Отидете към основна версия

2 463 76

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди западните оръжия

  • русия-
  • украйна-
  • харков-
  • война

Откриването на нов фронт от две точки по границата с руската област Белгород е най-лесната тактика за притискане и отклоняване на украинските сили от ожесточените сражения, които се водят в Донецка и Луганска област

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски водиха през днешния ден ожесточени сражения с украинските войници в района на град Вовчанск в Североизточна Украйна, продължавайки сухопътната си офанзива, която откри нов фронт и постави под още по-голямо напрежение претоварените украински сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новата офанзива на Москва на североизток, започнала в края на миналата седмица, е най-значителното нахлуване на руски сили през границата от началото на пълномащабната инвазия.

Само за два дни Москва е завзела между 100 и 125 кв. км, които включват най-малко седем села, повечето от които вече са обезлюдени, твърдят двама анализатори, извършващи мониторинг по открити източници.

Вовчанск, един от най-големите градове в района, чието предвоенно население е 17 000 души, но останал с едва 2500 жители заради войната още преди започнатото от Русия ново настъпление миналата седмица, се превърна в ключов фокус на ожесточените сражения, обхванали Харковска област. Към днешния ден в града са останали само 200 - 300 жители, заяви губернаторът на Харков Олег Синехубов, а руските сили са се приближили от три страни.

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам, твърдят местни служители и войници. Силите на Кремъл се опитват да отклонят вниманието на украинските войски по протежение на 1000-километровата фронтова линия, докато на бойното поле не пристигне голяма партида нова военна помощ за Киев от САЩ и европейските партньори през следващите седмици и месеци, твърдят анализатори.

Това превръща този период във възможност за Москва и в един от най-опасните за Киев в навлязлата в третата си година война, смятат те. Чрез засилване на настъпателните операции Русия се стреми да разтегне украинските сили и да направи пробив.

Руските сили твърдят, че са завзели още 90 кв. км, което не е потвърдено от независими експерти, посочи АП.

Откриването на нов фронт от две точки по границата с руската област Белгород е най-лесната тактика за притискане и отклоняване на украинските сили от ожесточените сражения, които се водят в Донецка и Луганска област.

Нахлуването в Харков на практика притисна украинските сили в региона и отвлича ценни резерви от боевете в района на Авдеевка и Часив Яр в Донецка област, където настъплението на Русия е много по-масирано и стратегически важно, отбелязва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: