Last news in Fakti

31 Януари, 2014 13:04 2 908 6

Фидел Кастро се срещна с редица световни лидери

  • фидел кастро-
  • куба-
  • срещи-
  • президенти-
  • министър-председатели

Въпреки годините и болестта си на снимките Кастро изглежда бодър, нащрек и жизнен

Фидел Кастро се срещна с редица световни лидери - 1
Снимки АП/Синхуа/БТА

Бившият лидер на Куба Фидел Кастро, който през последните 8 години живееше далеч от очите на обществеността, тази седмица проведе редица срещи с десетки световни лидери, които засвидетелстваха уважението си към човека, смятан за кръстник на латиноамериканското ляво политическо пространство, съобщава АП.

Кастро, който се оттегли както от обществената така и от политическата сцена през лятото на 2006 г. заради тежко заболяване бе посетен от десетки лидери, които присъстваха на регионална среща на високо равнище в Хавана.

Въпреки годините и болестта си на снимките Кастро изглежда бодър, нащрек и жизнен.

Съобщава се, че разговорите са варирали от исторически теми, през  световни актуални въпроси до кончината на близкия приятел на Кастро - венецуелския президент Уго Чавес.

Аржентинският президент Кристина Фернандес бе първата, която се срещна с Фидел Кастро в неделя. Двамата разговаряха в уютния хол в дома на Кастро. Фернандес поиска от бившия кубински лидер да се подпише на няколко снимки.

Премиерът на Ямайка Порша Симпсън-Милър и бразилския президент Дилма Русеф бяха гости на лидерът на кубинската революция в понеделник.

Дилма Русев и бившият президент на Куба са обсъдили работата на кубински лекари в отдалечени райони в Бразилия, посочи проправителственият уебсайт Кубадебате. Двамата са разговаряли също за пристанище Мариел, ремонтирано с помощта на отпуснат от Бразилия заем на стойност 809 млн. Долара.

Следващите посещение бяха направени от Кени  Антони, министър-председател на Малкият карибски остров Сейнт Лусия и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Бан Ки-мун заяви, че е открил 87-годишният Кастро "духовно буден" и физически силен. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия, кризисните огнища в Африка и редица други актуални въпроси.

Тези срещи бяха само началото на натоварената седмица, която Фидел Кастро имаше.

Президентите на Боливия - Ево Моралес, на Еквадор - Рафаел Кореа, на Никарагуа Даниел Ортега,  на Уругвай - Хосе Мухика и мексиканският държавен глава Енрике Пеня Нието седнаха заедно с Кастро, в нещо като мини-среща на върха.

"Независимо дали го харесвате или не, той е голяма фигура в латиноамериканската история. Ето защо всички тези лидери го посетиха и му отдадоха почит", каза Филип Питърс, анализатор и дългогодишен ръководител на Научноизследователския център на Куба във Вирджиния. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Велик мъж!!!
  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Кастро може и да е велик, но до къде докара Куба !? На това време Куба е една от най бедните страни на Латинска Америка и ако не беше бъзвъзмездната помощ от Венецуела и някои други южно-американски приятелско настроени държави, кубинците щяха да бъдат още по зле.

    Коментиран от #3

  • 3 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Владислав Димитров":

    Върху Куба беше наложено икономическо ембарго, а и СССР и източния блок ги нямаше за да търгуват. Това, че американската ти шефка, ти плаща редовно не значи, че хората в САЩ живеят по-щастливо от кубинците. Това го каза дори и Обама, а именно, че иска да вдигне минималната заплата на 10 долара на час, защото разликата между малкото богати и многото бедни е станала огромна. Същото е направил навремето и Рузвелт за да спаси капитализма в САЩ, когато положението е било подобно. Обама каза че тези които работят в САЩ, работят само за да преживяват, а останалите са безработни. Най-ниските в йерархията са най-надъхани!?
  • 4 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Радвам се за кубинците, щом със средна месечна заплата от 15-20 долара са по щастливи от най-бедните хамери със 7-8 долара в час.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/DirkvdM_cuba_horsecart.jpg/800px-DirkvdM_cuba_horsecart.jpg

    Коментиран от #5

  • 5 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Владислав Димитров":

    САЩ е хубава страна, но има и съществени проблеми, като липса на здравеопазване за огромната част от населението, огромна престъпност, ГМО храни които предизвикват най-опасните болести. Почти всички американци са взели кредити и са заробени от раждането си до гроб. Какво от това, че взимат най-бедните по 7-8 долара на час, като още както си вземат чека го вкарват да погасяват задълженията си и не им остават никакви пари. Ако една дървена къща струва 1 милион, а със заема ти излезне 2-3 милиона за 30-те години в САЩ, а в Куба къщата струва 2-3 хиляди долара. Кредитирането е съвременното робовладелство. В САЩ републиканците казват, че ако се направи достъпно здравеопазване то държавата ще фалира. А в Куба е безплатно и на много високо ниво. Западните ценности са гей парадите, а на кубинците веселието и приятелството. Така, че важното е с заплатата си какво можеш да си позволиш, колко си свободен и колко щастливо живееш. И 2000 долара да ти е заплатата, като цялата е харчиш и само работиш и освен работата, най-близкия Макдоналдс, и апартамента под наем друго не знаеш и не те интересува срещу спокойния и безгрижен живот на кубинците не бих заменил.

    Коментиран от #6

  • 6 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "galaxy":

    Да де, нали и аз това ти казвам, радвам се за свободният и процветяващ кубински народ, който живее в големи, бели и красиви каменни блокове : http://s.drom.ru/1/pubs/4483/21998/746716.jpg и в същотото време ми е жалко за бедната и загниваща хамериканска нация, която е потънала в кредитни ями и не знае как да върже двата края ! В най скоро време очаквам мощна вълна от американски емигранти да залее Куба и другите богати латино-американски страни.