Отидете към основна версия

2 913 6

Фидел Кастро се срещна с редица световни лидери

  • фидел кастро-
  • куба-
  • срещи-
  • президенти-
  • министър-председатели

Въпреки годините и болестта си на снимките Кастро изглежда бодър, нащрек и жизнен

Снимки АП/Синхуа/БТА

Бившият лидер на Куба Фидел Кастро, който през последните 8 години живееше далеч от очите на обществеността, тази седмица проведе редица срещи с десетки световни лидери, които засвидетелстваха уважението си към човека, смятан за кръстник на латиноамериканското ляво политическо пространство, съобщава АП.

Кастро, който се оттегли както от обществената така и от политическата сцена през лятото на 2006 г. заради тежко заболяване бе посетен от десетки лидери, които присъстваха на регионална среща на високо равнище в Хавана.

Въпреки годините и болестта си на снимките Кастро изглежда бодър, нащрек и жизнен.

Съобщава се, че разговорите са варирали от исторически теми, през  световни актуални въпроси до кончината на близкия приятел на Кастро - венецуелския президент Уго Чавес.

Аржентинският президент Кристина Фернандес бе първата, която се срещна с Фидел Кастро в неделя. Двамата разговаряха в уютния хол в дома на Кастро. Фернандес поиска от бившия кубински лидер да се подпише на няколко снимки.

Премиерът на Ямайка Порша Симпсън-Милър и бразилския президент Дилма Русеф бяха гости на лидерът на кубинската революция в понеделник.

Дилма Русев и бившият президент на Куба са обсъдили работата на кубински лекари в отдалечени райони в Бразилия, посочи проправителственият уебсайт Кубадебате. Двамата са разговаряли също за пристанище Мариел, ремонтирано с помощта на отпуснат от Бразилия заем на стойност 809 млн. Долара.

Следващите посещение бяха направени от Кени  Антони, министър-председател на Малкият карибски остров Сейнт Лусия и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Бан Ки-мун заяви, че е открил 87-годишният Кастро "духовно буден" и физически силен. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия, кризисните огнища в Африка и редица други актуални въпроси.

Тези срещи бяха само началото на натоварената седмица, която Фидел Кастро имаше.

Президентите на Боливия - Ево Моралес, на Еквадор - Рафаел Кореа, на Никарагуа Даниел Ортега,  на Уругвай - Хосе Мухика и мексиканският държавен глава Енрике Пеня Нието седнаха заедно с Кастро, в нещо като мини-среща на върха.

"Независимо дали го харесвате или не, той е голяма фигура в латиноамериканската история. Ето защо всички тези лидери го посетиха и му отдадоха почит", каза Филип Питърс, анализатор и дългогодишен ръководител на Научноизследователския център на Куба във Вирджиния. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини