Отидете към основна версия

3 290 53

Руската армия е разширила фронта със 70 километра за няколко дни

  • украйна-
  • русия-
  • харков-
  • харковска област-
  • война-
  • олександър сирски-
  • сирски

Русия е започнала офанзивата си, за да принуди Украйна да хвърли още дивизии в сраженията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската армия е разширила фронта на активните си бойни действия с почти седемдесет километра при настоящото си настъпление в украинската Харковска област, заяви днес главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Той добави, че Русия е започнала офанзивата си, за да принуди Украйна да хвърли още дивизии от запасняци в сраженията.

Сирски очаква битките да станат по-ожесточени, като украинските сили се прегрупират в подготовка за отбраната на северната Сумска област.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви вчера в интервю за телевизия ABC News, чийто екип го придружаваше по време на посещение в една от болниците в град Харков, че са необходими няколко допълнителни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot), за да може Харков да бъде защитен от руски атаки, предаде Укринформ.

"Ситуацията е много сериозна. Не можем да си позволим да загубим Харков. Всичко, от което се нуждаем, са две системи "Пейтриът". Русия няма да може да окупира Харков, ако разполагаме с тях", подчерта украинският президент. Според Зеленски през последните няколко дни стотици хора са били убити и ранени на фона на новата руска офанзива северно от Харков. Голям брой от загиналите в боевете са били местни жители на региона, затова за него е било важно да дойде в Харков и да подкрепи украинските войски.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: