Отидете към основна версия

6 741 142

Иран атакува Израел. Нетаняху обеща да нарани Техеран

  • иран-
  • израел-
  • дронове-
  • газа-
  • хамас-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху-
  • йордания

Иран пусна дронове от територията си по посока Израел, обявиха израелските сили

Снимки: БГНЕС/ EPA

Иран започна широкомащабна атака срещу Израел с дронове и ракети. Израел съобщи, че ирански безпилотни летателна апарати са били насочени към неговата територия и че системите за противовъздушна отбрана са готови да ги свалят, предаде Ройтерс. "Иран пусна дронове от територията си по посока Израел", каза говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари в излъчено пряко по телевизията обръщение. Израел обяви, че затваря въздушното си пространство.

По думите му на дроновете ще им трябват няколко часа, за да достигнат израелската територия. "ЦАХАЛ е в състояние на повишена готовност и постоянно следи оперативната обстановка", каза той. Той призова обществеността да следва инструкциите на властите по въпроса. САЩ потвърдиха, че Иран е предприел атака срещу Израел и заявиха, че стоят твърдо зад своите съюзници.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че отбранителните системи на страната са били разгърнати и че въоръжените сили на Израел са готови. "Изградих ясен принцип - който ни нарани, ние ще нараним него. Ще се защитим от всяка заплаха и ще го направим с хладнокръвие и решителност", каза той, цитиран от BBC.

Революционната гвардия на Иран обяви, че е изстреляла и ракети заради „многобройните престъпления на злия ционистки режим, включително атаката срещу консулския отдел на иранското посолство в Дамаск“.

През последните дни зачестиха предупрежденията, че е възможно иранско нападение, след като Техеран многократно заплаши да отвърне на предполагаемата израелска атака срещу ирански дипломатически комплекс в Сирия, при която загинаха двама бригадни генерали. Al Mayadeen предаде, че масиран ракетен залп е бил изстрелян към Израел от Южен Ливан. Освен дронове, Иран е изстрелял и ракети по посока Израел. На този фон Йордания обяви извънредно положение и затвори въздушното си пространство. Ирак също затвори въздушното си пространство.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви тази вечер, че Израел е подготвен за "вероятността Иран да извърши директна атака" и е "готов да се справи с всякакъв сценарий както в отбранителен, така и в нападателен аспект", предаде АФП. "Оценяваме, че Съединените щати стоят до Израел, както и подкрепата на Великобритания, Франция и още много страни", добави министър-председателят във видеообръщшение. Това става в момент, когато заплахата от иранска военна операция срещу Израел се смята за непосредствена, отбеляза АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 41 гласа.

Свързани новини