Last news in Fakti

22 Май, 2024 13:30 1 466 14

Бойната операция продължава! Израелската армия се придвижва към сърцето на Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Израел твърди, че няма друг избор, освен да атакува града, за да изкорени последните батальони на бойците на "Хамас", за които смята, че се укриват там

Бойната операция продължава! Израелската армия се придвижва към сърцето на Рафах - 1
Снимка: Shutterstock

Израелски танкове напреднаха към края на претъпкан квартал в сърцето на Рафах в сряда по време на една от най-интензивните нощи на бомбардировки над южния град Газа, откакто Израел започна офанзивата си там този месец.

Нападението на Израел над Рафах в южния край на Газа накара стотици хиляди хора да избягат от това, което беше убежище за половината от 2,3-милионното население на анклава. Израел също така отряза главните пътища за достъп за помощ към Газа, предизвиквайки международни предупреждения за масови жертви и глад.

Израел твърди, че няма друг избор, освен да атакува града, за да изкорени последните батальони на бойците на "Хамас", за които смята, че се укриват там. Нейните войски бавно се придвижват към източните покрайнини на Рафах от началото на месеца.

Местни жители казаха, че танковете са заели нови позиции в сряда по-на запад от преди покрай южната гранична ограда с Египет и сега са разположени в края на квартал Йибна в центъра на Рафах. Те все още не бяха влезли в района, тъй като битката беше интензивна.

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че е ударило с противотанкови ракети две бронирани машини близо до граничната ограда.

Палестинските жители казаха, че израелски дронове са стреляли по предградието Йибна и са открили огън през нощта по рибарски лодки на плажа на Рафах, причинявайки запалване на някои от тях.

Няма информация от израелските военни за Рафах. Израелската армия каза, че е убила редица бойци при целенасочени операции в Хан Юнис, северно от Рафах, и в северната част на Ивицата Газа, където нейните войски са се завърнали.

Агенцията за подпомагане на палестински бежанци UNRWA изчисли към понеделник, че повече от 800 000 души са избягали от Рафах, откакто Израел започна да атакува града в началото на май, въпреки международните молби за сдържаност.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 10 Отговор
    Санкции нещо......
  • 2 Мухаа ха!

    11 4 Отговор
    Хайде да си представим,какво щеше да се случи в незалежная,и със кликата на 🤡,ако сраел бяха на мястото,на руснаците.Да е забравено ,че е имало такава държава, максимум до пролетта на 2022.Но пак нямаше запада,да ги обвини в геноцид,което е езуитското определение за брутално избиване ,на беззащитни жени,мъже,деца.Със десетки хиляди,изправени срещу бомбени атаки,тежки,далекобойни оръдия, отделно подложени на масов глад.Целенасочено!
  • 3 провинциалист

    6 3 Отговор
    "Бойната операция продължава! " - това някаква операция в хода на пълномащабната война ли е?
  • 4 Сила

    10 13 Отговор
    ЕВАЛАТА НА ЕВРЕЙТЕ, САМО ТАКА..... БИЙ ТАЯ ГАД ДО ПОСЛЕДНОТО ЧАВЕ...... и преди некой да изписа само да припомня, как две малки момченца танцуваха до тялото на изнасиленото, убито и брутално обезобразено тяло на едно красиво момиче.....!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 провинциалист

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    И сега танковете от статията двете малки момченца ли търсят?

    Коментиран от #7

  • 7 Сила

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Сега вече карат наред..... До последния изрод!!!

    Коментиран от #8

  • 8 провинциалист

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Сила":

    И после ходим да честваме годишнина от холокоста, нали? Много демократично и атлантическо!
  • 9 Генералният щаб

    7 5 Отговор
    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС до зъби въоръжени се крият в градът. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.
  • 10 Девойка

    9 3 Отговор
    Браво на Израел. Истински бойци на справедливостта.
  • 11 Обръщение до Президента на САЩ

    8 1 Отговор
    Господин Байдън, Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет, Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.
  • 12 Свети Валентин

    3 2 Отговор
    Само така. Браво, каквото си посял, такова и ще пожъне.
  • 13 Чочо

    2 2 Отговор
    Израел извършва геноцид в Газа от десетки години - изселвания, глад, атаки, блокирания вижте каква е била картата на Палестинското население преди 50 години и какво е сега. Евреите настъпват там и сега палестинците са виновни, че се защитават, защото просто НЯМА къде да идат. Същото е било с Българите преди 150 години и след това в Беломорска Тракия. Изроди са коментиращите тука, банда ПП/Дабългариянска измет!
  • 14 Софиянец

    1 0 Отговор
    Значи да избиеш 40 хил жени и деца е бойна операция, а да освободиш Донбас от наци бандеровците е пълномащабна война! Евроатлантически ценности!