Отидете към основна версия

4 518 71

Най-добрата в света! Всички искат израелската ПВО след успеха ѝ срещу иранските ракети

  • израел-
  • железен купол-
  • пво-
  • ракети

Нощната атака на Иран между 13 и 14 април, отблъсната от многослойния отбранителен щит на Израел с помощта на съюзниците, включваше над 100 балистични ракети

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на масираната атака с ракети и дронове на Иран от миналия месец и в резултат на това редица страни проявят интерес от закупуването на технологията. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията разработчик, съобщава "Ройтерс".

Нощната атака на Иран между 13 и 14 април, отблъсната от многослойния отбранителен щит на Израел с помощта на съюзниците, включваше над 100 балистични ракети.

Военновъздушните сили на Израел посочиха, че системата "Стрела" е "изпълнила основната роля" в тяхното прехващане.

Този успех незабавно предизвика интерес в световен мащаб, заяви Боаз Леви, главен изпълнителен директор на държавната компания Israel Aerospace Industries - главен изпълнител на проекта.

САЩ са партньори в проекта и Boeing участва в производството му.

"Редица държави се обърнаха към нас с молба за информация", съобщи Леви. "Голям оптимист съм, че ще има повече сделки за системата "Стрела", особено след много специалната демонстрация, която направихме".

Той отказа да назове кои са заинтересованите страни, тъй като преговорите са в начален етап.

Arrow е горният слой на противоракетната отбрана на Израел, заедно с "Железния купол", който противодейства на заплахи с малък обсег като минохвъргачки и ракети, и "Прашката на Дейвид" за такива със среден обсег.

Arrow-2 съществува от години и прeхваща балистични ракети на голямо разстояние. По-новият модел Arrow-3 е специализиран в унищожаването на ракети, докато те са все още извън земната атмосфера.

Миналата година Израел, с одобрението на САЩ, се съгласи да продаде системата Arrow-3 на Германия в споразумение за 3,5 милиарда долара - най-голямата му продажба в областта на отбраната. Споразумението дойде в момент, когато Германия и нейните съседи в Европа увеличават разходите за отбрана заради войната на Русия в Украйна.

Подписването на сделката с Германия отне почти две години и това вероятно ще бъде времевата рамка на новите сделки в процес на изпълнение, заяви Леви. Той допълни, че процесът се управлява между правителствата и отново ще се нуждае от одобрение от САЩ.

Всеки прехващач "Железен купол", използван често за сваляне на ракети от Газа и Ливан, се оценява на около 50 000 долара. Ракетите Arrow са на различно ниво.

"Цената на прехващача Arrow е равна на подобни прехващачи по света, дори е по-ниска. Сумата надхвърля милион долара", посочи Леви, без да дава повече подробности.

Атаката на Иран подтикна Israel Aerospace Industries да увеличи както производството на настоящите системи Arrow, така и разработването на следващото поколение Arrow-4, което ще замени Arrow-2.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 60 гласа.

Свързани новини