тази позиция има сериозно текучество.
  • 9 Волдемар Илич

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "ватни размисли":

    Наричаме го международен интернационализъм в действие, а на Запад му казват износ на революция.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичо Пейо

    43 9 Отговор
    Сега вече напълно разбрах за какво ги е чистил Адолф но не можал да ги завърши дай Боже Персийците да ги завърши мръсна нация са еврейте
  • 13 Добре де

    9 28 Отговор

    До коментар #7 от "Израел прекалява":

    Сега и ислямските терористи ли да оплакваме ,малко ли са ни руските ?

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Брех

    6 16 Отговор
    В мюсюлманския рай пак се е получил голям дефицит на девици.
  • 17 И ко те притесни

    7 0 Отговор
    в ком 14. Цензурата е жалко и глупаво занимание! Когато човек се развие интелектуално, успява да разбере, че цензурата не маха истина, лъжа, ирония, комедия или каквото и да е! Те винаги остават, както и срама от действиято!
  • 18 Стига глупости

    5 14 Отговор

    До коментар #10 от "долу сащ":

    България не води всекидневно война с Русия, нито някога е заплашвала да я заличи от картата на света.
  • 19 В случаят

    31 3 Отговор

    До коментар #13 от "Добре де":

    терориста е Израел! Истината трябва да се търси и следва, в противен случай, човек стои на страната на лъжата! А хора с достойнство и морал, биха се погнусили да са на страната на лъжата!
  • 20 Йозеф Паул Гьобелс

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Стандарта за истината.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе, какво става, какво се случва

    37 3 Отговор
    До кога света ще търпи тези гнусни нацисти ? От кога тероризма е приемлив за Европа ? Нещо там ЕС, ЕК, европейски съд, международен съд... ? Тероризма нормална демократична практика ли е ? Ако е, да се обяви официално. България подкрепя ли тероризма? А Европа ? Що за нелепо е политиците ни да си мълчат и поне една декларация осъждаща израелският нацизъм и тероризъм да не приемат и в ЕП да я предложат родните ни евродепутати даже. Що за ценности и морал имаме ако това позорно дело не осъдим ?
  • 23 В Карлуково пичуви

    15 1 Отговор
    Не случайно охраната ни вика " Ционисти"
  • 24 УдоМача

    21 4 Отговор
    Дай Боже Иран сега да удари здраво по чифутарника!!
  • 25 Днес имаше огромна купчина цветя

    26 1 Отговор
    пред посолството на Палестина в памет на жертвите в Ивицата Газа
  • 26 Защо ли

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Добре де":

    Защото нямаш, при теб е цепка...
  • 27 Бен Търпин

    24 3 Отговор
    Защо ли евреите са мразени и гонени навсякъде...в техния куран пише:Ако не си евреин то тогава си слуга на евреина...нещо неясно има ли?!
  • 28 За жалост ние в България нищо не

    23 4 Отговор
    можем да направим освен една гражданска инициатива и подписка посланикът на Израел Йоси Леви Сфари моментално от България да бъде изгонен и посолството на престъпната държава терорист закрито. Но и това е нещо според мен.

    Коментиран от #38, #43

  • 29 Така

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ватни размисли":

    По твоята логика, всички каубои извън кравария са на произвола на съдбата, така ли?
  • 30 ООН

    28 1 Отговор
    Ако и сега ООН си замълчи, ще се компрометира напълно и ще подпише своята капитулация
  • 31 Хага

    27 2 Отговор
    Убийство на чужди граждани в дипломатическа мисия - но в Хага спят с широко отворени очи и пълни банкови сметки... Срам
  • 32 Позволяваме го

    26 4 Отговор
    Убиват палестинските деца, защото били терористи, извършват геноцид над цяла нация, защото им трябва земята им, убиват чужди граждани в посолството им, за да ограничили влиянието им...Това са истинските терористи, а ние мълчим и го позволяваме
  • 33 Амнести

    23 4 Отговор
    Къде са сега "независимите" правозащитни организации, които ореваха света след постановката в Буча??? Мълчат, щото никой не им е платил...
  • 34 Държава Терорист, Международен Терорист

    23 5 Отговор
    Нацист, Расист, Ционист, Военнопрестъпник и Държава извършваща геноцид. Няма място в ООН ! Само през първите два месеца от войната Израел хвърли над 25 000 тона бомби върху Газа, което се равнява на почти два пъти повече от мощността на ядрената бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г. !!!.....Към днешна дата Израел е хвърлил стотици 2000-фунтови бомби за систематичното унищожаване на повечето домове, училища, предприятия и граждански институции в Газа. Сред най-известните употреби на това оръжие беше ударът от 31 октомври, който унищожи бежанския лагер Джабалия, убивайки над 400 души само за ден. Тези излязли от употреба в САЩ, но доставени на Израел 2000-фунтови бомби са еквивалентни по размер на така наречените „блокбъстър“ бомби, които изравниха цели градски квартали по времето на Втората световна война. Когато бъдат взривени, те оставят кратери с дължина 40 фута и убиват и осакатяват хора на разстояние до 1200 фута, върху площ, еквивалентна на 58 футболни игрища. Русия разполага с огромно количество от такива бомби също.... но никога до сега не са използвани в Украйна ! Използването на тези масивни бомби до голяма степен е прекратено от американските военни, номинално поради огромния им потенциал за „съпътстващи щети“.
    Но убийството на хората в Газа и унищожаването на нейните сгради не е непредвидена последица, а умишлена цел на американско-израелския геноцид в Газа.

    Коментиран от #37

  • 35 Наглите

    13 4 Отговор
    Евреите се изплюха в лицето на останалия свят
  • 36 ТрампЛин

    4 15 Отговор
    Това се казва Специална Военна Операция! Съжалявам редовия иранец, но режима на Ислямските Радикални Молли, докара всичко това до главите на палестинци и иранци.
  • 37 Не си добре ….

    1 11 Отговор

    До коментар #34 от "Държава Терорист, Международен Терорист":

    ….с фуНтовете и математиката!

    Коментиран от #41, #44

  • 38 Нито един роден депутат

    18 3 Отговор

    До коментар #28 от "За жалост ние в България нищо не":

    не съм чул до сега да предложи декларация осъждаща тероризма и геноцида на престъпната държава Израел. Надявам се поне един достоен българин да има в парламента и да го направи. Стига сме търпяли и мълчали хора. Абсурдно е ...

    Коментиран от #39

  • 39 ТрампЛин

    2 14 Отговор

    До коментар #38 от "Нито един роден депутат":

    Щом не си чул, значи няма геноцид! Копейкин без пари не работи! Каквото имат палестинците да платят, той ще гледа да види….

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 фуНтовете и математиката !!!

    16 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не си добре ….":

    Сателитни изображения от онези ранни първи само 7 дни на войната разкриват повече от 500 ударни кратера с диаметър над 12 метра (40 фута), съответстващи на тези, оставени от 2000-фунтови бомби. Те са четири пъти по-тежки от най-големите бомби, пуснати от Съединените щати върху ISIS в Мосул, Ирак, по време на войната там. Тежките боеприпаси, предимно произведени от САЩ, могат да причинят големи жертви и могат да имат смъртоносен радиус на поразяване – зона на излагане на нараняване или смърт около целта – до 365 метра (около 1198 фута) или еквивалент на 58 футболни игрища в района.Марк Гарласко, бивш анализатор на военното разузнаване на САЩ и бивш следовател на ООН за военни престъпления, каза, че гъстотата на бомбардировките на Израел в Газа през първия месец „не е била виждана никога от Виетнам насам“.
  • 42 Руското безаналогово певео

    2 15 Отговор
    Пак не е проработило над сирийската столица
  • 43 Даааа +++++

    17 3 Отговор

    До коментар #28 от "За жалост ние в България нищо не":

    Това за гражданската инициатива и подписка посланикът на Израел Йоси Леви Сфари моментално от България да бъде изгонен и посолството на престъпната държава терорист закрито не е хич зле. +++++
  • 44 Държава Терорист, Международен Терорист

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Не си добре ….":

    Питай нещо ако не ти е ясно !
  • 45 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Добре де":

    ас искам да ви дръпна кожата господине то пълнеш едва ли имате ха ха ха
  • 46 КОТарАК

    13 1 Отговор

    До коментар #39 от "ТрампЛин":

    Е как да чуем, като в парламента всички са чифутски мазни подлоги, като теб!
  • 47 Петричката леля

    4 8 Отговор
    А какво друго да направят? Да изчакат разширяване на влиянието на Иран, който открито ги заплашва?!
  • 48 Апел до Президента на САЩ

    3 10 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Комуникирате с ваши колеги на водещи силно-икономически държави. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. В заключение вземете пример от християнска ЕВРОПА, която приюти милиони мюсюлмани въпреки, че това е рисково начинание, но все пак бяха приютени. Време е Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите бъдат приютени в техните държави. Това е разумният изход по казуса.
  • 49 шимеле

    7 2 Отговор
    Евреите ще си изпросят накрая истински холокост
  • 50 Бен Гурион

    3 5 Отговор
    А вчера сирийците и иранците твърдяха, че целите на ударите на Израел бил иранския посланик в Сирия.

    Виж какво излезе от тоя храст.
  • 51 200% точен удар!

    2 9 Отговор
    Ето така се прави!Браво на Израел!Една от причините,да не се дава модерно оръжие на Украина.

    Коментиран от #55

  • 52 западни ценности

    3 1 Отговор
    От такъв удар може да започне следващата световна война! Ядрена! Израел се чувства много уверен зад гърба на америка! За тях не важат никакви правила! Избиха над 32 хил. цивилни в Газа. Сега нападат и посолства!
  • 53 Чърчил

    4 1 Отговор
    Държавата Израел има територия колкото една гербова марка , някакви си 22 145 km² . Само една по голяма бомба може да я превърне в картофено поле !
  • 54 Международен тероризъм е това.

    2 2 Отговор
    По всички дефиниции. Отвратително е, че света го позволява и санкции и международна изолация за престъпната държава Израел няма. Просто е абсурдно. Но най дразнещото е когато родните ни журналисти нямат морала, смелостта и достойнството да го нарекат "Международен тероризъм" а жалко и нелепо се гърчат и скимтят: "Израелски въздушен удар"....Не се ли срамувате от себе си бре хора? Що за журналисти сте реално ? тероризъм е това. По всички дефиниции. Отвратително е, че света го позволява и санкции и международна изолация за престъпната държава Израел няма. Просто е абсурдно. Но най дразнещото е когато родните ни журналисти нямат морала, смелостта и достойнството да го нарекат "Международен тероризъм" а жалко и нелепо се гърчат и скимтят: "Израелски въздушен удар"....Не се ли срамувате от себе си бре хора? Що за журналисти сте реално ?Когато някой
    взривява чуждо посолство или консулство на чужда територия какво е това ? Подобна държава моментално трябва да бъде изключена от ООН и под санкции и международна изолация да бъде поставена. Нормално ли е да ви питам примерно посолството на Израел във София да бъде взривено ? Има ли кретен който подобно нещо да подкрепя ? Що за малоумно е да си мълчим. Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари моментално от България е нужно да бъде изгонен и посолството на престъпната държава терорист закрито. Стига сме търпяли и мълчали хора. Абсурдно е ...
  • 55 Не е "удар" недоразумение

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "200% точен удар!":

    А гнусен акт на международен тероризъм ! Удар е когато падна в банята и си удари главата...
  • 56 Давате ли си сметка

    1 2 Отговор
    Че ако този терористичен акт не бъде осъден и заклеймен, и хората които са го планирали и извършили не бъдат осъдени, то тогава всеки терористичен акт по света от тук на сетне е приемлив и легитимен акт на демокрация и западни ценности .....